„Ne, nenumatome. Tikimės optimizacijos planą pabaigti 2020 metų pirmą-antrą ketvirtį, ir nuo tada jau žiūrime į trečią – augimo – etapą, kai konkuruosime ir norėsime augti, galėsime pasiūlyti rinkai naujus sprendimus ir įrankius“, – BNS pirmadienį sakė Andrius Načajus.

Kurie skyriai bus uždaryti, kol kas sprendžiama

Bankas pirmadienį paskelbė, kad Baltijos šalyse šiemet atleis šimtus darbuotojų, o vien Lietuvoje – 420 iš 1300 darbuotojų.

„Perėjome į antrąjį pokyčių etapą, pirmas etapas buvo stabilizacija – po susijungimo visas fokusas buvo į tai, kad būtų stabili sistema, klientai gautų aptarnavimą (...) Dabar atėjome į antrą – optimizavimo – etapą. Viena iš sudėtinių optimizacijos dalių yra kaštų mažinimas, kas paliečia ir darbuotojus“, – BNS aiškino A. Načajus.

„Luminor“ Lietuvos skyriaus vadovas patvirtino, kad dalis skyrių bus uždaryta, tačiau nekomentavo, kurie.

„Nuolat peržiūrime savo mažmeninio tinklo efektyvumą. Tą darėme pernai, tęsime ir šiemet. Konkrečiai atsakyti, kuriuos skyrius planuojame uždaryti šiemet, negaliu, nes kaip tik šiuo metu mes tą planą deriname tiek su Darbo taryba, tiek su priežiūros institucijomis“, – sakė A. Načajus.

Pasak jo, atleidimai apima įvairius darbuotojus visose banko grandyse.

„Galbūt vienas toks išskirtinis dalykas, kad profesionaliai tai labiau palies vadovus ir vienas iš tų pokyčių, ką mes darome, tai didiname tą vadinamą vadovų įtakos sferą ir didiname komandas, ir proporcingai daugiau sumažinsime vadovų nei specialistų“, – komentavo A. Načajus.

Planuoja rekordines investicijas

„Luminor“ šiemet planuoja rekordines investicijas, tačiau jų nenurodo. A. Načajus sakė, kad numatyti svarbūs technologiniai projektai, o juos įgyvendinus bus pereita į trečiąjį – augimo – etapą. Vienas iš svarbiausių projektų – paslaugų perkėlimas į vieną „Luminor“ platformą.

„Vienas iš didelių numatomų projektų, tai buvusių „Nordea“ klientų sąskaitų perkėlimas į vieną bendrą „Luminor“ platformą, kas pareikalaus nemažai pastangų. Taip pat turime susikurti savo nepriklausomą mokėjimų platformą, ant kurios jau galėsime vystyti produktus bei pasiūlyti naujus skaitmeninius kanalus. Tai bazė, kad augimo etape nuo 2020 metų galėtume pasiūlyti kažką naujo ir įdomaus“, – aiškino vadovas.

Anot jo, „Luminor“ nebus vien skaitmeninis bankas, o „kaip yra, taip ir liks universalus bankas, bet su labai gerais produktais skaitmeninėje srityje“.

„Blackstone“ palaimino pokyčius

Privataus kapitalo fondų valdymo bendrovei „Blackstone Group“ siekiant įsigyti „Luminor“, A. Načajus teigia, kad sprendimas atleisti dalį darbuotojų Baltijos šalyse nebuvo nulemtas būsimo akcininko, tačiau šis sutiko su tokiais sprendimais.

„Šitie pokyčiai nebuvo nulemti „Blackstone“, jie suplanuoti jau susijungimo metu: pirmas, antras ir trečias etapas jau buvo planuoti per patį susijungimą, mūsų būsimasis akcininkas susipažinęs su šitais planuojamais pokyčiais ir jiems pritarė“, – BNS sakė A. Načajus.

Anot jo, 60 proc. banko akcijų įsigijimo sandoris galutinai turėtų būti baigtas dar šiemet.

„Likęs ECB (Europos Centrinio Banko – BNS) sprendimas dėl „Blackstone“ sandorio, o Europos Komisijos leidimą jau turime. Mes tikimės, kad iki birželio mėnesio pabaigos turėsime visus leidimus ir uždarysime šitą sandorį“, – sakė A. Načajus.

Metų pradžioje galutinai susijungęs Baltijos šalyse ir veiklos modelį keičiantis „Luminor“ pirmadienį pranešė, kad Estijoje ir Latvijoje banko darbuotojų sumažės atitinkamai 130 ir 250. Šiuo metu visose Baltijos šalyse dirba apie 3 tūkst. žmonių.

Keičiant veiklos modelį, neliks besidubliuojančių pareigybių, kai kurių vadovybės lygių, bus optimizuojama veikla ir sparčiau investuojama į technologinius sprendimus.

Bankas nurodo, kad mažinamas darbuotojų skaičius jo kasdienei veiklai įtakos neturės.

„Luminor“ buvo įkurtas 2017 metais, sujungus „Nordea“ ir DNB bankų veiklą Baltijos šalyse. Estijoje įkurta banko būstinė valdo banko skyrius Lietuvoje ir Latvijoje.

„Luminor“ skelbia, kad yra trečias didžiausias finansinių paslaugų teikėjas Baltijos šalių bankininkystės rinkoje, turintis 16 proc. indėlių ir 22 proc. paskolų rinkos dalis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)