Jo žodžiais, vyriausybė įpareigota išanalizuoti tokio alternatyvaus apsirūpinimo nafta galimybes.

„Šia užduotį jau seniai iškėliau, ir mums reikia ją spręsti: atverti alternatyvų naftos maršrutą per Baltijos valstybių uostus. Jei lietuviai nesutiks, susitarsime su latviais dėl šios naftos pirkimo. Galėtume ją perdirbti Novopolocko gamyklose ir aprūpinti (naftos produktais – red.) Baltijos šalis“, – A. Lukašenką cituoja Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

Baltarusiją kerta daugiau kaip dešimtmetį neveikianti Rusijos „Družba“ naftotiekio atšaka, kuri toliau šakojasi į Mažeikius ir Ventspilį.

Jo žodžiais, Baltarusija galėtų Baltijos šalims pasiūlyti pigesnių naftos produktų.

„Galėtume susitarti, kad tai – mūsų bendra nafta, kurią perdirbtume modernizuotoje Novopolocko gamykloje“, – pridūrė A. Lukašenka.

Kaip jau buvo skelbta, Minskas ir Maskva praėjusių metų pabaigoje aktyviai derėjosi dėl „mokesčių manevro“ Rusijos naftos sektoriuje pasekmių Baltarusijai sušvelninimo – A. Lukašenka pas Vladimirą Putiną per savaitę lankėsi net du kartus. Minskas siekė kompensacijos, tvirtindamas, jog tai Baltarusijai atsieis 10,5 mlrd. JAV dolerių papildomas išlaidas 2019-2024 metais, iš jų 0,4 mlrd. dolerių – šiemet.

Dabar Rusija yra vienintelė žaliavos tiekėja abiem Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklos, kurios jos per metus gauna 18 mln. tonų.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)