Maskvos baudžiamųjų nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai pirmadienį rytinėje miesto dalyje sulaikė Lietuvos pilietį, gimusį 1947 metais, pranešė Rusijos vidaus reikalų ministerijos Maskvos miesto vyriausiosios valdybos spaudos tarnyba. „Interfax“ šaltinių duomenimis, kalbama apie 66 metų pernai bankrutavusio Ūkio banko savininką V.Romanovą.

„Vyro paiešką dėl turto pasisavinimo ir iššvaistymo ypač stambiu mastu paskelbė Interpolo Lietuvos nacionalinis skyrius. Baltijos šalies kolegos jau informuoti apie jų ieškojo piliečio sulaikymą“, - pareiškė spaudos tarnybos atstovas.

Artimiausiu metu bus sprendžiama dėl sulaikytojo perdavimo Lietuvai. V.Romanovo tarptautinę paiešką Lietuvos prokurorai paskelbė 2013 metų rugpjūtį.

Generalinė prokuratūra: oficialios informacijos apie V. Romanovo sulaikymą dar nėra

Lietuvos prokurorai apie V. Romanovo sulaikymą žino nė kiek ne daugiau nei šią žinią antradienį ryte perskaitę internautai.

„Oficialiai patvirtintos informacijos (apie V. Romanovo sulaikymą – DELFI), bent kiek patikimesnės, mes neturime. Kol kas jokia informacija oficialiais kanalais nėra mums pateikta – nė vienai iš susijusių su tarptautine asmenų paieška institucijų“, - DELFI teigė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė.

Beveik metus V. Romanovas Maskvoje viešėjo netrukdomas. Kas pasikeitė? E. Martinonienė patvirtino, kad lig šiol žinios iš Rusijos prokurorams optimizmo neįkvėpė.

„Bet užklausos ir visi būtini paieškai dokumentai buvo parengti ir išsiųsti. Buvo, matyt, vykdoma ta paieška. Kažkas įvyko, kažkokios aplinkybės susiklostė taip, kad šiandien mes turime tokią „Interfax“ išplatintą žinią. Bet oficialiai pranešimo, kad tai įvyko, neturime“, - pakartojo prokuratūros atstovė.

Maskvos policija: bankininkas tikrai sulaikytas

Nors Lietuvos prokurorai oficialios informacijos dar neturi, V. Romanovo sulaikymą DELFI oficialiai patvirtino Maskvos policijos spaudos tarnyba.

„Patvirtiname jo sulaikymo faktą. Dėl detalių jums reikėtų kreiptis į paieškos iniciatorius – tai Lietuvos Interpolo nacionalinis centrinis biuras“, - teigė Maskvos policijos atstovas.

Kur šiuo metu yra V. Romanovas, pareigūnas teigė nežinantis.

V.Romanovas iš Lietuvos dingo pernai gegužės pradžioje. Bankininkas sakė, kad Maskvoje lankėsi verslo reikalais, tačiau kilus sveikatos problemų, jis nusprendė pasilikti Rusijos sostinėje gydytis.

Vėliau prokurorai ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnai iš Rusijos gydytojų gavo pažymą, kad V. Romanovą ištiko insultas. Lietuvos žiniasklaidos duomenimis, teisėsaugos pareigūnai nori apklausti bankininką byloje dėl Ūkio banko žlugimo ir dėl galimo 50 mln. litų turto iššvaistymo.

2013 metų vasarį Lietuvos generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo Ūkio banko turto švaistymo dideliu mastu. Už tokį nusikaltimą Lietuvos įstatymuose numatoma laisvės atėmimo iki 7 metų laikotarpiui bausmė.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas atsižvelgus į Lietuvos banko pateiktą informaciją apie atliekant patikrinimą nustatytus įtartinus sandorius, sudarytus 2005–2012 metais.

Ūkio banko – tuomet šešto pagal dydį šalyje – veikla buvo sustabdyta 2013 metų vasario 12 dieną, o vasario 18-ą jis buvo pripažintas nemokiu ir jo licencija buvo anuliuota.

Vėliau „geroji“ banko turto dalis buvo perduota Šiaulių bankui, o dėl „blogosios“ turto dalies netrukus turėtų būti paskelbtas bankrotas. V.Romanovas valdė 65 proc. Ūkio banko akcijų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (275)