„Pirmas didesnis projektas yra Pomeranijos vėjo parkas Lenkijoje, ten iš 29 numatytų turbinų 28 jau yra pastatyta ir planuojama, kad kitų metų pirmąjį ketvirtį jis pilnai veiks. Taip pat nuosekliai plėtojame saulės parkų projektus, kuriems pastatyti reikia mažiau laiko nei vėjo parkams“, – BNS sakė „Ignitis grupės“ vadovas Darius Maikštėnas.

„Todėl kitais metais užsienio rinkose gaunama EBITDA ir pajamų dalis vienareikšmiškai ženkliai didės, nes pradės atsipirkti nemaža investicija“, – pridūrė jis.

„Ignitis grupės“ pajamos užsienio rinkose per devynis mėnesius padidėjo 49,7 proc. iki 85,9 mln. eurų ir sudarė 9,8 proc. visų grupės pajamų (874,063 mln. eurų – 8,9 proc. daugiau nei pernai).

D. Maikštėnas neprognozavo, kiek kitąmet galėtų padidėti užsienyje gaunamų pajamų dalis bendroje struktūroje, tačiau pažymėjo, kad sėkmingos investicijos į žaliosios energetikos projektus didina ir bendrą grupės nereguliuojamos veiklos pajamų dalį.

„Visi atsirandantys žaliosios energetikos pajėgumai iš esmės yra nereguliuojama veikla. Tai liečia ne tik projektus užsienyje, mes nemaža apimtimi investuojame ir Lietuvoje“, – tvirtino D. Maikštėnas.

Jo teigimu, investicijos į nereguoliuojamą veiklą turi teigiamos įtakos ir grupės veiklos pelningumui. „Ignitis grupės“ reguliuojamos veiklos pelningumas yra 4-5 proc., tuo metu planuojamas investicinių projektų pelningumas, priklausomai nuo jų rizikingumo, yra maždaug nuo 8 iki 13 procentų.

Pasak D. Maikštėno, 2021 metais sparčiai augs ir „Ignitis grupės“ pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją (EBITDA), kuris šiemet turėtų padidėti tik maždaug 3 proc. iki 265-269 mln. eurų.

„Šie metai buvo didelių investicijų metai, pagrindiniai naują vertę gaminantys pajėgumai pradės veikti metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje. 2021 metais tos investicijos jau pradės nešti didesnę EBITDĄ, todėl ir jos augimas bus kur kas spartesnis“, – aiškino D. Maikštėnas.

Jo teigimu, išsamias 2021 metų prognozes „Ignitis grupė“ paskelbs kitų metų pradžioje, kartu su 2020 metų veiklos rezultatais.

„Ignitis grupė“ per šių metų tris ketvirčius uždirbo 108,339 mln. eurų konsoliduoto grynojo pelno – 2,5 karto daugiau nei 2019-ųjų sausio-rugsėjo mėnesiais,. Grupės koreguotas grynasis pelnas, įvertinus laikinus reguliacinius skirtumus ir kitus veiksnius, sudarė 80,6 mln. eurų ir buvo 8,2 proc. didesnis nei prieš metus.

Grupės pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją (EBITDA) šiemet padidėjo 49,2 proc. iki 229,6 mln. eurų, koreguota EBITDA augo 6,1 proc. iki 199,3 mln. eurų. EBITDA marža šiemet sudarė 26,3 proc., koreguotos EBITDA marža – 23,7 proc. (pernai sausį-rugsėjį – atitinkamai 19,2 proc. ir 22,5 proc.).

Šiuo metu 73,08 proc. „Ignitis grupės“ akcijų valdo Finansų ministerija, apie 2,5 proc. akcijų priklauso Lietuvos, Latvijos ir Estijos mažmeniniams investuotojams.

„Ignitis grupės“ akcijos kotiruojamos „Nasdaq“ Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)