- Įsivaizduokime, kad jūs gimėte Sovietų Sąjungoje, kiek žmogaus sėkmę lemia jo gimimo vieta, šeima, kitos aplinkybės?

- Aš manau, kad jūs galite būti gimęs po laiminga žvaigžde. Akivaizdu, kad jei jūs būtumėte gimęs Sovietų Sąjungoje prieš kelis dešimtmečius, pavyzdžiui, prieš 40-50 ar daugiau metų, galėjote būti išsiųstas į Sibirą ir tai jau būtų didelė nelaimė – greičiausiai nieko nebūtumėte galėjęs padaryti, kad to išvengtumėte.

Man pasisekė, nes gimiau Jungtinėje Karalystėje, kur turime demokratišką valdžią daugiau nei 100 metų ir galime kurti savo gyvenimus be valstybės įsikišimo. Taigi, tai yra puiki vieta gimti ir gyventi. Tačiau dabar gimti Lietuvoje yra taip pat labai gera: galima praleisti rytą skraidant oro balionu virš vieno jūsų gražiųjų miestų. Susitikdamas su lietuviais suprantu, kad gyventi Lietuvoje taip pat yra labai gera.

- Daugeliui žmonių jūs esate siekiamybė, o kokios yra jūsų svajonės?

- Aš turiu daug svajonių, pavyzdžiui, skraidytojai, kurie mane pakvietė į šią puikią šalį, kitąmet skris į kosmosą su „Virgin Galactic“ erdvėlaiviu, kurį mes statome. Tai yra nepaprastai įdomus projektas, mes praleidome 8-erius metus statydami šį erdvėlaivį. Turime daug ne pelno siekiančių organizacijų, taip pat nuostabių žmonių grupę, kurie vadinasi “The Elders“. Jie keliauja į konfliktines zonas ir stengiasi padėti išspręsti konfliktus, vadovaudamiesi Nelsono Mandelos, arkivyskupų mokymu. Akivaizdu, kad jei yra konfliktas, žmonės viską praranda, tad kova su konfliktais yra svarbi.

Neseniai grįžau iš nevyriausybinės organizacijos „Carbon War Room“ (liet. Karo anglies dvideginiui kambario) pasitarimo, kuriame mes stengiamės prioritetizuoti globalinio atšilimo problemas. Taigi, svajonių tikrai yra daug.

- Lietuviai yra kritikuojami dėl to, kad ne visuomet pakankamai savimi pasitiki. Gal turite patarimų, kaip padidinti pasitikėjimą savimi?

- Aš turiu frazę: „po galais, tiesiog tai padarykime“ (angl. „screw it, just do it“). Mano nuomone, jeigu turite svajonę, visi jums sakys, kodėl ši mintis yra bloga, kodėl jūs neturėtumėte imtis jos įgyvendinti, tačiau tiesiog reikia pabandyti. Jei krisite veidu žemyn, reikia save pakelti ir pabandyti dar kartą, tol, kol pasiseks. Geriausias būdas išmokti ką nors padaryti yra pabandyti, o geriausias būdas mokytis yra tuomet, kai pirmą kartą nepasiseka.

- Kokį įspūdį jums paliko Lietuvos verslininkai?

- Man yra tekę pabendrauti su keliais ir pastebėjau, kad jie yra labai labai ryžtingi. Tie, su kuriais teko bendrauti, yra sukūrę puikius verslus, pamatę pasaulio ir jie vis dar nori pasiekti daugiau. Taigi, Lietuvos verslininkas niekuo nesiskiria nuo bet kurio kito pasaulio verslininko.

- Galbūt jūs turite planų investuoti Lietuvoje?

- Aš jaučiu, kad lietuviai, kurie mane čia pakvietė, nori man pristatyti Lietuvoje plėtojamas idėjas, taigi, jei žmonės ateina pas mane ir sako: jei čia galėtų veikti vienas ar kitas „Virgin“ verslas, tai būtų reikšminga Lietuvos žmonėms, žinoma, mes tai apsvarstysime.

Tačiau mano šios dienos vizito Lietuvoje principas yra pasidalinti idėjomis, gyvenimiškomis patirtimis su kitais žmonėmis, studentais.

- Kodėl, jūsų manymu, yra daugybė neturtingų žmonių ir mažai turtingų?

- Manau, kad geriausios šalys yra tos, kuriose nėra neturtingųjų, t.y. kiekvienas gali sau leisti pusryčius, pietus, vakarienę, jie turi gyvenamąją vietą ir neturi jaudintis dėl to, ar turės ko valgyti ir už ką mokytis. Sakyčiau, kad didžioji dalis Europos šalių jau pasiekia šį lygį, to ir turime siekti. Aš manau, kad tol, kol gali leisti savo vaikus į mokslus, jiems užtikrinti medicininę pagalbą, juos pamaitinti, tai jau 90 proc. žmogaus poreikių.

Galimybę keliauti jau priskirčiau prie prabangos, tai - glajus ant torto, tai nėra svarbiausia. Taigi, tiek Europoje, tiek pasaulio mastu mes turime siekti padėti žmonėms perlipti skurdo ribą. Per pastaruosius 10 metų, dar 400 mln. žmonių pasauliniu mastu įveikė skurdą ir kiekvieną dešimtmetį pastaruosius 80 metų vis mažiau ir mažiau žmonių skursta, tad mums reikia stengtis, kad skurdas toliau mažėtų.

- Pastebėjau, kad jūs geriate vandenį iš stiklinių, o ne iš plastikinių buteliukų. Ar tai susiję su aplinkosauga?

- Taip, aš manau, kad nei vienas iš mūsų niekada daugiau neturėtų gerti vandens iš plastikinių buteliukų. Aš manau, šalys turėtų uždrausti naudoti plastikinius buteliukus ir vis pripildyti iš naujo stiklinius butelius. Tiesiog siaubingi kiekiai plastiko dabar susikaupė vandenynuose, aš turiu organizaciją, kuri stengiasi apsaugoti mūsų vandenynus ir rūšis, kurios juose gyvena.

Taip pat stiklinių buteliukų naudojimas turi ekonominės naudos. Jeigu Lietuva uždraustų plastikinius buteliukus, jūs būtumėte turtingesne šalimi, jei viešbučiai juos uždraustų, viešbučiai būtų pelningesni. Jūs galite priimti gamtą tausojančius sprendimus, kurie yra naudingi jūsų kišenei ir jūsų šaliai.

- Kas jums yra didžiausia vertybė?

- Aš manau, galimybė mano vaikams ar šeimai susirgus užtikrinti jiems medicininę pagalbą, net jei mes būtume išvykę. Jeigu išgrynini, kas yra svarbiausia, tai svarbiausia yra sveikata. Tai svarbiausias dalykas gyvenime.

Taip pat svarbu, kad mes galime padėti ir kitiems žmonėms, ne tik mūsų šeimos nariams. Tai mes galime padaryti ir darome per įvairias paramos organizacijas, kurios įneša skirtumų kitų žmonių gyvenimuose.

- Ar jūs tikite meile?

- Aš tikrai tikiu meile (šypsosi), man labai pasisekė, nes būdamas 26-erių sutikau nuostabią merginą, prieš 35-erius metus, ir mes vis dar esame įsimylėję. Dėl to pasisekė ir mūsų vaikams, mūsų draugams ir, manau, dėl meilės jėgos galima pasiekti praktiškai bet ko.

- Ačiū jums už pokalbį.

Seras R. Bransonas yra pasaulinio garso britų verslininkas, vienos garsiausių pasaulyje verslo grupių „Virgin Group“ įkūrėjas ir vadovas. R. Bransonui 1993 m. yra suteiktas Loughborough universiteto technologijų garbės daktaro vardas, 1999 m. Karalienės Elžbietos II suteiktas sero titulas už indėlį antreprenerystės srityje, 2007 m. Jungtinių tautų generalinio sekretoriaus BanKi-Moon įteiktas Jungtinių tautų Korespondentų asociacijos Pasaulio piliečio apdovanojimas už paramą aplinkosaugos ir humanitarinių problemų sprendimams (šį apdovanojimą yra gavę B. Clinton ir Dalai Lama) ir kiti.

Seras R. Bransonas laikomas fenomenalia asmenybe: pasaulinės reikšmės verslo lyderis–inovatorius, skiriantis didžiulį dėmesį labdarai, aštrių pojūčių mėgėjas. Jis parašė 4 knygas, kurios motyvuoja daugybę pasaulio žmonių pasitikėti savimi ir siekti savo tikslų. Verslininkas yra sukaupęs 4,2 mlrd. JAV dolerių turto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1041)