M. Le Pen yra pasiryžusi surengti nacionalinį referendumą dėl euro atsisakymo, jeigu būtų išrinkta valstybės vadove, nes yra įsitikinusi, kad bendroji Europos valiuta nėra gyvybinga dėl įvairių šalių skirtingo konkurencingumo.

UBS: M. Le Pen pergalė nusmukdytų euro zonos akcijas 35 proc.

Euro zonos akcijos gali netekti iki 35 proc., o euro kursas nusmukti 10 proc., jeigu, nors ir mažai tikėtina, Prancūzijos prezidento rinkimus laimėtų kraštutinių dešiniųjų lyderė ir kandidatė į prezidentus Marine Le Pen, naujienų agentūrai „Reuters“ pranešė UBS analitikai.

Jų nuomone, Prancūzijos prezidento rinkimai, kurie vyks dviem ratais – balandžio 23-iąją ir gegužės 7-ąją, sudaro pagrindinę politinę riziką euro zonai šiais metais dėl M. Le Pen populiarumo – pastaroji savo rinkimų kampaniją grindžia pažadais išvesti Prancūziją iš euro zonos ir Europos Sąjungos.

M. Le Pen pergalės gegužę perspektyva, kaip rodo viešosios nuomonės tyrimas, išlieka nedidelė. Antrajame balsavimo rate centristas Emmanuelis Macronas turėtų aplenkti M. Le Pen 62: 38 proc. rezultatu, parodė „Ipsos“ apklausa, publikuota antradienį.

Tačiau toji įtaka, kurią gali turėti M. Le Pen pergalė finansinėms rinkoms, „pernelyg didelė, kad ją galima būtų ignoruoti“, teigia analitikai.

Kiti analitikai taip pat skelbia apie rizikas, susijusias su M. Le Pen pergalės tikimybe, tačiau UBS vienas iš pirmųjų pateikė konkrečius skaičius.

M. Le Pen yra pasiryžusi surengti nacionalinį referendumą dėl euro atsisakymo, jeigu būtų išrinkta valstybės vadove, nes yra įsitikinusi, kad bendroji Europos valiuta nėra gyvybinga dėl įvairių šalių skirtingo konkurencingumo.

UBS analitikai prognozuoja du galimus scenarijus. Pirmuoju atveju, euro zonos akcijų rinkos gali prarasti iki 35 proc. vertės, o euro kursas nusmukti 10 proc. Tuo tarpu didelio pajamingumo Europos obligacijų vertė nukristų 17 proc. JAV iždo obligacijų pajamingumas gali nukristi 100 bazinių punktų, akcijų indeksas „S&P 500“ – apie 10 proc., o akcijos ir besivystančių rinkų valiutos gali netekti atitinkamai 30 ir 15 proc., teigia analitikai.

Antrojo scenarijaus atveju, jeigu kraštutinių dešiniųjų lyderės pergalės padariniai nepasklistų už Europos ribų, besivystančių rinkų nuostoliai būtų beveik dukart mažesni, nei esant pirmajam scenarijui. Akcijų ir valiutų rinkos nusmuktų daugiausia atitinkamai 17 ir 8 procentais.

Tuo tarpu, jeigu M. Le Pen pralaimėtų, euro zonos aktyvai gali pademonstruoti „nemažą augimą, tuo tarpu euro kursas gali iškart šoktelėti maždaug dviem procentais“, teigia UBS.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)