„Rinkos sunerimusios ir yra požymių, kad JAV prezidento veiksmai gali privesti prie didesnės nei įprasta infliacijos Amerikoje, o tai lems ir pokyčius globaliu mastu: D. Trumpas siekia mažinti mokesčius, o lygiagrečiai daug veiksmų daroma didinti valstybės išlaidas, visa tai lemia, kad JAV rinka pradeda kaisti, kainos ima augti“, – Eltai sakė M. Dubnikovas.

Pasak analitiko, pašokus infliacijai JAV centrinis bankas, Federalinė rezervų sistema (FRS), jau bus priverstas mažinti pinigų kiekį rinkoje, t.y. didinti palūkanų normą. Vis dėlto trečiadienį priimtas FRS sprendimas nedidinti normos neturėtų stebinti.

Marius Dubnikovas

„Rinkos ir nesitikėjo pakėlimo, FRS nekėlė palūkanų greičiausiai dėl to, kad infliacija kol kas auga, bet dar yra tolerancijos ribose. Artimiausiu metu rinkos tikisi, kad palūkanos bus pakeltos gegužę ar birželį. Antras kėlimas turėtų vykti metų pabaigoje, gruodį. Bet tai gali keistis priklausomai nuo situacijos infliacijos sektoriuje“, – prognozavo M. Dubnikovas, pridūręs, kad jau dabar galima matyti tam tikrą užprogramuotą įtampą tarp D. Trumpo politikos ir JAV centrinio banko, kuris pažadėjo stebėti naujosios administracijos Vašingtone veiksmus.

Kaip jau skelbta, ketvirtadienio prekybos metu Azijos rinkos augo, tuo metu JAV doleris po FRS pranešimo išliko panašaus lygio kaip ir trečiadienį, praneša „Reuters“.

Euro vertė, palyginti su trečiadieniu, pakilo ir siekė 1,0778 dolerio, taip priartėdama prie antradienį pasiekto geriausio per pastarąsias 8 savaites rezultato, kai euras kainavo 1,08125 dolerio. Šio pakilimo priežastimi buvo įvardijami D. Trumpo komentarai, esą Vokietija naudoja „šiurkščiai nuvertintą“ eurą.

LVK Mokesčių komisijos pirmininkas M. Dubnikovas teigia, kad sunku prognozuoti, ar bus pasiektas valiutų paritetas.

Europa gali taip pat pademonstruoti augimą, kuris pastaruoju metu, atrodo, atsiranda. Tad euras gali ir nesusilyginti su doleriu. Nors spėjimai yra labai nedėkingi. Tačiau panašu, kad Trampo tikslas yra stiprinti Ameriką. Bet stipriai Amerikai nereikia stipraus dolerio, tad gali būti, kad toji šalis stengsis valiutų pariteto nepasiekti“, – sakė M. Dubnikovas.

Analitikas pažymėjo, kad Lietuvos eksportuotojams stiprus doleris yra ypač patrauklus, nes mūsų šalies produkcija atpigo ne tik JAV, bet praktiškai visam pasauliui. Tad Lietuvos verslas gali eksportuoti pigiau, kartu uždirbdamas didesnį pelną. Kita vertus, stiprus doleris kenkia atsivežantiesiems žaliavas iš užsienio, nes stipresnis doleris kartu su naftos brangimu padidino kuro kainas Lietuvoje.