Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIM) Vyriausybei pateikė tris pasiūlymus dėl karantino sąlygų švelninimo, dėl kurių tikimasi apsispręsti dar šią savaitę, informavo viceministras V. Jurgutis.

Vasario 1 dieną jau būtų galima slidinėti lauko kalnų slidinėjimo centruose, kurių Lietuvoje yra šeši. Tiesa, tokia galimybe abejoja ir pati ministerija.

Vasario 8 dieną galėtų atsidaryti parduotuvės, turinčios išėjimus į lauką, taip pat būtų atnaujintos grožio paslaugų teikimas. Tačiau – su dideliais apribojimais.

„Mes tokius apribojimų švelninimus siūlome kaip ministerija, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) planas yra kiek nuosaikesnis. Jeigu bus nuspręsta tuos pakeitimus daryti – dar šią savaitę įvyktų posėdis Vyriausybėje“, – sako V. Jurgutis.

Jis paaiškina, kad slidinėjimo centrai negalėtų nuomoti įrangos, būtų numatytos išankstinės registracijos, valdomi klientų srautai, nustatyti saugūs atstumai ir kitos privalomos saugumo priemonės, kurias galėtų nustatyti ekstremalios situacijos vadovas.

„Taip pat yra ir siūlymas, kad nuo vasario 8 dienos galėtų pradėti veikti ir parduotuvės – tos, kurios turi įėjimą iš lauko. Tebūnie pati pradžia veiklos – galėtume mes riboti net ne pagal kvadratinius metrus, o tiesiog vienoje parduotuvėje vienu metu kad būtų aptarnaujamas ne daugiau nei vienas asmuo“, – sako V. Jurgutis.

Didesnėms parduotuvėms dar reikėtų luktelti, nebent būtų pasiruošusios veikti tokiomis sąlygomis. Jis paaiškina, kad aptarnaujant vieną klientą būtų galima išvengti bereikalingų kontaktų, o smulkiam verslui tai būtų paspirtis – regionuose ir taip yra parduotuvių, per valandą ar net dieną aptarnaujančių kelis klientus.

Vincas Jurgutis

„Trečias dalykas – grožio paslaugos. Vėlgi, taikant labai griežtus srautų ribojimus, kai vienoje patalpoje vienu metu aptarnaujamas ne daugiau nei vienas klientas. Ta patalpa turi būti ne mažesnė nei 10 kv. metrų, tarpai tarp paslaugų suteikimo klientams – ne mažesni nei 15 minučių, laikantis visų pačių svarbiausių reikalavimų, kad galėtų pradėtų veikti. Irgi nuo vasario 8 dienos“, – „Delfi“ teigia V. Jurgutis.

Jis nerimauja, kad ši veikla keliasi į pogrindį, kur nebūtinai užtikrinami ir minimalūs saugumo reikalavimai.

„Sektorius yra uždarytas ir galime nujausti, kad nebūtinai tos paslaugos yra neteikiamos –kartais teikiamos galbūt pilkojoje zonoje. Kokiais saugumo reikalavimais ten vadovaujamasi, galime tik spėlioti. Mūsų EIM pozicija – leisti, kad ir labai griežtomis sąlygomis, bet pradėti atsidaryti verslams“, – tvirtina V. Jurgutis.

Jis patikino, kad šie siūlymai jau pateikti oficialiai ir dėl to bus ieškoma susitarimo su kitomis ministerijomis.

„Klausomės visų specialistų rekomendacijų ir argumentų, ir šiais klausimais jų lauksime. O koks sprendimas bus priimtas – čia tikrai nėra kažkoks reikalavimas, tik matymai, kaip būtų galima kai kuriuos atlaisvinimus padaryti šiek tiek greičiau, nei planuojama. Aišku, jei tendencija sergamumo nesikeis“, – vertina ekonomikos ir inovacijų viceministras.

Jis akcentavo, kad verslo suvaržymų laisvinimas negali būti nei per ankstyvas, nei per vėlyvas.

„Kai bus sprendimai priimti, tada ir matysime, visi Vyriausybėje bendrauja tikrai dalykiškai, manau neturi visi galvoti vienodai ar visų nuomonės 100 proc. sutapti – bet svarbu, kad šnekamės atvirai“, – teigia V. Jurgutis.

Atnaujinta 18.40 val. – pasirodžius publikacijai ministerija atskirai informavo, kad tai tik preliminarūs siūlymai.

„Tai yra tik preliminarūs pasiūlymai, kuriems nėra pritarta. Visi sprendimai dėl karantino laisvėjimo datų priklauso nuo susirgimų skaičiaus ir pandemijos plitimo tendencijų“, – ekonomikos ir inovacijų ministrės patarėja Skaistė Barauskienė.

Dėl bet kokių pakeitimų spręs visa Vyriausybė

Sveikatos apsaugos ministro patarėja ryšiams su visuomene Aistė Šukšta patikina, kad šiuo metu konkretaus karantino ribojimų atlaisvinimo plano dar nėra.

„Tai yra dar visiškai projektas, jis yra absoliučioje diskusijų stadijoje, jis yra rengiamas, pirmiausia atsižvelgiant į ekspertų tarybos rekomendacijas. Visa Vyriausybė priima sprendimą apie išėjimą iš karantino, tai nebus Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimas. Vyriausybė taip pat ir tvirtina karantino sąlygas“, – sako A. Šukšta.

Ji paaiškina, kad klausimas yra kompleksinis, ir atskiros ministerijos turi skirtingas priemones, tai susiję ne tik su sveikatos apsauga. Atskirą pasiūlymą formavo Sveikatos apsaugos ministerija, tačiau Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijoje (VESK) sutarta, kad ministerijos dar savaitę formuos savo siūlymus.

„Visos turi susiderinti tarpusavyje, kad kairė žinotų, ką daro dešinė, ir viskas vyktų darniai. Mechanizmas yra labai paprastas, sprendimus priima Vyriausybė“, – sako A. Šukšta.

Ji paaiškino, kad pirmadienį VESK sudėtyje buvo nuspręsta, kad per savaitę ministerijoms parengus savo siūlymus, kaip būtų galima laipsniškai išeiti iš karantino, pirmadienį, vėl per VESK posėdį, visos ministerijos turėtų ieškoti bendro sutarimo, sprendimų. O juos suradus, tuomet teikti Vyriausybei tvirtinti arba atmesti kito trečiadienio posėdyje.

Tačiau tai dar nereiškia, kad kitą savaitę ribojimų mažinimo planas bus.

„Ne, tikrai negaliu pasakyti, kad kitą trečiadienį. Gali būti, jog pirmadienį nesusitars ministerijos arba reikės daugiau laiko įvertinti kintančią situaciją. Tai labai sunku prognozuoti. Bet praėjusio VESK metu buvo taip susitarta, kad ministerijos su savo įžvalgomis ir pasiūlymais grįžta pirmadienį“, – sako A. Šukšta.
4 karantino scenarijai.
4 karantino scenarijai.

Tačiau ji papildė, kad Vyriausybė posėdyje gali priimti ir atskirų sprendimų dėl suvaržymų atlaisvinimo ar sąlygų keitimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (328)