„Siekdami mažinti pajamų nelygybę ir skurdą, siūlome didinti minimalią mėnesinę algą ir minimalų valandinį atlygį nuo kitų metų pradžios. Šie tikslai įtvirtinti Vyriausybės programoje, o ekonomikos prognozės priimti reikiamus sprendimus – palankios.“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Projektu siūloma 2022 metais taikyti 703 eurų MMA vietoj dabar nustatytos 642 eurų MMA (didinama 61 euru, arba apie 9,5 proc.) ir 4,3 euro minimalųjį valandinį atlygį vietoj dabar nustatyto 3,93 euro (didinama 0,37 euro arba apie 9,4 proc.).

Socialiniams partneriams kolektyvinėse sutartyse rekomenduojama nustatyti didesnius dydžius negu siūlomi minimaliojo valandinio atlygio ir minimaliosios mėnesinės algos dydžiai.

Darbuotojų, darbdavių ir Vyriausybės atstovus vienijančioje Trišalėje taryboje dėl minimalios mėnesinės algos ir minimalaus valandinio atlygio didinimo sutarta nebuvo. Darbuotojų atstovai siekė, kad MMA būtų didinama sparčiau, o darbdavių – kad ji nebūtų didinama, kol nėra aiškūs Covid-19 padariniai šalies verslui. Dalis darbdavių atstovų siūlė pritarti MMA didinimui iki 703 eurų su sąlyga, kad Vyriausybė nenutrauks popandeminių pagalbos verslui priemonių.

Teikdama minėtus siūlymus Vyriausybei didinti MMA ir minimalųjį valandinį atlygį, SADM atsižvelgė į Trišalės tarybos 2017 metais pateiktas rekomendacijas, kaip depolitizuoti minimaliojo darbo užmokesčio dydžio nustatymą. Jose numatyta, kad MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc., jis turi atitikti ketvirtadalio didžiausią VDU ir MMA santykį turinčių Europos Sąjungos valstybių narių vidurkį, kuris nustatomas pagal Europos Sąjungos statistikos tarybos paskutinių trejų metų skelbiamus duomenis.

Darbo kodeksas numato, kad MMA galima mokėti tik už nekvalifikuotą darbą.

Sodros duomenimis, Lietuvoje 2021 m. balandžio mėn. buvo apie 147 tūkst. darbuotojų, gaunančių MMA ir mažiau. Biudžetinėse įstaigose tokių darbuotojų buvo apie 20 tūkst.

Valstybės biudžete MMA padidinti, preliminariais skaičiavimais, reikėtų numatyti apie 15 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)