Apie tai trečiadienį pirmosios pranešė „Verslo žinios“.

Spalio pradžioje Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) paskelbė, kad Vilniaus apygardos valdybos tyrėjai atskleidė 13 asmenų bendrininkų grupę, kuri, pasinaudojusi 10 turizmo paslaugas teikiančių įmonių, įtariama, nuslėpusi ne mažiau kaip 2 mln. eurų pajamų.

„Bendrininkų grupuotės nariams pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo, turto pasisavinimo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir buhalterinių dokumentų klastojimo. Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūra. Įtariama, kad bendrininkų grupėje veikiantys asmenys, atstovavę turizmo paslaugas teikiančioms įmonėms, galėjo sukčiauti vengdami mokėti pelno mokestį“, – rašoma pranešime.

FNTT taip pat įtaria, kad mokesčių slėpimo schemoje, siekiant sumažinti realiai gaunamas pajamas, buvo pasinaudota Latvijoje įsteigtomis, tačiau jokios veiklos nevykdančiomis bendrovėmis.

„Tyrimo duomenimis, klastojant savo atstovaujamų ir Latvijos įsteigtų bendrovių dokumentus, buvo apgaulingai tvarkoma buhalterinė apskaita, o tariamiems atsiskaitymams tarp įmonių panaudoti neįtraukti į apskaitą grynieji pinigai, gauti už suteiktas turizmo paslaugas užsienio šalyse.

Skaičiuojama, kad per ilgiau nei 5 metus buvo nuslėpta daugiau kaip 2 mln. eurų pajamų, o į valstybės biudžetą nesumokėta per 150 tūkst. eurų pelno mokesčio.

Bendrininkų grupę sudarantiems asmenims pareikšti įtarimai. Jiems buvo paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti. Siekiant užtikrinti civilinį ieškinį, pritaikytas laikinas nuosavybės apribojimas į 1,6 mln. eurų vertės turtą“, – rašoma pranešime.

Praėjusią savaitę DELFI teiravosi, ar šiai bendrininkų grupei priklauso buvę arba dabartiniai bendrovės „VIP Viešosios informacijos partneriai“ ir „Tez Tour“ vadovai ir darbuotojai.

„Siekiant nepakenkti atliekamo ikiteisminio tyrimo sėkmei, šiuo metu detalesnė informacija apie vykdomą ikiteisminį tyrimą ir proceso dalyvius yra neviešintina“, – rašoma spalio 25 dienos FNTT atstovės spaudai Rūtos Andriuškaitės atsakyme.

Tačiau informaciją patvirtina „Verslo žinių“ turimas prokurorų pasirašytas dokumentas.

„A. Sukovas iš jo turimų į apskaitą neįtrauktų grynųjų Lietuvoje bendrovei „VIP Viešosios informacijos partneriai“ ir kt. įmonių vadovams asmeniškai atiduoda 90 proc. nuo pagal fiktyvias sąskaitas apmokėtos sumos. Esą į vieną latviškos įmonės sąskaitą per metus pervedama ne didesnė kaip 100 tūkst. eurų suma. Taip A. Sukovui lieka 10 proc. nuo pervestos sumos, o Lietuvoje veikiančių įmonių vadovai išsiima pinigus iš verslo su 10 proc. nuostoliais. Kitu atveju jiems reikėtų sumokėti 15 proc. pelno mokestį ir 15 proc. dividendų mokestį“, – rašoma „Verslo žinių“ publikacijoje.

Atostogauja


DELFI šią savaitę bandė susisiekti su A. Sukovu. Tačiau jis į skambučius, žinutes ir elektroninius laiškus neatsakė.

„Tez Tour“ Lietuvoje ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė nurodė, kad įmonei jokie įtarimai nėra pareikšti.

„Daugiau apie minimas aplinkybes informacijos neturiu“, – sakė ji ir pridūrė, kad A. Sukovas šiuo metu atostogauja.

A. Sukovas „Tez Tour“ vadovauja nuo 2009 metų kovo. Iki tol jis ėjo įmonės direktoriaus pavaduotojo pareigas, ten pat dirba nuo pat jos įsikūrimo.

Tez Tour

Asmeniniai santykiai


„Tez Tour“ ir „VIP Viešosios informacijos partneriai“ šią vasarą paminėjo 10 metų trukusią partnerystę. Birželį platintame pranešime žiniasklaidai teigiama, kad įmonės ir toliau dirbs kartu.

Tačiau įmonių planai pasikeitė po to, kai spalį bendrovės „VIP Viešosios informacijos partneriai“ akcijas iš Dariaus Gudelio perėmė rugsėjį įmonės vadove tapusi Berta Čaikauskaitė.

Spalio 25 dieną ji DELFI teigė, kad su „Tez Tour“ nebedirba. Šią savaitę B. Čaikauskaitė situaciją komentavo taip:

„Esame viena didžiausių komunikacijos agentūrų Lietuvoje, turinti kelias dešimtis klientų. Su vienais pasirašomos terminuotos, su kitais – neterminuotos sutartys. Bendradarbiavimas yra grindžiamas abipuse nauda, partneryste ir verslo strategija. Siekiant ambicingesnių tikslų, ateina laikas strateginiams pokyčiams, kurie šiuo metu ir vyksta. Nauji tikslai ir pokyčiai padeda organizacijai atsinaujinti iš esmės ir padeda judėti į priekį.

Partnerystė su „Tez Tour“ buvo paremta ankstesnių agentūros vadovų asmeniniu santykiu.

Šiuo metu įmonėje įgyvendiname strateginius pokyčius, todėl su kai kuriais klientais nepratęsiame sutarčių. Konfidencialumo sutartys su darbuotojais ir partneriais mane įpareigoja neatskleisti informacijos trečiosioms šalims.“

B. Čaikauskaitė anksčiau dirbo komunikacijos vadove prekybos tinkle „Iki“, kuris šių metų pradžioje komunikacijos partneriais pasirinko bendrovę „VIP Viešosios informacijos partneriai“.

Berta  Čaikauskaitė

Spalio 21 dieną paskelbta apie buvusio ilgamečio bendrovės „VIP Viešosios informacijos partneriai“ vadovo Giedriaus Galdiko pasitraukimą iš įmonės. Jis su DELFI kalbėjo praėjusią savaitę, tačiau su FNTT susijusios situacijos nekomentavo.

D. Gudelis anksčiau DELFI yra nurodęs, kad jo gyvenimo etapas, dirbant su komunikacija, baigtas.

Vieni didžiausių


„Tez Tour“ – vienas didžiausių kelionių organizatorių Lietuvoje. „Sodros“ duomenimis, spalio 23 dieną įmonė turėjo 61 darbuotoją, jiem rugsėjį „popieriuje“ mokėtų atlyginimų vidurkis buvo 1111,14 eurų.

„Tez Tour Lietuva“ priklauso tarptautinei kompanijai „Tez Tour“, ji per metus pailsėti į užsienio kraštus išskraidina 2 mln. turistų. Tarptautinis kelionių organizatorius „Tez Tour“, savo veiklą pradėjęs 1994 metais, šiandien jungia net 28 tarptautines kompanijas ir patenka į pagrindinių Europos kelionių organizatorių, tokių kaip „Tui“, „Thomas Cook“ ir kitų, penketuką“, – rašoma bendrovės „VIP Viešosios informacijos partneriai“ anksčiau platintame pranešime.

Registrų centro duomenimis, 2018 metais „Tez Tour“ gavo 94,3 mln. eurų pardavimo pajamų, uždirbo 136 tūkst. grynojo pelno.

„VIP Viešosios informacijos partneriai“ pernai gavo 2,8 mln. eurų pajamų, uždirbo 234 tūkst. eurų grynojo pelno. „Sodros“ duomenimis, įmonėje spalio 23 dieną dirbo 33 darbuotojai, jiems rugsėjį „popieriuje“ mokėtų atlyginimų vidurkis buvo 1874,42 euro.

Remiantis Baudžiamuoju kodeksu, įtariamiesiems sukčiavimu, turto pasisavinimu, dokumentų klastojimu gresia viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki 10 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)