DELFI gavo skaitytojo, prisistačiusio Justu, laišką. Jame užfiksuoti padangų kalnai Zarasų miesto pakraštyje esančios padangų perdirbimo bendrovės „Torgita“ teritorijoje ir aplinkui. Kaip laiške rašė skaitytojas, situacija jį neramina dėl to, kad gali kilti didžiulė katastrofa, turėsianti įtakos ir gyventojų sveikatai.

„Jeigu tos padangos užsidegtų, tai būtų vaizdas kaip „Simpsonuose“, kur padangos visą amžių liepsnoja. O šalimais gyvenvietė, juk visi dūmai eitų ten“, – rašė jis ir piktinosi, kad situacija ne pirmi metai tęsiasi ir negerėja.

Skirta ne viena bauda

Aplinkos ministerija komentare DELFI nurodė, kad įmonei galioja bendrieji nepavojingųjų atliekų tvarkymo reikalavimai, nustatyti Atliekų tvarkymo registre. Ar įmonė vykdo veiklą pagal leidimo sąlygas, kontroliuoja Aplinkos apsaugos departamentas (AAD). Per 2017–2019 m. AAD pareigūnai minėtos įmonės teritorijoje lankėsi ne kartą.

„AAD 2017 gegužės 26 d. atlikto patikrinimo metu nustatyta, kad įmonėje atliekos laikomos pažeidžiant Atliekų naudojimo ar šalinimo reglamentą, t. y. padangų atliekos laikomos ant žalios vejos bei ant teritorijos, kur nėra įrengta nelaidi vandeniui danga. Duotas privalomasis nurodymas pašalinti atliekas nuo minimų teritorijų.

2017 lapkričio 20 d. atlikus neplaninį įmonės patikrinimą dėl privalomojo nurodymo įvykdymo, nustatyta, kad jis neįvykdytas, be to, padangos pradėtos sandėliuoti ir už įmonės ribų kaimyninėse teritorijose. Surašytas pakartotinis privalomasis nurodymas dėl atliekų pašalinimo nuo žalios vejos ir teritorijų, kur neįrengta paviršinių nuotekų surinkimo sistema, bei duotas naujas nurodymas dėl padangų pašalinimo iš kaimyninių teritorijų.

2018 balandžio 19 d. atlikus patikrinimą nustatyta, kad nei pakartotinis, nei naujas privalomieji nurodymai neįvykdyti. Surašytas pakartotinis privalomasis nurodymas dėl padangų pašalinimo iš kaimyninių teritorijų. Neįvykdžius 2 privalomųjų nurodymų pašalinti padangų atliekas nuo žalios vejos bei teritorijų, kur neįrengta paviršinių nuotekų surinkimo sistema, ir sandėliuoti, kaip tai numato Atliekų naudojimo ar šalinimo techninis reglamentas, Utenos RAAD pateikė ieškinį Utenos apylinkės teismo Zarasų rūmams dėl „Torgita“ įpareigojimo įvykdyti privalomuosius nurodymus“, – informuoja Aplinkos ministerija.

Toliau prasidėjo ne vienas teisminis procesas, kauptis nesumokėtos baudos, o situacija teritorijoje nesikeitė.

„2018 birželio 7 d. Utenos apylinkės teismo Zarasų rūmai pilnai tenkino ieškinį dėl „Torgita“ įpareigojimo įvykdyti privalomuosius nurodymus. 2018 rugsėjo 10 d. atlikus neplaninį įmonės patikrinimą, nustatyta, kad pakartotinis privalomasis nurodymas pašalinti padangų atliekas iš kaimyninių teritorijų neįvykdytas.

2018 rugsėjo 17 d. Utenos apylinkės teismo Zarasų rūmai išdavė vykdomąjį raštą dėl įpareigojimo įvykdyti privalomuosius nurodymus, kurį po poros dienų AAD pateikė vykdymui antstoliui.

2018 lapkričio 7 d. AAD informavo Utenos apylinkės teismo Zarasų rūmus apie „Torgita“ įvežamas naujas padangų atliekas, prašydamas atsižvelgti į šias aplinkybes dėl baudos įmonei. 2018 lapkričio 15 d. priimta nutartis skirti baudą už teismo sprendimo nevykdymą – po 20 Eur už kiekvieną uždelstą dieną. Šiai dienai baudos suma siekia apie 3500 Eur“, – komentuoja Aplinkos ministerija.

Bendra baudų suma – dar didesnė.

„2018 lapkričio 8 d. AAD kreipėsi į Utenos apylinkės teismo Zarasų rūmus dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo. 2018 lapkričio 12 d. priimta nutartis netaikyti laikinųjų apsaugos priemonių, t. y., neuždrausti įmonei įvežti naujas atliekas ir jas sandėliuoti. Šį teismo sprendimą AAD po savaitės apskundė Panevėžio apygardos teismui.

Viso nuo 2017 gegužės 26 d. atliktų patikrinimų metu nustatytų pažeidimų skirta baudų 8930 Eurų (pagal Administracinių nusižengimų kodeksą – 730 eurų (sumokėtos), pagal juridinio asmens atsakomybę – 8200 eurų (nesumokėtos, perduotos antstoliui išieškojimui).

Pagal AAD pavedimą 2018 lapkričio 9 pradėtas įmonės neplaninis patikrinimas, kuris baigtas 2019 sausio 9 dieną. Nustačius Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimo sąlygų pažeidimus – 2 kartus (2000 t) viršijami laikomų leistini didžiausi atliekų kiekiai, surašytas įspėjimas. Apie TIPK leidimo sąlygų pažeidimus informuota Aplinkos apsaugos agentūra dėl Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimo sąlygų peržiūrėjimo“, – informaciją dėl situacijos pateikia Aplinkos apsaugos ministerija.

Pridedama, kad paskutinėmis žiniomis, šiuo metu įmonė padangų atliekų nebepriima, o šalina esamas padangas nuo gretimų teritorijų, jas perdirba ir eksportuoja į užsienį.

Įmonė: turėjome užbaigti įsipareigojimus

DELFI susisiekus su „Torgita“ vadovu Ričardu Suslavičiumi, šis įtarė, kad laišką galėjo parašyti ne sunerimęs gyventojas, o konkurentai. Jis tvirtino, kad situacija yra kontroliuojama, daugiau padangų krovinių tikrai nebepriimama, o senuosius, nepaisant baudų, teko priimti, nes buvo vykdomi pasirašyti įsipareigojimai.

„Galiu atsakyti, kad šita situacija yra kontroliuojama. Yra padangų kiekis nustatytas, koks jis yra leistinas, kiek galime laikyti ir tai, kaip galime laikyti, ir visi šitie dalykai kontroliuojami.Tų padangų kiekius prisižiūrime, jie dabar mažinami, tik gaminami produktai ir čia nėra problemos. Nepriimame naujai padangų. Užbaigėme pernai metus, nes turėjome sutartis, dėl to jas turėjome užbaigti. Nuo šių metų pradžios, sausio mėnesio, padangų mes nepriimame. Jos perdirbamos kiekvieną dieną, dešimtimis tonų kasdien perdirbamos ir reguliariai mažėja. Utenos RAAD gali patvirtinti. Viskas vyksta pagal planą, nereikia kelti bangų“, – tikino R. Suslavičius.

Jis taip pat patikino, kad neįmanoma, jog padangos pačios užsidegtų, o nuo piktavalių saugo daugybė stebėjimo kamerų.

„Aš neneigsiu, buvo tos baudos skirtos, bet mes tvarkomės. Viskas yra procese. Gal kažkas užginčyta, teisininkai dirba. Dabar negaliu atsakyti. Viskas yra procese, kas nesumokėta bus sumokėta, o kas ten turi būti perdirbta, bus perdirbta ir išvežta.

Mes turime 16 kamerų aplinkui. Ta grėsmė visą laiką yra, bet padanga pati niekada neužsidega. Jos užsiliepsnojimo temperatūra yra virš 700 laipsnių. Nei nuo saulės, nei nuo ko savaime niekas neužsidegs. Teritorija yra pramoninė, mes turime virš hektaro, tai ten viskas ir sukrauta. O yra 16 kamerų ir dieną naktį yra sargas, kuris prižiūri, apeina teritoriją. Visada visko gali nutikti, negaliu jums garantuoti šimtu procentų, bet tą turėtų specialiai kažkas padaryti. Bet bus įrašai, jei kažkas kažką darys“, – komentavo įmonės direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)