Tačiau maisto produktai perkami tik ten, kur migrantai maistą gaminasi patys.

Tuo metu Kybartų užsieniečių registracijos centre ir buvusiuose nakvynės namuose Naujininkuose veikiančių parduotuvių valdytojos „Lobby Baltic“ vadovas Aurelijus Virkutis sakė, kad pas juos populiariausi tabako gaminiai ir įvairios spontaniškai pasirenkamos prekės.

„Migrantus labiau domina cigaretės, dar kokakola, traškučiai“, – sakė jis.

Prieinamos parduotuvės

Vidaus reikalų ministerija spalį išplatino pranešimą, kuriame dėstė, kad migrantų apgyvendinimo sąlygos, lyginant su vasarą, yra pasikeitusios iš esmės.

„Perkeliami migrantai suskirstyti į atskirus sektorius pagal etnines grupes, LGBTQI+ bendruomenės nariai apgyvendinti atskirai Medininkų užsieniečių registracijos centre, daugeliui migrantų prieinamos mobiliosios parduotuvės, jie gali patys gamintis maistą“, – skelbė ministerija.

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus pokyčių analizėje nurodoma, kad šiuo metu 93 proc. migrantų gyvena jiems pritaikytuose apgyvendinimo centruose Rukloje, Pabradėje, Medininkuose, Kybartuose ir Vilniuje.

Kaip išsiaiškino „Delfi“, Ruklos pabėgėlių priėmimo centre veikia dvi parduotuvės, kurias valdo Sandros ir Karolio Matulevičių šeimos įmonės „Kasagusa“ ir „Sausainiukas“.

„Veikti pradėjome nuo rugsėjo vidurio. Atsidarėme kartu su Ruklos konteinerių miesteliu, kai tik atvyko pirmoji šeima, iškart atvėrėme duris“, – sakė S. Matulevičienė.

Pašnekovė pasakojo, kad dirba praktiškai kiekvieną dieną nuo 13 iki 17 val., išskyrus trečiadienius ir sekmadienius.

„Ten turime dvi parduotuvėles, kad kuo didesnį kiekį žmonių aptarnautume. Šiuo metu ten gyvena per 400 žmonių tame konteinerių miestelyje, kuriems esame vienintelis maisto tiekėjas. Pas mus nusiperka ir po to patys gaminasi“, – pasakojo ji.

Ruklos pabėgėlių priėmimo centras

S. Matulevičienė dėstė, kad migrantai daugiausiai perka daržoves, vaisius, mėsą, o kas pasitaupo pinigų, nusiperka ir saldumynų.

„Pas mus nėra nei užkandžių, nei cigarečių. Prekiaujame tik maisto produktais. Beje, pavyzdžiui, turime daržovių, kurias pardavinėjame netgi mažesne nei rinkos kaina. Lyginome su „Lidl“ kaina – lietuviški agurkai po 2,99 euro, o pas mus po 2,5 euro. Išlaikome maždaug 20–30 proc. mažesnes kainas.

Taip pat atsižvelgiame į jų poreikius, iš Vilniaus esame atvežę jų produktų, iš jų šalių. Tai specialūs ryžiai „Mahmood“, pomidorų padažų, kurie yra labai tiršti, marinuotų daržovių, vynuogių lapų, iš kurių jie daro balandėlius. Šiuo metu jie tuo labai patenkinti.

Jų naminė virtuvė gerokai skiriasi nuo lietuviškos, bet mes atsižvelgiame į jų poreikius. Rūpinamės jais, pavyzdžiui, nuo pat pradžių pasiūlėme „halal“ vištienos.

Iš tikrųjų, aš jau žinojau, kokie tai poreikiai bus. Esu su jų kultūra susidūrusi prieš tai ir maždaug žinojau jų valgymo ypatumus – apie 10 metų gyvenau užsienyje ir teko dirbti su jų kultūra“, – kalbėjo S. Matulevičienė.

Verslininkė nurodė, kad migrantai atsiskaito tik grynaisiais – tai lėšos, kurias gauna iš valstybės.

„Pykčių nėra buvę. Labai gerai su jais sutariame. Gal ir būna, kad kuris nors nepatenkintas kažkuo, bet kai iš 500 vienas ar du, tai net nekreipi dėmesio, nesureikšmini. 90 proc. ir padėkoja, ir paprašo kokių nors produktų. Visą laiką atvežame, jei ko nors neturime parduotuvėje“, – sakė pašnekovė.

Migrantų stovykla Medininkuose

Pajamos sumažėjo

Kaip pasakojo A. Virkutis, Kybartuose iškėlus nuteistuosius ir suimtuosius, atkėlus migrantus, parduotuvės pajamos krito.

„Pasikeitė prekyba – pajamų prasme mažesnė, o dėl prekių – nuteistieji turėjo tam tikrus savo įpročius susiformavę. Buvo prekės, kurias pirkdavo, o migrantus labiau domina cigaretės, dar kokakola, traškučiai. Tai tokios spontaninės prekės.

Kai kurie nuteistieji anksčiau galėdavo gamintis maistą, pirkdavo įvairių produktų, pavyzdžiui, pieno, mėsos produktų ir pan. Dabar didžiausią dalį sudaro tabakas“, – sakė jis.

„Lobby Baltic“ vadovas nurodė, kad migrantai daugiausiai atsiskaito grynaisiais pinigais, bet yra ir tokių, kurie turi banko korteles.

Tuo metu Naujininkuose esančią parduotuvę A. Virkutis pavadino labiau simboline.

„Parduotuvėse dirba po vieną darbuotoją. Dirba darbo dienomis nuo 8 iki 17 val.“, – sakė jis.

Pasieniečių mokykla Medininkuose

Veža apsipirkti

Jiezno paramos šeimai centro direktorės pavaduotoja socialiniam darbui Meilutė Blekaitienė pasakojo, kad pas juos gyvenantys migrantai maistu yra aprūpinami.

„Atvežame, o jie gaminasi. Mes jiems perkame maistą už tam tikrą pinigų sumą. Aprūpiname tam tikromis medicininėmis priemonėmis“, – sakė ji.

Apsipirkti drabužių migrantai gali nuvežti į Jiezną.

„Dėl drabužių vežame juos apsipirkti į bazes. Tokią paslaugą jiems teikiame. Šiandien yra išvykę už tam tikrą sumą apsipirkti. Laikas nuo laiko vežami apsipirkti“, – sakė M. Blekaitienė.

Kaip informavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos patarėjas Giedrius Mišutis, į Medininkų užsieniečių registracijos centrą atvažiuoja mobili vietinių verslininkų parduotuvėlė. Tai – įmonė „Brolimo“.

Jos savininkas Daniel Andrijevskij su „Delfi“ kalbėti šia tema atsisakė.

G. Mišutis dar nurodė, kad Pabradės užsieniečių registracijos centre dėl stacionarios parduotuvės šiuo metu rengiamas konkursas.

Pasieniečių mokyklos, kur taip pat apgyvendinta dalis migrantų, atstovai į „Delfi“ pasiteiravimą neatsakė.

Statistikos departamento duomenimis, šiemet Lietuvoje aptikta 4219 neteisėtų migrantų, daugiausiai iš Irako, Kongo, Sirijos, Kamerūno ir Afganistano. 71 proc. jų – vyrai, 74 proc. – pilnamečiai.

Lietuvos Vyriausybė migrantų antplūdį laiko Baltarusijos režimo organizuota hibridine ataka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)