Praėjusių metų pradžioje liberalizavus galvijų supirkimo kainas, daugelis šalies ūkininkų tai vadino katastrofa ir žemės ūkio žlugdymu. Laisvoji rinka sureguliavo ne tik paklausą ir pasiūlą, bet ir garantavo galvijų bei kiaulių augintojams neblogas pajamas, trečiadienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Šių metų sausį mėsos perdirbėjai kilogramą galvijienos pirkdavo po 1,4-2 lito, dabar - po 3,7-3,9 lito. Praėjusių metų pradžioje rinkoje susidariusį apie 15 tūkst. galvijų perteklių dabar pakeitė jų trūkumas.

Atpigusi galvijiena pernai buvo eksportuota - Pasienio ir transporto valstybinės veterinarijos tarnybos duomenimis, jautienos eksportas 2000 metais padidėjo beveik dvigubai - iki 22,2 tūkst. tonų.

Žemės ūkio rūmų gyvulininkystės skyriaus vedėjo Alvydo Pečiulaičio teigimu, pamažu kilusios galvijienos supirkimo kainos jau pasiekė tokį lygį, kad augintojai dirba pelningai.

"Rinkoje - akivaizdus galvijų trūkumas, tai parodo jų kainos. Jau 3,2 lito už kilogramą ūkininkui yra neblogai, o 4 litai - labai gera kaina. Manau, kad netrukus visoje rinkoje nusistovės dolerio už kilogramą gyvojo svorio kaina kaip ir Europos Sąjungos (ES) šalyse", prognozavo A. Pečiulaitis.

Mėsos perdirbėjų asociacijos duomenimis, didžiųjų perdirbimo bendrovių pardavimai pernai smuko 30 proc. - iki 248,5 mln. litų.

"Klaipėdos maisto" produktų realizavimas pernai sumažėjo 38,5 proc. - iki 53 mln. litų, Utenos "Mėsos" - 50 proc. - iki 36,4 mln. litų, Krekenavos agrofirmos - 26,5 proc. - iki 18,6 mln. litų, "Delikateso" - 28 proc. iki - 11,5 mln. litų. Tik Vilniaus mėsos kombinato realizacija ūgtelėjo 39 proc. - iki 57,6 mln. litų.

Gyvulių ir paukščių supirkimas 2000 metais Lietuvoje sumažėjo 10,5 proc. - iki 153,2 tūkst. tonų.

Mėsos perdirbėjai siūlo Vyriausybei apsvarstyti galimybę sumažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) maisto produktams, kaip prieš rinkimus ir buvo žadėję socialliberalai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją