„Delfi“ su verslininku kalbėjosi apie šiandieninę verslo situaciją dėl pandemijos, jo paties padarytas klaidas, viešbučių tinklo „Kempinski“ atėjimą į Lietuvą bei naujas investicijas ir planus, kurių M. Jakuliui Jason šiuo metu tikrai netrūksta.

Iš Niujorko – į Lietuvą

Su verslininku susitinkame vos spalio mėnesio pirmomis dienomis atidarytame naujausiame jo investiciniame projekte – „Park Inn by Radisson“ viešbutyje, įsikūrusiame visai šalia Vilniaus oro uosto.

„Šiandien automobilių aikštelė čia tuščia, tačiau viskas pasikeis“, – tik susitikus sako jis ir prisėda pokalbiui.

Verslininkas pasakoja, kad jo tėvai – lietuviai, tačiau jis pats gimęs Vokietijoje, o užaugęs Amerikoje. Nors Lietuvoje pats apsilankė tik vėliau, tėvai rūpinęsi, kad šis mokėtų lietuvių kalbą, todėl jį leidę į šeštadieninę lietuvių kalbos mokyklą.

„Kai mano draugai šeštadieniais eidavo sportuoti, žaisti, aš ėjau mokytis lietuvių kalbos. Tiesą pasakius, man tai nelabai patiko“, – juokiasi M. Jakulis Jason ir priduria su tėvais tada kalbėjęs pusiau lietuviškai, pusiau angliškai.

Verslininkas Amerikoje studijavo chemiją, o vėliau ir teisę. Tiesa, pastaroji nebuvo jo paties sumanymas. Jis pasakoja, kad teisė į jo gyvenimą atėjo labai netikėtai, mat tokia buvo jo būsimo uošvio sąlyga vedyboms.

„Pasakiau, kad noriu vesti jo dukrą, tai jis man pasakė, kad turiu būti nepriklausomas nuo kitų ir turėčiau studijuoti mediciną, būti daktaru, arba teisę. Medicinos atsisakiau, tai pasirinkau teisę. Tai buvo kito žmogaus patarimas“, – sako jis ir tikina, kad tada jo, kaip teisininko svajonė, buvo dirbti didžiausiose Niujorko kompanijose.

„Vėliau dar gavau ir teisės magistro diplomą, mano žmona taip pat mokėsi teisę, pradėjome savo karjeras, kurios buvo sėkmingos.

Aš dirbau su intelektinės nuosavybės teise, patentavau išradimus, autorystes. Pradėjau dirbti nuo žemiausios grandies, kilau.

Marius Jakulis Jason

Problema tik buvo ta, kad mūsų šeimoje nutiko krizė, įvyko skyrybos. Kad jos bus supratau tada, kai nuėjau į banką nusiimti pinigų, kurie tada buvo bendri, ir jų nebebuvo, nes buvusi žmona visus juos nuėmė.

Patarimas: dabar aš bendrų sąskaitų nebeturiu. Išmokau šią pamoką. Jeigu aš turiu ką nors, tai yra mano vardu, jeigu žmona turi – jos vardu, bet daugiau jokių bendrų sąskaitų. Bet aš, žinoma, visus aprūpinu“, – pusiau juokais pusiau rimtai aiškina M. Jakulis Jason.

Po skyrybų jis teigė nusprendęs pakeisti savo gyvenimą ir po dviejų apsilankymų Lietuvoje galutinai apsisprendęs – kelsis čia ir kurs naują gyvenimą.

„Niujorke buvau pasiekęs tam tikrą lygį, norėjau daryti kažką naujo. Lietuva man buvo iššūkis, kad sąlygos yra ne tokios, kaip Amerikoje. Man buvo vau, kad aš galiu iš naujo kurti viską sau ir kitiems“, – sako jis.

Kai šią žinią verslininkas pranešė teisės kontoros partneriui Niujorke, jis, kaip atsimena M. Jakulis Jason, pasakęs tik keletą žodžių: „You are crazy (liet. Tu esi išprotėjęs)“.

„Tačiau tai buvo geriausias mano sprendimas“, – su šypsena šiandien sėdėdamas viename iš savo viešbučių sako verslininkas.

Gyveno ir dirbo tam pačiame kambaryje

Atvykęs į Lietuvą Lazdynuose išsinuomotame kambarėlyje M. Jakulis Jason tada įkūrė savo advokatų kontorą, dabar žinomą „AAA Law“ vardu, kuri užsiėmė intelektinės nuosavybės teisės reikalais.

Pasiteiravus, kiek santaupų iš Amerikos jis tuomet atsivežęs, verslininkas tikina, kad vienintelis kapitalas savo įmonei pradėti buvo tik jo paties galva ant pečių.

„Man didesnis iššūkis buvo karjerą padaryti Lietuvoje nei Niujorke, nes ši šalis tada man dar buvo svetima. Niujorke aš buvau užaugęs“, – sako jis.

Verslininkas aiškina, kad mažame kambarėlyje įkūręs įmonę jis dirbdavo 24 val. per parą, o pirmieji jo klientai buvę pažįstami iš Niujorko.

„Pirmi trys metai Lietuvoje man buvo su baime, bijojau, kad nepavyks. Aš negalėjau grįžti į Ameriką ir pasakyti, kad nepasisekė, atgal prašytis į darbą. Man turėjo pasisekti.

Pirmaisiais metais aš daug keliavau, ieškojau klientų, man dirbo ir samdyti žmonės. Dabar tie žmonės yra mano įmonės dalininkai, akcininkai ir tai yra labai svarbu.

Aš idėją finansuoju, atvedu klientus, o tada mes dirbame kartu ir visi turi dalį to verslo, kad tie žmonės būtų suinteresuoti, jog pasisektų“, – teigia M. Jakulis Jason.

Verslininkas priduria, kad vienoje teisės konferencijų jis susipažinęs ir su savo dabartine žmona suome Liisa Leitzinger.

„Ji taip pat dirbo teisės įmonėje, tik Suomijoje. Jos šeima turėjo teisės įmonę, aš vykdžiau kai kuriuos jų užsakymus Lietuvoje.

Taip užsimezgė mūsų draugystė, o 1995 metais balandžio mėnesį mes susituokėme. Ji atsikėlė gyventi į Lietuvą. Liisa taip pat rizikavo, kaip ir aš, atvykdamas čia iš Amerikos, kai atsisakiau gero darbo“, – sako jis.

Vėliau M. Jakulis Jason iš teisės įmonės uždirbtus pinigus sako investavęs į nekilnojamą turtą (NT) sostinės senamiestyje, pirkęs butus, vėliau juos pardavęs, atidaręs ir verslo centrą, o vėliau – ir viešbutį.

„Mona Liza“ – taip vadinosi pirmasis viešbutis“, – atsimena M. Jakulis Jason ir sako, kad 1995-aisiais tai buvęs gal trečias privatus viešbutis atidarytas Vilniuje ir gal net visoje Lietuvoje.

„Kempinski“ ir krizės galimybės

Po kiek laiko užsisukę verslai vyrui leido įsigyti ir „Radisson Blu Royal Astorija Hotel Vilnius“, o 2012-aisiais atidaryti ir „Grand Hotel Kempinski Vilnius“.

„Pamenu, kai nupirkome tą pastatą, kur šiandien yra „Kempinski“, tada galvojome, ką čia daryti, ar brangius butus, ar viešbutį, bet tuo metu į mane kreipėsi „Kempinski“ tinklo atstovas ir sakė, kad čia būtų tinkama vieta jų tinklo viešbučiui.

Marius Jakulis Jason

Jie mane pakvietė vykti į Berlyną, kur apsistojau „Kempinski“, vykome per kitus viešbučius ir mes priėmėme sprendimą turimame pastate atidaryti būtent jį. Tuo metu turėjau dar vieno tinklo pasiūlymą, bet būtent „Kempinski“ man parodė daugiausia dėmesio, buvo lankstūs derybose, o ir lietuviai žinojo šį tinklą“, – pasakoja verslininkas.

Jis neslepia, kad investicijų statant šio tinklo viešbutį reikėjo tikrai didelių, pagalbos buvo prašyta ir iš bankų, o kojos vos nepakišusi ir 2008-ųjų finansinė krizė.

„Gerai, kad nepraradome „Kempinski“ . Turėjome teisės įmonę ir ji tuo metu turėjo daugiau darbo dėl bankrotų, o banko palūkanas galėjome dengti būtent iš šių pajamų, kai kiti NT vystytojai neturėjo pajamų iš kitur ir bankai paėmė jų turtą.

Bankai nėra verslo partneriai, jie nerizikuoja. Nemoki – jie atima“, – atvirai sako jis.

Bankai nėra verslo partneriai, jie nerizikuoja. Nemoki – jie atima
Marius Jakulis Jason

Dabar verslininkas vardija, kad jis Vilniuje valdo tokius viešbučius kaip „Radisson Blu Royal Astorija Hotel Vilnius“, „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ bei neseniai duris atvėrusį „Park Inn by Radisson“.

„Dabar pradėjome statybas ir Krokuvoje, ten bus „Hilton“, taip pat kitąmet statybas pradėsime ir šalia Rygos oro uosto, ten taip pat bus „Hilton“.

Šiandien yra krizė, pandemija, tačiau aš vis tiek investuoju į viešbučių sektorių, nes tikiu, kad viskas baigsis, tai yra laikina“, – teigia verslininkas ir paaiškina, kad jo gaunamos pajamos šiandien nėra tik iš šio sektoriaus.

„Aš turiu diversifikavęs pajamas. Šie viešbučiai nėra 100 proc. visas mano verslas, aš daugiausia uždirbu iš prekybos akcijomis. Aš perku ir parduodu akcijas Amerikos, Niujorko biržose. Tai darau jau gana daug metų. Būna, prarandu pinigų, būna, daug uždirbu, bet dalį visada investuoju kitur.

Bendrai, kada yra krizė, yra naujų galimybių. Jeigu Amerikoje nebūtų nutikusi šeimos krizė, aš čia nebūčiau. Yra krizė su viešbučiais – šiandien yra galimybė juos statyti pigiau.

Statybininkai mums sumažino kainą, kad neprarastų darbo. Turėjome kontraktą, galvojome, gal statybas atidėti, tai jie, kad statytume dabar, mums padarė gerą nuolaidą“, – atvirauja jis.

Kalbėdamas apie prekybą akcijomis biržose, M. Jakulis Jason taip pat neslepia, kad šiuo metu iš ten uždirbantis daugiau nei anksčiau.

„Aš šiemet dėl pandemijos iš to užsidirbau daugiau nei bet kada“, – teigia jis.

Paklaustas, kas lėmė, kad jam versle, atrodo, visada sekėsi, jis turi savo atsakymą: „I am good guy (liet. Aš esu geras vyrukas). Aš nenoriu nieko apgauti, teisingai elgiuosi su žmonėmis ir noriu, kad kiti su manimi taip elgtųsi.“

Verslininkas atvirauja, kad buvę ir daugybė tokių projektų, kurie jam nepasisekę, klaidų, iš kurių buvo pasimokyta.

„Ką išmokau, tai būna, ateina pas mane žmonės su gera idėja, prašo, kad investuočiau, bet nieko gero neišeina. Kodėl? Todėl, kad kada žmogus nerizikuoja savo kapitalu, jam lengva pasakyti, kad gavo gerą pasiūlymą kur nors Norvegijoje ir išvažiavo. O kada tu investuoji savo ar iš giminių skolintus pinigus, tu pasistengsi daugiau. Tai aš ir išmokau. Dabar jeigu darome projektą, partneriai turi investuoti į kapitalą“, – sako jis.

Pasiteiravus, ar šiaip jis yra bijantis rizikuoti žmogus, M. Jakulis Jason juokiasi ir sako, kad gal anksčiau toks ir buvo, tačiau dabar jam tai nebebaisu.

„Dabar „it is ok“, – sako jis, – dabar yra pakankamai, kad turėčiau iš ko pavalgyti, nusipirkti batus.“

Statys naują prekybos centrą

Kalbėdamas apie planuojamas investicijas, M. Jakulis Jason prasitaria ir apie visiškai naują projektą.

Marius Jakulis Jason

„Štai prieš porą dienų nusprendėme vykdyti naują projektą, statysime prekybos centrą, apie tai prieš savaitę aš nė pats nežinojau.

Gal tai bus panašus ir į „Akropolį“, bet jis bus mažesnis“, – prasitaria jis, tačiau sako detaliau planų atskleisti negalintis, nes viskas dar labai šviežia.

Bendrai verslininkas aiškina, kad šiais laikais verslą kurti yra lengviau nei tik Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, kaip tai daryti teko jam.

„Žinoma, kiekvienu laikotarpiu yra skirtingi reikalavimai.

Kai atvykau, buvo sunku pradėti ką nors naujo, buvo kitokios sąlygos. Dabar yra lengviau, nes ekonomika yra kitokia, žmonės geriau gyvena, visi turi daugiau pinigų.

Manau, kad šiandien kurti verslą yra geriau nei buvo anksčiau“, – sako jis ir apibendrindamas priduria besidžiaugiantis, kad neliko Niujorke ir gyventi atvyko į Lietuvą.

„Jeigu būčiau likęs Niujorke, man ten gyvenimas būtų buvęs nuobodus. Būčiau tas pats vienas iš daugelio advokatų, o čia turiu fondą, turiu pažįstamus, čia daug įdomesnis ir spalvingesnis gyvenimas. Nesigailiu atvykęs“, – šypsodamasis kalba jis.

Didžioji dalis palikimo – fondui

2019-aisiais M. Jakulis Jason įkūrė ir ne pelno siekiantį fondą (MJJ fondas), kurio pradinis kapitalas sudarė – 3,5 milijono eurų. Fondas skirtas teikti finansinę paramą gabiems verslo kūrėjams, akademikams ir studentams, kurie gali ir nori prisidėti prie Lietuvos ekonomikos augimo.

„Lietuva man buvo gera ir aš noriu ir kitiems būti geras. Ši šalis man daug ką davė, ko nebūčiau turėjęs Amerikoje, todėl noriu, kad ir kiti tai turėtų.

Laimė yra ten, kur tu esi. Ją galima sukurti ne tik užsienyje, nebūtina keliauti į Ameriką ar Australiją, – sako jis ir priduria, kad laimė toli gražu ir ne piniguose. – Ji – pažįstamuose, ji tame, ką aš darau.“

Tądien, kai kalbiname verslininką, jis prasitaria prieš keletą valandų pasirašęs ir naują testamentą.

„Buvau pas notarą. Galiu pasakyti, kad daugiau nei 70 proc. savo turto po savo mirties aš paliksiu Mariaus Jakulio Jason fondui.

Galiu pasakyti, kad daugiau nei 70 proc. savo turto po savo mirties aš paliksiu Mariaus Jakulio Jason fondui.
Marius Jakulis Jason

Aš noriu ką nors kurti ne tik tol, kol aš gyvas, bet ir tai, kas gyvuotų ir po mano mirties“, – sako jis.

Likęs turtas, kaip atvirauja, bus skirtas artimiesiems.

Žurnalo „Top“ duomenimis, M. Jakulio Jason valdomo turto vertė 2019-aisiais siekė apie 105 mln. eurų, verslininkas yra „AAA Holdingo“ savininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)