„Rusijos užsienio reikalų ministerija iškvietė Belgijos ambasadorių Alexą van Meeuweną, – sakoma Rusijos URM pranešime. – Rusija laiko tokius Belgijos Karalystės kompetentingų organų veiksmus atvirai nedraugišku aktu, šiurkščiu tarptautinės teisės pažeidimu ir reikalauja nedelsiant imtis priemonių, kad būtų atkurtos Belgijoje pažeistos suverenios Rusijos teisės“.

Rusijos URM nurodė, kad dėl tokio Briuselio sprendimo nukentėjo Rusijos ambasada, jos atstovybės Europos Sąjungoje ir NATO biurai ir „kai kurios kitos Rusijos organizacijos“.

Anot Rusijos naujienų agentūros „RIA Novosti“, Belgijos valdžia įšaldė oficialias sąskaitas dėl teisinių nebeveikiančios firmos „Jukos“ akcininkų ieškinių.

Pasak Kremliaus patarėjo Andrejaus Belousovo, toks sprendimas nebuvo netikėtas; jis esąs neteisėtas ir laukiama panašių veiksmų ir kitose šalyse.

Prieš kelias dienas tarptautinis arbitražo teismas Hagoje nurodė Rusijai sumokėti rekordinę 50 mlrd. JAV dolerių kompensaciją dėl jos bendrovės „Jukos“, anksčiau priklausiusios Kremliaus kritikui Michailui Chodorkovskiui, ekspropriacijos.

Sprendimą teismas grindė tuo, jog Rusijos vyriausybė, faktiškai nusavindama privačią „Jukos“, pažeidė Energetikos chartiją – taip pat ir Rusijos pasirašytą tarptautinį dokumentą dėl bendradarbiavimo ir investicijų apsaugos energetikos srityje. Šią nutartį Maskva kategoriškai atsisakė pripažinti.

Buvusi didžiausia Rusijos naftos bendrovė „Jukos“ išardyta po M.Chodorkovskio arešto 2003 metais. Buvęs turtingiausias Rusijos žmogus buvo suimtas tuojau po to, kai prezidentas Vladimiras Putinas perspėjo stiprėjančią oligarchų klasę nesikišti į politiką. 10 metų kalėjęs pagal dvi itin prieštaringai vertinas bylas dėl sukčiavimo, vengimo mokėti mokesčius ir pinigų plovimo, M.Chodorkovskis 2013 metų pabaigoje buvo paleistas į laisvę ir nedelsiant išvyko iš Rusijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1321)