Savo kalboje premjeras atkreipė dėmesį, kad nuo 2000 m. Lietuvos ūkis padarė įspūdingą šuolį. Augimo laikotarpis, kalbėjo G.Kirkilas, pasižymėjo intensyviomis ūkio reformomis, instituciniais pokyčiais, rinkų liberalizavimu bei didėjančiu eksportu.

Vykdomų ūkio reformų dėka Lietuva, tęsė Vyriausybės vadovas G.Kirkilas, kuri į ES įstojo 2004 m., pasiekė geriausią ūkio augimo rezultatą iš visų 10 naujųjų ES narių. 2000-2006 m. Lietuva išlaikė stabilų 7.8% BVP augimo vidurkį, kuris buvo vienas iš didžiausių visoje ES. 2006 m. Lietuvos BVP augimas sudarė 7.4%, ir buvo prognozuojama, jog 2007 m. jis ir toliau didės 7.4%.

Gediminas Kirkilas taip pat pastebėjo, kad palyginti su kitomis Baltijos valstybėmis Lietuvai geriausiai sekėsi pažaboti infliaciją. (2006 m. - 3.8%), o Lietuvos ūkis sukuria beveik 50 procentų Baltijos valstybių BVP.

Premjeras susitikime akcentavo, kad bendra daugumos stebėtojų nuomone, per paskutinį dešimtmetį Lietuva pasiekė nemažos pažangos kurdama investicijoms palankią aplinką. Pasaulio banko kasmetinėje verslo aplinkos apžvalgoje „Doing Business” Lietuva pateko tarp 10 geriausiai verslo aplinką reformuojančių valstybių bei į verslui palankiausių šalių dvidešimtuką.

Pasak investuotojų, sakė Lietuvos Vyriausybės vadovas, vienos iš patraukliausių mūsų šalies investicijų klimato savybių yra diversifikuotas šalies ūkis, ES normas atitinkantys investicijų įstatymai, nedidelis juridinių asmenų pelno mokestis, nedideli verslo pradžios kaštai, palyginti paprasta turto registravimo ir verslo licencijavimo tvarka, nuosaikaus dydžio mokesčiai, geriausiai regione išplėtota infrastruktūra, stabilus demokratinis valdymas, tvarkingai dirbanti ir įstatymais reglamentuota bankų sistema, savo srityje pirmaujantys biotechnologijų, lazerių pramonės, telekomunikacijų ir informacinių technologijų specialistai ir galiausiai strateginė šalies padėtis tarp ES ir Rusijos.

Kviesdamas aktyviau investuoti mūsų šalyje G.Kirkilas atkreipė dėmesį, kad Europos mastu Lietuva kartu su kitomis naujomis valstybėmis narėmis aiškiai išsiskiria mažesnėmis mokesčių normomis. Spartus ūkio augimas ir protinga finansų politika leido Vyriausybei sumažinti tiek įmonių pelno, tiek gyventojų pajamų mokesčius.

Baigdamas savo kalbą Gediminas Kirkilas akcentavo: atsižvelgus į stabilią makroekonominę situaciją, pagrįstą monetarinę ir finansų politiką, augančius daugelio valdžios institucijų administracinius gebėjimus ūkio ir ES fondų įsisavinimą, ūkio perspektyvos yra geros.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją