Kaip BNS informavo sostinės savivaldybės įmonė Vilniaus vystymo kompanija, šiuo metu pradedama konsultacija su rinkos dalyviais dėl parko projektavimo.

„Projektavimo etapą planuojama baigti 2024 metų pabaigoje, o pats parkas duris atverti turėtų 2029 metais“, – nurodė kompanija.

Maždaug 30 ha užimanti Vilniaus Šeškinės šlaitų geomorfologinio draustinio ir jo prieigų teritorija bus tvarkoma pagal mažosios bendrijos „Bauland“ projektą „Mamuto parkas“. Pernai balandį šis projektas atrinktas kaip geriausias iš savivaldybei pateiktų pasiūlymų.

Ši idėja pasiūlyta, nes Šeškinės šlaitų geomorfologinio draustinio teritorija siejama su mamutų kaulų radiniais, tad tikėtina, kad tai buvo šių išnykusių gyvūnų gyvenamoji vieta.

Vilniaus vystymo kompanija nurodo, kad draustinio reljefas palaipsniui susiformavo per poledynmetinį laikotarpį (12 tūkst. m.), jis yra gamtiškai integruotas su Šeškinės ozu ir sudaro geologinį paminklą. Šis draustinis yra pirmasis objektas, sulaukęs tarptautinio pripažinimo – aprašytas mokslininkų Sobolevų ir dar XX amžiaus pradžioje įtrauktas į enciklopediją „Britanica“.

Prieš 1832 metais uždarant Vilniaus universitetą jo kolekcijoje jau buvo saugomi 79 mamutų kaulai, iš jų apie 40 dantų (mamutai juos per gyvenimą keisdavo šešis kartus). Šie mamutų kaulų radiniai surinkti mokslininkų ir vietos gyventojų Neries pakrantėje, o didelė dalis – tada buvusiame Vilniaus priemiestyje Šnipiškėse ir Šeškinės kalvų papėdėje bei šlaituose.

Pasak Vilniaus vystymo kompanijos, „Mamuto” parko vizija – supažindinti lankytojus su unikalia Lietuvos sostinės reljefo formavimosi istorija ir jos ypatybėmis, nes Vilnius – vienintelė Europos sostinė, įsikūrusi ties pačia paskutiniojo apledėjimo riba.

„Parkas supažindintų su mamutų radiniais, ledynmečio išplitimo riba ir raiškiomis poledynmečio reljefo formomis. Šeškinės šlaitai – tinkama vieta viso Vilniaus poledynmečio kraštovaizdžio nuosekliam formavimuisi atskleisti, supažindinti kaip šis kraštovaizdis tarnavo kuriantis sostinei ir lėmė jo augimą“, – teigia įmonė.

Mamuto parką sudarys edukacinis „Mamuto“ takas, „Mamutų“ regyklos, „Mamutų“ ganyklos, tai yra žaidimų ir poilsio aikštelės, botaninis sodas, taip pat multifunkcinis reljefo raidos muziejus, įkurdintas amunicijos sandėliuose, „Amunicijos“ takas ir naujas tiltas, vizualiai bei emociškai papildantis edukacinio parko naratyvą.

„Savo geologinio unikalumo Europos mastu Vilnius dar nėra pabrėžęs, šios temos pristatymas suteikia galimybę sukurti nacionalinės svarbos ir traukos centrą Lietuvoje – Mamuto parką“, – tvirtinama Vilniaus vystymo kompanijos pranešime.

Pernai skelbta, kad Šeškinės šlaitų geomorfologinio draustiniui ir jo prieigoms sutvarkyti iš viso planuojama skirti 13 mln. eurų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją