„Nėra planuose svarstyti konkrečiai tai, ką jau komisija du kartus svarstė“, – trečiadienį po uždaro komiteto posėdžio Seime sakė Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos pirmininkas Alminas Mačiulis.

Anot jo, komisija kol kas neturi naujos informacijos, kad „Revolut“ veikla gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Kažkokių naujų (duomenų apie „Revolut“ keliamas grėsmes nacionaliniam saugumui – BNS) negirdėjau, bet jeigu jų atsiras, įstatymas numato ir pakartotinį svarstymą“, – pridūrė jis.

A. Mačiulis pabrėžė, kad BFK posėdyje naujų aplinkybių nepaaiškėjo, o jeigu Seimas kreipsis į komisiją, ji trečią kartą apsvarstys „Revolut“ klausimą.

BFK vadovas „valstiečių“ deleguotas Stasys Jakeliūnas sakė, jog svarstys galimybę dėl to kreiptis į Seimą, dėl to jis ketina konsultuotis su Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetu.

„(...) Kad nuomones apjungtume ir tuomet galbūt galėtų būti dviejų komitetų vardu kreipimasis į Seimą, kad Seimas svarstytų. Siūlysime priimti galbūt nutarimą, kad dar kartą būtų įvertintos rizikos, aplinkybės ir tai, kas įvyko, jau Lietuvos bankui išdavus licenciją, nes tas („Revolut“ – BNS) komunikavimas galimai neskaidrus, vengimas atsakyti į klausimus (...), sąsajos su kripto turtu“, – žurnalistams teigė S. Jakeliūnas.

Jis, be kita ko, suabejojo ir vyriausybinės komisijos kompetencija.

„Ten nėra politikų, tai klausimas, ar ta komisija galėjo tinkamai įvertinti politines ir reputacijos rizikas“,– teigė S. Jakeliūnas.

Pasak jo, komisija turėtų įvertinti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje vykstančias diskusijas dėl „Revolut“ – pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, jo žodžiais, skepsio dėl „Revolut“ yra „ne ką mažiau negu pas kai kuriuos čia, Lietuvoje“.

„Rizikos sąsajos, kurios paaiškėjo ir kurios buvo neigtos, yra šios komisijos diskrecijos ribose“, – teigė jis.

S. Jakeliūno teigimu, „Revolut“ komunikavimą reikia vertinti papildomai, nes tai svarbu.

„Ateityje, nesakau, kad per metus dvejus tas bankas kels kokių sisteminių-finansinių rizikų, bet reputacijos rizikos akivaizdu, kad egzistuota, politinė rizika, taip – dėl sąsajų su Rusijos asmenimis ir struktūromis tam tikromis ir klausimas, ar į tai neverta pažvelgti prieš tai, kol tas bankas taps finansiškai įtakingu ir reikšmingu“, – kalbėjo S. Jakeliūnas.

Jis teigė nesieksiantis, kad „Revolut“ papildomai vertintų dar ir Lietuvos bankas.

Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas priminė, kad licenciją „Revolut“ išdavė, kai įvertinio ne tik finansines rizikas, bet ir iššūkius nacionaliniam saugumui, politines ir geopolitines rizikas.

Seimo BFK trečiadienį pirmą kartą aiškinosi būsimo specializuoto banko „Revolut“ veiklos Lietuvoje planus, metodus ir galimas rizikas šalies finansų sistemai bei vartotojams.

Lietuva pirmoji Europoje gruodį „Revolut“ suteikė specializuoto banko licenciją. Lietuvos bankas teigia, kad įmonė prieš suteikiant licenciją buvo kruopščiai patikrinta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)