„CV-Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė sako, kad meistrai darbų stoka tikrai nesiskundžia, o jų atlygiai dažnai siekia gerokai daugiau nei 1000 eurų „į rankas“. Tuo metu klientai, pagaliau radę meistrą, tiesiog priversti mokėti tiek, kiek jie paprašo, nenorėdami pradėti naujo paieškų rato.

Už senos skalbimo mašinos remontą paprašė beveik 100 eurų

Vilniuje gyvenanti Kristina sako, kad geriausia meistrų ieškoti per pažįstamus ir draugus, kitaip kyla rizika sumokėti daugiau ar pasikviesti neprofesionalų meistrą.

„Elektriką man rekomendavo sesuo, pasiteisino, o mano santechnikas – buvęs kaimynas.

O štai langų reguliuotoją suradau feisbuko grupėje „Gerų meistrų kontaktai“, bet didžiausia problema buvo ne jį rasti, bet iš anksto bent preliminariai susitarti dėl darbų kainų.

Visi kaip užsukti kartoja tą patį tekstą: „Na, ponia, negaliu jums pasakyti kainos, atvažiuosiu, pasižiūrėsiu ir pasakysiu“. Bet koks man skirtumas, ką jis pamatys, juk darbas tai valandinis, ir man nesvarbu, ar jis vamzdžius lituos, ar langus reguliuos. Už medžiagas vis tiek turėsiu susimokėti aš“, – dalinasi patirtimi.

Vilniečiui Justui meistro reikėjo kuo skubiau, nes sugedo jo skalbimo mašina, taigi jis taip pat kreipėsi į pažįstamus socialiniame tinkle.

„Sekmadienį grįžau iš Palangos, skalbiau daug drabužių, ir mano skalbimo mašina pradėjo svilti, tiesiog degti, jautėsi aiškus svilėsio kvapas. Viską išjungiau, atidariau mašiną, išbėgo vanduo, todėl iki 3 val. nakties dar valiau.

Tą pačią naktį parašiau į feisbuką, gal kas žino kokių meistrų, nes neįsivaizdavau, ką daryti. Atsakė du komentatoriai, davę kontaktus. Iš pat ryto paskambinau vienam, sakė po trijų valandų bus. Skalbimo mašiną meistras išvežė, pasakė, kad kai nustatys gedimo priežastį – paskambins“, – pasakojo Justas.

Tačiau meistrui paskambinus vaikinas suprato, kad teturi du variantus: sutikti su meistro siūloma kaina arba bet kokiu atveju mokėti.

„Meistras teigė, kad sugedo elektronika, ir tai kainuos 95 eurus, o jeigu nenoriu taisyti, turiu sumokėti 25 eurus už skalbimo mašinos išgabenimą ir utilizavimą.
Pelėsis

Kadangi kainų nežinau ir nesiorientuoju, o skalbimo mašinos labai reikėjo – sutikau taisyti už tuos 95 eurus, nors nauja, aišku, ne pati geriausia skalbimo mašina kainuoja 300 eurų. Kai nieko nežinai, o reikia greitai, labai lengva tokį žmogų apgauti“, – teigė vaikinas.

Pasidalijo patarimu, kaip rado puikų meistrą

Užmiestyje gyvenančiam Ramūnui pasisekė – jis rado puikų meistrą, kuris darbus atlieka itin kruopščiai už prieinamą kainą. Jis pasidalino savo patarimu.

„Gyvenu name, o namas yra stebuklingas daiktas, kuriame visada yra milijonai darbų, nuolat reikia kažką tvarkyti.

Man reikėjo santechniko, nes buvo nemažai specifinių darbų – vamzdžių pjaustymo, perdarymo, artezinio gręžinio tvarkymo, tualeto mechanizmų sutaisymo.

Kadangi gyvenu 25 kilometrus už Vilniaus, susidūriau su dar viena problema – meistrai nori pinigų vien už atvažiavimą. Taigi aš meistro ieškojau elementariai per google ir tiesiog žiūrėjau, kuris skelbimas yra raštingesnis, nes jeigu žmogus moka save parduoti – gal ir dirba atitinkamai.

Taip radau labai gerą meistrą, kuris ne tik nemokamai iki manęs atvažiavo, bet ir puikiai viską sutvarkė“, – džiaugėsi jis.

Tačiau dar labiau vyrą nustebino tai, kad sumokėjo mažiau, nei iš pradžių sakė meistras.

„Darbų buvo nemažai, o sumokėjau apie 300 eurų – keliasdešimčia eurų mažiau, nei buvo pasakęs. Meistras sakė, kad čia yra jo taktika, nes bedarant darbus – maža ką, gal paaiškės, kad nepasiteisino vienas sprendimas ir reikės viską kitaip daryti. Jis nenori žmonėms suteikti lūkesčių ar priversti juos jaustis apgautais“, – pasakojo Ramūnas.

Skundžiasi punktualumo stoka

Kalbinti pašnekovai įvardijo ir dar vieną problemą ieškant gerų meistrų – kai pagaliau pavyksta jų rasti, tai nereiškia, jog jie pasirodys sutartu laiku.

„Sugedus skalbimo mašinai susiradome labai kietą meistrą – buvo visų išgirtas, išliaupsintas, tiesiog auksarankis. Tačiau jis vis žadėdavo atvažiuoti ir vis dingdavo, skalbimo mašina taip ir stovėjo mirus. Kai atsibodo jo laukti, meistrą radome tiesiog per skelbiu.lt portalą.

Gal paėmė ir daugiau pinigų, bet bent jau sutvarkė. Tačiau ir jis nebuvo punktualus, jau supratau, kad su meistrais susitarti dėl tikslaus laiko tiesiog neįmanoma“, – juokėsi mergina.

Paaiškėjo, kad sugedo skalbimo mašinos mikroschema. Už jos taisymą mergina sumokėjo 30 eurų.

Kita mergina Kristina, sugedus šaldytuvui, ieškojo meistro vienoje feisbuko grupėje.

„Parašiau į grupę ir skambinau tam, kuris sulaukė daugiausia patinka paspaudimų“, – dalinosi mergina.

Meistras atvyko tą pačią dieną, tačiau pasakė, kad šaldytuvas sugedo nepataisomai ir už atvykimą paprašė 5 eurų.

„Kitą kartą vėl kreipiausi į tą patį meistrą, tai žadėjo atvažiuoti 18 valandą, tačiau atvyko 22 val. Sakė, kad anksčiau nespėjo, nes užsibuvo pas kitą klientą. Bet iš tikrųjų sutvarkė gerai, o kai paprašiau sąskaitos, tai e. paštu tvarkingai atsiuntė, nes turėjome parodyti buto šeimininkams“, – pasakojo Kristina.

Dėl smulkių darbų nevažiuoja

Justina meistro ieškojo Panevėžyje. Visų pirma moteris išbandė pažįstamų rekomenduotą meistrą, tačiau atvykti jis nesutiko, mat reikėjo tesutaisyti sugedusį klozetą, nes nuolat tekėjo vanduo.

„Jis tiesiog pasakė, kad jam tai per smulkus darbas. Tada mama paklausinėjo darbe kolegių, gal kas žino kokį meistriuką, rado kažkokį vaikinuką, jis atvyko, patvarkė, nuleido vandenį – vanduo nebėgo, ir paėmė 20 eurų“, – pasakojo moteris.

Tačiau jau tą patį vakarą vanduo vėl pradėjo nesustodamas tekėti.

„Mama vėl paskambino meistrui, jis vėl atvyko, atvežė kažkokią seniai pirktą detalę, parodė sąskaitą faktūrą, kad pirko ją 2016 m. ir pakeitė. Dar sumažino vandens patekimą į bakelį ir teigė, kad dabar viskas bus gerai. Rezultatas – niekas negerai, vanduo vėl bėgo, o jis vėl paėmė 20 eurų ir 6 eurus už detalę“, – nuogąstavo.

Su šiuo gedimu moteris buvo priversta gyventi jau savaitę, todėl šiuo metu bando ieškotis meistro įvairiose feisbuko grupėse.

„Rasti meistrą, kad atliktų smulkius darbus – beveik neįmanoma. Daugelis sakė, kad tiesiog neužsiims tokiais mažais darbais, nes dėl jų neapsimoka važiuoti“, – sakė ji.

Uždirba daugiau nei baigę aukštąjį mokslą

„CV-Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė pasakojo, kad geriausias ir greičiausias būdas susirasti meistrą – per draugus ir pažįstamus

„Darbo paieškos portalai nėra ta priemonė, kur lengvai galima rasti meistrą, nes tokia šios specialybės specifika. Panašiai yra su architektais, žurnalistais, viešųjų ryšių specialistais.

Meistrai dažniausiai keliauja iš rankų į rankas, surandami per rekomendacijas, todėl sakoma, kad jei meistras geras – jis pats darbo neieško, jį patį darbas susiranda. Aišku, už gerus meistrus, kadangi jie yra graibstomi, reikia nemažai sumokėti“, – pripažįsta.

Ji taip pat pripažino, kad tikra tiesa, jog meistrai nelinkę važiuoti dėl smulkių darbelių, nes jiems tai tiesiog neapsimoka: „Taip, kaip ir statybos, remonto meistrams, jiems daug labiau apsimoka remontuoti visą butą, o ne tik prieškambarį. Dėl darbo pasiūlymų gausos, jie linkę rinktis stambesnius pasiūlymus, o smulkiuosius labiau atlieka tik pradedantieji, jauni, neturintys didelio rato klientų.“

R. Karavaitienė atskleidžia, kad tokia didelė meistrų paklausa kyla ir dėl to, kad jų labai trūksta.

„Nemažai vasarą išvažiuoja uždarbiauti į užsienį, kai kurie pasilieka ilgiau. Ypač populiaru išvažiuoti į Skandinaviją, kur iškeliauja daug statybos srities meistrų, elektrikų, suvirintojų, apšiltintojų. Taip pat keliauja į Nyderlandus, Vokietiją dėl galimybės užsidirbti dvigubai, trigubai daugiau nei Lietuvoje“, – pasakoja ji.

Tačiau meistrų atlyginimai Lietuvoje taip pat nėra kuklūs, taigi gerai užsidirbti jie gali ir tėvynėje.

„Jie uždirba tikrai nemažus pinigus, jų atlyginimai viršija ir tų tarnautojų bei specialistų su aukštuoju išsilavinimu atlyginimus. Tiek plytelių klojėjai, tiek glaistytojai ar kiti meistrai, jei turi užsitarnavę gerą vardą, tikrai gauna gerą atlyginimą, ir jis daug aukštesnis nei 1000 eurų „į rankas“, – teigia R. Karavaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (954)