Prieš kelias dienas M. Zuckerbergas su žmona gydytoja pediatre Priscilla Chan pranešė, kad savo dukters gimimo proga išdalys 99 proc. turimų „Facebook" akcijų kilniesiems tikslams. Jis nurodė, kad savo sukauptą turtą jiedu su žmona perduoda fondui „Chan Zuckerberg Initiative". Jie nori pasaulį, kuriame augs jų dukra, padaryti geresnį. Anot socialinio tinklo vadovo, aukojama suma siekia 45 mlrd. JAV dolerių.

Tuo tikslu M. Zuckerbergas įsteigė ribotos atsakomybės bendrovę (RAB) lėšoms administruoti. Tokioms bendrovėms numatomos tam tikros mokestinės lengvatos, bet taip pat leidžiamos pelno siekiančios investicijos.

Kritikai tvirtina, kad fondo „Chan Zuckerberg Initiative" struktūra leis „Facebook" steigėjui išvengti mokesčių, susijusių su jo akcijų pardavimu. Jie taip pat iškėlė klausimą, kodėl tuomet jis neįsteigė ne pelno siekiančio labdaros fondo.

Ketvirtadienį savo „Facebook" paskyroje M. Zuckerbergas paaiškino, kodėl jis nusprendė steigti ribotos atsakomybės bendrovę, o ne pelno siekiančią organizaciją, ir pareiškė, kad jiedu su žmona sumokės kapitalo prieaugio mokesčius, kai bendrovė parduos jų akcijas.

„ Pasirinkę ribotos atsakomybės bendrovę, o ne tradicinį labdaros fondą, mes negauname jokių mokestinių lengvatų perleisdami savo akcijas fondui Chan Zuckerberg Initiative", tačiau įgyjame lankstumą vykdyti savo misiją daug efektyviau, - aiškino jis. - Iš tiesų, jeigu būtumėme perkėlę savo akcijas į tradicinį fondą, būtume iškart įgiję mokestinių lengvatų. Pasirinkdami RAB, to neturime. Ir kaip visi, mes mokėsime kapitalo prieaugio mokesčius, kai RAB parduos mūsų akcijas".

Fondo „Chan Zuckerberg Initiative" tikslas: „gerinti žmogiškąjį potencialą ir siekti lygybės visiems ateinančios kartos vaikams". Daugiausia dėmesio fondas skirs kiekvienam vaikui pritaikytoms mokymo programoms, ligų gydymui, žmonių tarpusavio komunikacijai ir stiprių bendruomenių kūrimui.

Markas Zuckerbergas su žmona Priscilla ir dukra Max
Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)