„Didžiąją dalį (nuotekų) sudaro lietaus vanduo, bet įprastai, kada nėra vandens, ten teka ir buitinės nuotekos. (...) Taigi, dalį nuotekų sudaro ir buitinės nuotekos“, - BNS sakė geriamąjį vandenį tiekiančios bendrovės „Vilniaus vandenys“ atstovas Antanas Bubnelis.

Jis teigė, kad kol kas neįmanoma nustatyti, kokią dalį į upę patekusių nuotekų sudaro buitinės atliekos. Anot jo, žalą gamtai nustatys aplinkosaugininkai.

„Pasibaigus avarijai, be abejo, įvertinsime, kiek per tą laiką ištekėjo nuotekų į gamtą, šiuo metu preliminariais skaičiavimais tai yra apie 1,5 tūkst. kubinių metrų per valandą. Visa ši informacija bus atiduota aplinkosaugininkams, patikslinta pagal sistemų duomenis ir tada aplinkosaugininkai įvertins žalą gamtai, jie turi tam specialią metodiką“, - žurnalistams ketvirtadienį sakė A. Bubnelis.

Jis sakė, kad dėl to, kas turės atlyginti žalą gamtai, bus sprendžiama vėliau.

„Bus tyrimas, kuris vyks po to, bus nustatyta, dėl kokios priežasties įvyko ši avarija, ir bus priimti atitinkami sprendimai“, - teigė „Vilniaus vandenų“ atstovas.

Pasak A. Bubnelio, vienos didžiausių Vilniuje nuotekų siurblinės darbas sutriko apie 11 valandą. Ją užplūdo vamzdžiais atitekantis liūties vanduo, siurblinė nebepajėgė jo pumpuoti į Vilniaus nuotekų valyklą ir, persipildžius avariniams rezervuarams, buvo užpilti bei nustojo dirbti siurbliai.

Sustojus siurbliams nuotekos iš siurblinės automatiškai pradėjo tekėti į Neries upę. Preliminariais duomenimis, šiuo metu jų teka maždaug po 1,5 tūkst. kubinių metrų per valandą.

A. Bubnelio teigimu, užpilta siurblių patalpa nuo pat ryto tuštinama čia dirbančiais mobiliais siurbliais. Nusausinti patalpą planuojama per artimiausias keletą valandų.

Vėliau specialistai atnaujins siurblių darbą, tai tikimasi padaryti dar šiandien.

„Vilniaus vandenų“ atstovas teigė, jog kol siurblių darbas nebus atnaujintas, nuotekos ir toliau tekės į Nerį.

Upės gatvėje esanti nuotekų siurblinė nuotekas į Vilniaus nuotekų valyklą pumpuoja iš Vilniaus senamiesčio, Žirmūnų, Antakalnio ir Baltupių mikrorajonų.

Bendrovė prašo šiose miesto dalyse gyvenančių žmonių kiek įmanoma labiau sumažinti buitinių nuotekų leidimą į nuotekų sistemą, ragina nenaudoti buitinės chemijos priemonių.

„Gyventojų prašome, kiek tai įmanoma, mažinti nuotekų išleidimą, ypatingai buitinės chemijos priemonių - skalbimo miltelių ar indaplovių priemonių, nes šiuo metu jos patenka į upę“, - žurnalistams ketvirtadienį sakė A. Bubnelis.

„Vilniaus vandenų“ specialistų duomenimis, tai pirmoji tokio tipo avarija Upės gatvėje esančioje nuotekų siurblinėje. Ji buvo pradėta naudoti dar 1975 metais.

Vilniaus vandenų atstovas spaudai pasakoja apie tai, kaip sprendžiama problema.

Nuotraukų galerijoje - ketvirtadienio rytą Vilnių nuskalbusi liūtis

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)