„Apyvarta augo dėl tęsiamų ankstesniais metais pradėtų rangos projektų, dėl aktyvių vėjo jėgainių parkų statybų ir dėl paties „Merko“ plėtojamų nekilnojamojo turto objektų“, – sakė „Merko“ Lietuvoje vadovas Saulius Putrimas.

Pagrindiniai ir didžiausi šiemet bendrovės rangos objektai: tik neseniai baigtas statyti UAB „Continental Automotive Lithuania“ gamybinis pastatas Kauno rajone, statomas UAB „Tokvila“ autoservisas Vilniuje, nurodo „Merko“ bendrovė pranešime.

Po šio pirmojo plėtros etapo „Continental Automotive Lithuania“ gamybos zona buvo išplėsta 5000 kv. metrų, o papildomos biuro patalpos – 1600 kv. metrų. Gamyklos pastatas suprojektuotas ir pastatytas siekiant tarptautinio tvarių pastatų „LEED Gold“ standarto. Kaip pasakojo S. Putrimas, šis projektas buvo ir vienas sudėtingesnių UAB „Merko statyba“ komandos iššūkių. Mat reikėjo pastatyti naują statinį ir sujungti jį su kitu, kuriame gaminami automobilių elektronikos komponentai, o jų gamybos procesas yra itin preciziškas ir jautrus išorinėms vibracijoms.

Pastaraisiais metais vėjo jėgainių parkų statyba tampa viena iš rinkos padiktuotų bendrovės „Merko“ veiklos krypčių. Šiuo metu bendrovės rangos darbų sąraše – šeši tokie projektai.

2022 metų pirmą pusmetį „Merko statyba“ pasirašė rangos sutarčių už 39 mln. eurų. Tai 10 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu laiku – 43,6 mln. eurų.

„Rinkoje daug neapibrėžtumo. Verslas, analizuodamas geopolitinę situaciją, išaugusias statybų kainas bei vartojimo lūkesčius, atsargiai vertina plėtros galimybes. Rusijos pradėtas karas Ukrainoje pristabdė daug sprendimų dėl investicijų. Antrą ketvirtį investuotojai pradėjo skelbti konkursus, bet tada paaiškėjo, kad dėl išaugusių statybinių medžiagų kainų tenka koreguoti planus, ieškoti papildomo finansavimo. Rangovai taip pat neskuba imtis bet kokių užsakymų, atidžiai renkasi, su kuriais užsakovais ir kokiomis sąlygomis pasirašyti sutartis, kaip spręsti indeksavimo, galimo žaliavų tiekimo sutrikimo klausimus“, – komentavo situaciją S. Putrimas.

Pasak pašnekovo, nepaisant situacijos rinkoje, profesionali ir patyrusi „Merko“ komanda sėkmingai tvarkosi su užklupusiais iššūkiais, darbai rangos projektuose vyksta pagal numatytą grafiką. Sparčiai vyksta darbai ir paties „Merko“ įgyvendinamame projekte – gyvenamųjų daugiabučių komplekse „Vilnelės skverai“. Tarp Senamiesčio, Užupio, Belmonto kylančiame kvartale jau baigti pirmo etapo namai, dabar statomi trečio etapo daugiabučiai.

„Merko“ vadovo teigimu, šių metų pirmas pusmetis iš NT plėtotojų pareikalavo nemažai kantrybės ir įžvalgumo. Karas Ukrainoje, infliacija, būsto kainų augimas ir naujų būstų pasiūlos trūkumas turėjo įtakos rinkos aktyvumo mažėjimui. Gyventojai atidžiau vertina savo galimybes, ilgiau apsvarsto sprendimus arba atideda būsto pirkimą tikėdamiesi aiškesnės situacijos ateityje.

Per pirmą šių metų pusmetį „Merko“ pasirašė 67 preliminarias butų pirkimo-pardavimo sutartis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją