„Per pastarąsias dvi savaites matėme daugybę atvejų viešojoje erdvėje, jeigu neklystu 15 savivaldybių, daugyklų. Tai tikrai didelis mastas. Viešojoje erdvėje pasirodė informacijos dėl veterinarijos gydytojų, inspektorių, kai kurių žmonių galimo aplaidumo, iki aukščiausių vadovų. Faktai turi būti patikrinti ir išsklaidytos bet kokios abejonės, nes tai yra institucija, tiesiogiai atsakinga už gyvūnų gerovę. Jie turi pirmiausia patys būti maksimaliai skaidrūs ir tik tada imtis spręsti problemas, kurios susijusios su jų kontroliuojamomis įstaigomis, tomis pačiomis daugyklomis, veterinarijos klinikomis ir panašiai“, – Eltai sakė K. Mažeika.

STT šių metų gegužę paskelbtoje ataskaitoje atkreipė dėmesį į, pasak tarnybos, neefektyvų patraukimo atsakomybėn už gyvūnų gerovės reikalavimų pažeidimus mechanizmą. K. Mažeikos teigimu, iki šiol VMVT išsakyti pažadai nebuvo įgyvendinti.

„Ir tada buvo tam tikrų pažadų, kad atsiras gyvūnų gerovės etatai, specialistai, pradžioje buvo kalbama apie keturis, vėliau regionuose po vieną. Bet ką matome šiandien – to padaryta nebuvo. Turės vadovybė tikrai pagrįsti, kodėl tai nebuvo padaryta ir atsakyti į klausimus, kurie buvo iškelti“, – sakė ministras.

K. Mažeika taip pat pridūrė, kad abejonių dėl VMVT vadovo Dariaus Remeikos jam kyla.

„Man kai kurių abejonių kyla, bet po kreipimosi į institucijas turbūt bus išsklaidytos abejonės ir kolegai ministrui (Andriui Palioniui – ELTA) taip pat bus lengviau vertinti vadovo darbą“, – Eltai sakė jis.

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) kreipėsi į STT, prašydama įvertinti situaciją dėl galimos korupcijos VMVT, skelbė ELTA.

Dokumente, kurį gavo ELTA, ŽŪM nurodo, kad kreipiasi į STT atsižvelgdama į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, jog VMVT vadovybė ir darbuotojai, žinodami apie žiauraus elgesio su gyvūnais ir jų kankinimo veisyklose atvejus, galimai neinicijavo įstatyme numatytos gyvūnų perdavimo globėjui ir konfiskacijos procedūros, neužtikrino nelegalaus gyvūnų augintinių veisimo ir prekybos kontrolės, nekontroliavo nelegalaus gyvūnų augintinių įvežimo į Lietuvos teritoriją.

Ministerija prašo STT įvertinti situaciją dėl galimos korupcijos ir atlikti tyrimą dėl VMVT veiksmų, siekiant išsiaiškinti galimas nusikalstamas veikas.

VMVT direktorius Darius Remeika Eltai sakė, kad STT šiais metais jau atliko tyrimą dėl situacijos tarnyboje, o daugiau nei pusė STT rekomendacijų, anot D. Remeikos, jau yra įgyvendinta. Pasak jo, šiame tyrime STT nustatė tobulintinų dalykų procedūrose, tačiau ne korupcijos faktų.

STT komunikacijos skyriaus viršininkė Renata Keblienė Eltai patvirtino, kad ŽŪM kreipimąsi tarnyba gavo ketvirtadienį. Ji taip pat pridūrė, kad STT kreipimąsi įvertins.

ŽŪM taip pat yra sudariusi komisiją įvertinti VMVT veiklą, procedūras ir procesus tiriant pranešimus, skundus, vykdant patikrinimus gyvūnų gerovės klausimais.