Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnai bendradarbiaudami su Vilniaus apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojais, Vilniaus mieste ir rajone, nelegaliuose mėsos perdirbimo cechuose, įsikūrusiuose juridinio ir fizinių asmenų patalpose, atliko virš 10 kratų.

Surasta virš 5 tonų neteisėtai, antisanitarinėmis sąlygomis pagamintos mėsos gaminių, neapskaitytos produkcijos „juodosios buhalterijos“ dokumentai, kompiuterinės laikmenos, nusikalstamu būdu įgyti (neapskaityti) virš 100 000 grynųjų pinigų įvairia valiuta bei kiti suklastoti ir svarbūs, neteisėtą veiklą įrodantys, dokumentai.

Praeitą savaitę atliktos kratos yra tęstiniai procesiniai veiksmai, kurių pradžia siejama su 2013 m. gruodį Vilniuje ir Vilniaus rajone prekyvietėse realizuojančiose mėsą, jos gaminius ir kitus produktus, atliktomis 60-čia kratų, kurių metu buvo paimti „juodosios buhalterijos“ dokumentai ir sulaikyti atsakingi 25 asmenys, kurie įtarti nesumokėję mokesčių ir padarę apie 8 mln. litų žalą valstybės biudžetui.

Mėsos produktai bei jų gaminiai buvo tvarkomi nesilaikant nustatytų tvarkos taisyklių t. y. antisanitarinėmis sąlygomis, nepatvirtintoje gyvūninio maisto tvarkymo vietoje, į rinką produkcija buvo tiekiama su gedimo požymiais, be tinkamumo vartoti terminų, be ženklinimo etikečių, neaiškios kilmės bei be galimybės atsekti tiekėją.

Prekyba mėsa, jos gaminiais ir kitais maisto produktais buvo vykdoma apgaulingai tvarkant buhalterinę apskaitą, klastojant dokumentus, versliškai, stambiu mastu ir neturint licencijos (leidimo) veiklai, nesumokant privalomųjų valstybei mokesčių, t. y. pridėtinės vertės, pelno ir kitų mokesčių.

Turimais duomenis, toks neteisėtas verslas vyko jau kelerius metus, todėl juridinio ir fizinių asmenų veikla bus tikrinama už 5 metus.

Neapskaitytos produkcijos ir nesumokėtų mokesčių mastas bus tikslinamas atlikus ikiteisminį tyrimą bei paimtų dokumentų specialistų tyrimus, tačiau jau dabar galima įtarti, kad neapskaitytos produkcijos ir nesumokėtų mokesčių gali viršyti 1,5 milijoną litų.

Įtariamųjų atžvilgiu priimti sprendimai dėl įtariamųjų asmenų laikinojo nuosavybės teisės apribojimo virš 300 000 litų sumai, o kai kuriems įtariamiesiems reikės pasiaiškinti dėl rastų piniginių lėšų kilmės.

Tyrimui vadovauja ir jį organizuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (266)