„Dabar mažmeninė prekyba laikosi išties neblogai, ypatingai pastarosiomis savaitėmis, nes pradėjus mažėti prekių kainoms ir didėti konkurencijai, lentynose prekių kainos taip sparčiai nemažėja. Toks chrestomatinis pavyzdys – pieno supirkimo kainos. Jau keletą mėnesių jos yra labai ženkliai sumažėjusios, netgi grįžo į prieš keletą metų buvusį lygį“, – Delfi TV laidoje „Delfi interviu“ pasakoja ekonomistas.

Anot jo, šiais pasikeitimais nėra patenkinti ūkininkai. Jie protestuoja ir vienas iš protestų reikalavimų yra sulyginti kainas – jeigu pasikeitė jų kainos, tai turi keistis ir kainos parduotuvių lentynose.

„Prekybininkai šiuo metu pakankamai neblogai laikosi, nes tas apyvartos kritimas nėra toks didelis ir kainos iš inercijos vis dar yra pakankamai didelės, o jau iš gamintojo jie gauna viską vis mažesnėmis kainomis“, – teigia Ž. Mauricas.

Kyla klausimas, kada prekybininkai sureaguos į esamą situaciją ir pradės mažinti kainas parduotuvių lentynose?

Žygimantas Mauricas

„Na, jie kažkiek reaguoja. Matome atsirandančių akcijų. Matėme ir Vokietijoje jau pakritusias maisto kainas, tai, aš manau, kad Lietuvoje jau neužilgo mes turėsime maisto kainų kritimą, netgi drįsčiau teigti.

Be abejo, kainos negrįš į 2021 metų kainų lygį, bet tam tikras kritimas manau tikrai gali būti vasarą, rudens pradžioje, na ir infliacinis spaudimas jis ženkliai sumažės, dėl to, kad vartotojai plačiau šiek tiek atvers savo pinigines ir ta recesija, yra didelė tikimybė, kad gali ir neperaugti į krizę Lietuvoje“, – pasakoja ekonomistas.

Infliacija Lietuvoje vis dar yra labai didelė, maisto kainos vis dar auga, tačiau yra prognozuojama, kad kainos pradės kristi. Ekonomistas Ž. Mauricas dalinasi, kokio kritimo galima tikėtis.

„Jis gali būti įvairaus dydžio, nes Lietuvoje infliacija padidino praeitais metais du trečdalius viso augimo. Lėmė energetika ir maistas – du dalykai. Tai dabar energetikos kainos jau šiek tiek krenta, maistas vis dar kyla, bet bendra infliacija, jeigu mes pažiūrėtume paskutinius šešis mėnesius, reiškia nuo spalio iki balandžio mėnesio, kainos Lietuvoje išaugo vos 2,6 procento.

Jeigu turėsime dar tokius šešis mėnesius, o aš manau, kad turėsime netgi mažesnį kilimą, tai turėsime metinę tik 5 procentų infliaciją. Bet aš manau, kad mes turėsime dar mažesnę infliaciją“, – pasakoja Ž. Mauricas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)