„Skaitėme lietuvišką spaudą ir kalbėjomės su vietinio verslo, vyriausybės atstovais. Jie žino situaciją. Geras pavyzdys yra mediena. Jie nustebo, kad yra problemų su mediena, nes patys prašė medienos iš Lietuvos“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ kalbėjo M. Maldeikis.

„Pasaulyje niekada nebūna problemos su žaliavos realizavimu. Mediena – vienas patraukliausių dalykų. Ir kai mes pasakėme, kad yra problemos su žaliava, mums pasakė: keista, mes prieš kelis mėnesius prašėme Lietuvos, kai [į Taivaną] buvo atvykę verslininkai. Mediena yra labai einanti prekė ir Taivanui jos daug reikia. Sako, mus tikrai domintų. Ir mūsų pusė pasakė, kad mes neturime“, – pasakojo Seimo narys.

Anot jo, iš turimos informacijos kol kas sunku pasakyti, kokios yra konkrečios bėdos, dėl ko Kinijos uostuose stringa lietuviškos prekės. Nepaisant to, kaip teigia M. Maldeikis, Lietuvai tai nėra ypač svarbi rinka.

„Visų pirma reikia suprasti dydžius. Mes kalbame apie vieną procentą Lietuvos biudžeto. Kartais atrodo, kad čia labai dideli dydžiai. Mums, tiesą pasakius, didesnė ir jautresnė būtų kokio nors Kazachstano rinka. Tai daug pasako apie dydžius, apie kuriuos mes šnekame.“

Parlamentaras teigia, kad netrukus reikėtų tikėtis sulaukti ir reakcijos iš Europos Sąjungos (ES).

„Prekyba su šalimis už ES ribų visų pirma yra ES kompetencija, todėl tai yra kalba apie stabdymą ne lietuviškų prekių, o ES šalies prekių ir tai jau yra susitarimai tiek tarptautiniai Kinijos įsipareigojimai, tiek bendradarbiavimo klausimas su ES. Čia labai turi įsitraukti ES, manau, artimiausiu metu matysime jų aiškią reakciją“, – sakė M. Maldeikis.

Jis patikino, kad Lietuva ruošėsi tokiam scenarijui. „Mes ruošėmės tam, kas dabar vyksta. Žinau, kad Vyriausybė buvo pasiruošusi, buvo atidėti pinigai fondui, jeigu tokia situacija atsitiktų. Reikalas toks, kad Kinija parodo tai, apie ką mes ir kalbėjome, – kad tai yra šalis, kuri dėl politinių priežasčių, kai mes turime kažkokią poziciją, reaguodama į tą poziciją dėl to, kad ten nėra teisės viršenybės, demokratijos, tai yra komunistų valdoma šalis, tiesiog padaro tokius veiksmus.

Mes kalbame apie mūsų suverenumą ir jis negali būti prekybos objektas. Mes kaip valstybė laikydamiesi tarptautinių įsipareigojimų darysime taip, kaip mums atrodo, ir yra mūsų nacionalinis interesas“, – pabrėžė M. Maldeikis.

„Vyriausybė yra nusiuntusi aiškų signalą, su verslu, kiek žinau, yra kalbama, dirbama, kalbėta tiek su Pramonininkų konfederacija, tiek kitomis“, – sakė jis.

Su problemomis prekiaujant su Kinija, pasak Seimo nario, susiduria ne tik Lietuva.

„Visos šalys susiduria su tokiomis problemomis. Jeigu atsiverstume kitų šalių spaudą, ten irgi yra problemos su Kinija. Ten didelė dalis šalies neturi elektros, net fabrikai kai kurie nedirba, iš ten atsiranda problemų su logistika, dėl to ta pati ES ir kitos šalys kalba apie tai, kad reikia tiekimo grandines iš KInijos perkelti į Europą. Taip kad mes, tiesą pasakius, nedarome nieko stebuklingo, ko nedaro kitos šalys. Parlamentai yra priėmę rezoliucijas dėl Taivano, kitos šalys eina žymiai toliau negu mes“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo M. Maldeikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)