Akcijos metu atkreipiamas dėmesys į mokesčių, kiekvienais metais sumokamų į valstybės biudžetą, dydis bei panaudojimo kryptys. Renginių metu teikiama informacija apie mokesčių paskirstymą bei keliamas klausimas: ar žinome, kur yra investuojami per mokesčius surenkami pinigai ir ar jų panaudojimas yra tiek kokybiškas, tiek tikslingas?

Laisvės nuo mokesčių diena − tai simbolinė diena metuose, kai vidutinis mokesčių mokėtojas pradeda dirbti sau. Tai reiškia, kad būtent šią dieną jis sumoka vidutiniškai 35-42 proc. mokesčių nuo savo atlyginimo valstybei ir jos išlaikymui bei pradeda dirbti sau.

“Laisvės nuo mokesčių diena atkreipiame dėmesį, jog pusės metų darbą atiduodame valstybei, savo laiką skiriame jos aparatui palaikyti, tačiau ne visuomet žinome, kaip tikslingai ir kaip efektyviai įvairūs resursai yra panaudojami. Pavyzdžiui, ar nutuokiame, kokią kiekvieno mūsų atlyginimo dalį valstybė išskirsto skirtingoms reikmėms kiekvieną mėnesį? Kiek pinigų iš savo kišenės per metus atiduodame valstybės biudžetui? Ar esame įsitikinę, kad valstybė juos panaudoja kokybiškai ir efektyviai?” - klausia LLJ Pirmininkas Mantas Šnioka.

Lietuvos liberalus jaunimas (LLJ), siekdamas atkreipti dėmesį į Lietuvoje egzistuojančią didelę mokestinę naštą ir paklausti visuomenės, ar ji žinanti, kur yra išleidžiami mokesčiai, Vilniuje nuo Baltojo tilto nuleis čekį, atspindintį valstybės biudžeto išlaidų paskirstymą atitinkamoms sritims. Čekis paskaičiuotas dirbančiajam už vidutinę algą - 584,80 eurų „į rankas“, rašoma organizacijos pranešime spaudai.

“Kiekvienais metais minėdami laisvės nuo mokesčių dieną, raginame tiek savo organizacijos narius, tiek visą visuomenę atkreipti dėmesį į tai, kokią didelę dalį savo sukuriamo produkto, į kurio sąvoką įeina tiek mūsų laikas, tiek įdėtas darbas, atiduodame valstybei mokesčių pavidalu.” - teigia Lietuvos liberalaus jaunimo (LLJ) Pirmininkas Mantas Šnioka. Lietuvos laisvosios rinkos instituto skaičiavimais, šiemet visos viešojo sektoriaus išlaidos vienam gyventojui atsieina 4 355 eurus, lyginant su pernai jos pabrango 317 eurų. Iš viso viešojo sektoriaus išlaidos (be ES lėšų) šiais metais sudarys 12 581 mln. eurų, net 783 mln. eurais daugiau nei pernai.

“Laisvės nuo mokesčių diena skirta ne tik atkreipti dėmesį, bet ir pagerbti mokesčių mokėtojus, pasidžiaugti mūsų visų indėliu į valstybės biudžetą, prisidėti prie tokių šaliai svarbių sričių kaip gyventojų sveikata ir švietimas” - teigia LLJ Pirmininkas Mantas Šnioka.

Laisvės nuo mokesčių diena kiekvienais metais yra apskaičiuojama Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekspertų pagal santykinės valdžios išlaidų naštos rodiklį, parodantį, kokią žmogaus sukuriamų pajamų dalį paima valdžia ir perskirsto per nacionalinį biudžetą ir nebiudžetinius fondus. Kasmet LLRI pateikia prognozuojamą Laisvės nuo mokesčių dieną, skaičiuojamą remiantis biudžeto įstatymais ir Finansų ministerijos prognozėmis dėl ekonomikos augimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)