Pavyzdžiui, Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra, kuri vykdo paramą maisto produktais nepasiturintiems gyventojams, už kilogramą miltų vidutiniškai mokėjo 0,732 Eur, o Kybartų pataisos namai – po 0,379 Eur.

„Ar yra didelė specifika tarp miltų Kybartų pataisų namams ir varguoliams? Matyt nėra, dėl to neaišku, kodėl kaina tokia didelė“, – spaudos konferencijoje sakė Diana Vilytė.

Tokius duomenis pateikė Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) ekspertai, įvertinę 2011 m. – 2015 m. valstybės institucijų vykdytus viešuosius pirkimus.

VPT direktorė teigia, kad didžiąją dalį (daugiau kaip 56 proc.) maisto prekių ir maitinimo paslaugų pirkimų, visoje Lietuvoje laimi trys įmonės – UAB „Pontem”, UAB „Kretingos maistas“ ir UAB „Sanitex“.

„Maisto prekių ir maitinimo paslaugų pirkimai kasdien tiesiogiai paveikia pačias pažeidžiamiausias socialines grupes – darželių auklėtinius ir moksleivius, ligonius, valstybės globojamus senjorus, skurstančius asmenis.

Tai turėtų būti sritis, kurioje itin didelės galimybės smulkiam vietos verslui, esančiam arčiausiai rajono ligoninių, mokyklų ir darželių. Mūsų tyrimas parodė, kad perkančiosios organizacijos neskaido pirkimų į dalis ir, tokiu būdu, dirbtinai užkerta kelią smulkesniam verslui teikti pasiūlymus. Rinkoje įsitvirtino trys stambios įmonės“, – sako VPT direktorė Diana Vilytė.

Lietuvoje 2013–2015 m. įvykdyti 799 maisto produktų ir maitinimo paslaugų viešieji pirkimai ir sudarytos 2 189 sutartys, kurių vertė 222 milijonai eurų.

Maždaug 30 proc. pirkimų pasiūlymus atskirai pirkimo objekto daliai pateikė tik vienas tiekėjas.

Didžiausios vertės sutartis konkursuose, kuriuose dalyvavo tik vienas tiekėjas, sudarė VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra, 2014 m. įvykdžiusi viešąjį pirkimą „Labiausiai skurstantiems asmenims skiriamų maisto produktų ir jų tiekimo pirkimas“, po kurio su UAB „Sanitex“ buvo sudarytos viešojo pirkimo–pardavimo sutartys (vertė 3,5 mln. Eur).

VPT ekspertai taip pat vertino miltų kainas 2011–2015 m. įvykdytuose viešuosiuose pirkimuose. Šiuo laikotarpiu perkančiosios organizacijos įsigijo 2 752 tonas miltų. Šiems pirkimams išleista 1,974 mln. eurų. Įvertinę vidutines rinkos kainas, VPT analitikai konstatuoja, kad perkančiosios organizacijos sumokėjo maždaug 22 procentais brangiau nei rinkos kaina.

VPT vadovė pripažino, kad apžvelgtų maisto ir maitinimo paslaugų viešųjų pirkimų specialiai netikrino. Taigi, neaišku, ar juose būta pažeidimų.

Paklausta, ar pirkimai būtų skaidresni, jei jų dalyviams būtų taikomos didesnės baudos, D. Vilytė tuo abejojo.

„Nesinorėtų pamautų galvų, verslas kad būtų baudžiamas. Nežinau, ar baudų dydis turėtų įtakos rezultatui, matyt, čia mentaliteto pasikeitimai turi būti, visos visuomenės virsmas. Nesinorėtų eiti prie vėzdo dalykų ir represinės visuomenės“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)