Valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos parlamentaras atmeta opozicijos kritiką, kad Vyriausybės siūlomų priemonių gali nepakakti siekiant sušvelninti kainų augimo padarinius.

„Lietuvoje infliacija yra didžiausia Europos Sąjungoje, atitinkamai ir antiinfliacinis paketas yra didžiausias Europos Sąjungoje. Kol kas tokios apimties antiinfliacinių paketų, vertinant net ir tik biudžeto lėšas, tai yra maždaug 2 proc. nuo bendrojo vidaus produkto. Tai tokios apimties, tokio dydžio antiinfliacinių paketų aš dar kol kas nemačiau“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė M. Majauskas.

Parlamentaras taip pat atmeta opozicijos kritiką, esą valdantieji vėluoja teikiant antiinfliacinį paketą. BFK pirmininko teigimu, Vyriausybė, matydama augančios infliacijos tendencijas, jau nuo šių metų pradžios priėmė 1 mlrd. eurų vertės paketą, kuris mažina socialinę atskirtį. Jis pažymi, kad jau nuo sausio 1 d. maždaug pusė milijardo eurų buvo skirta pensijų didinimui, o dar tiek pat – viešojo sektoriaus darbuotojų algų, be neapmokestinamojo pajamų dydžio didinimui.

„Dabar papildomai mes turime dar 1 mlrd. eurų apimties paketą, kurio didžioji dalis yra kainų mažinimui ir tam tikra dalis irgi sudaro pajamų didinimą. Taigi, tai galima įvardinti jau kaip antrąjį paketą, – pridūrė M. Majauskas.

ELTA primena, kad Vyriausybė ketvirtadienį Seimui planuoja pateikti patikslinto šių metų biudžeto projektą. Finansų ministerijos parengtame projekte tikslinamos biudžeto pajamos, kurios kartu su Europos Sąjungos ir kitomis tarptautinėmis lėšomis sudarys 15 114,5 mln. eurų, t. y. 5,1 proc., arba 733,6 mln. eurų daugiau nei šiuo metu galiojančiame biudžete.

Įstatymo projektu taip pat tikslinami asignavimai, kurie sudarys 17 492,1 mln. eurų, arba 5,2 proc. (836,9 mln. eurų) daugiau nei šiuo metu patvirtintame 2022 metų valstybės biudžeto plane. Lyginant su patvirtintu 2022 metų valstybės biudžeto planu, asignavimai viršija pajamas 130 mln. eurų daugiau.

Patobulintame 2022 m. valstybės biudžeto projekte numatoma, kad valdžios sektoriaus deficitas 2022 metais sudarys 4,9 procento bendrojo vidaus produkto (BVP).

Tikslinamame šių metų biudžeto projekte numatoma 976 mln. eurų skirti infliacijos padarinių sušvelninimui ir energetinės nepriklausomybės stiprinimui. Humanitarei pagalbai nuo Rusijos karo bėgantiems ukrainiečiams iš viso siūloma skirti 370 mln. eurų. Saugumui ir kritinės infrastruktūros palaikymui numatyta dar 158,3 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją