Derybose „gerokai pažengta į priekį“, bet jos „dar nebaigtos“, pasakė jis reporteriams.

Kad būtų galima galutinai perrašyti NAFTA, prie derybų turi prisijungti Kanada, o „tai bus galima padaryti, jeigu tęsime pokalbius savaitgalį ir kitą savaitę“, – pridūrė jis.

Į Vašingtone rengiamus susitikimus su JAV prekybos atstovu Robertu Lighthizeriu I. Guajardo ir Meksikos užsienio reikalų ministras Luisas Videgaray skraido jau daugiau kaip mėnesį. Jie siekia iki rugpjūčio pabaigos išspręsti nesutarimus dvišaliais klausimais, pavyzdžiui, tokiais kaip automobilių rinkos taisyklės.

Praėjusią savaitę pareigūnai sakė, jog šią savaitę tikisi proveržio, tačiau „derybos yra itin sudėtingos“, ketvirtadienį pareiškė I. Guajardo, vykstantis į dar vieną susitikimą.

Jis įspėjo, kad derybininkai dar nepasiekė susitarimo kai kuriais iš sudėtingiausių klausimų, įskaitant JAV reikalavimą dėl penkerių metų „laikinojo galiojimo sąlygos“, pagal kurią trys šalys turėtų reguliariai atnaujinti susitarimą.

„Jungtinės Valstijos šiuo klausimu nerodo jokio lankstumo“, – agentūrai AFP pareiškė aukšto rango Kanados pareigūnas.

Kanados užsienio reikalų ministrė ir vyriausioji NAFTA derybininkė Chrystia Freeland trečiadienį pareiškė, kad daroma pažanga JAV ir Meksikos derybose atrodo daug žadanti, ir pridūrė, kad Kanada prisijungs prie derybų, kai Vašingtonas ir Meksikas užbaigs savo dvišales diskusijas.

Trys valstybės jau metus tęsia derybas, siekdamos išgelbėti prekybos sutartį, kurią JAV prezidentas Donaldas Trumpas yra pavadinęs „katastrofiška“ Jungtinėms Valstijoms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją