Apie tai ir kitas verslo naujienas iš Liuksemburgo pasakoja LRT radijo bendradarbė Ella Rose.

Parduodamas bankas „LBLux“

Liuksemburge parduodamas bankas „LBLux“. Šis bankas, dukterinė Bavarijos banko LB finansinė institucija, yra vienas iš pagrindinių Liuksemburgo bankų, aptarnaujančių privačius ir verslo klientus. Jo apyvarta siekia per 3 mlrd. eurų.

Parduoti sėkmingai veikiančią dukterinę įmonę Bavarijos LB banką spaudžia Europos Komisija, pareikalavusi pastarąjį banką sumažinti ir grąžinti 5 mlrd. eurų gautos valstybinės paramos. Potencialūs pirkėjai turi iki vasario 25 d. kreiptis į Bavarijos LB banką. Beje, pardavimo kaina kol kas neskelbiama.

Kur kas geriau nei bankai, sunkius finansinius laikus išgyvena Liuksemburgo investiciniai fondai. Jų veiklos mastas per 2012 m. išaugo net 13 proc. Liuksemburgo investiciniai fondai gruodį valdė beveik 2 400 mlrd. eurų turtą

Plieno gamybos gigantas – nebe toks stiprus

Susidoroti su finansine krize sunkiai sekasi ir vienam iš didžiausių Europos metalurgijos sindikatų „ArcelorMittal“, kurio centrinė būstinė įsikūrusi Liuksemburgo sostinėje Liuksemburge. Šis plieno gamybos gigantas ir toliau planuoja uždaryti savo įmones ne tik Liuksemburge, bet ir Prancūzijoje bei Belgijoje, nors tam priešinasi darbininkų profesinė sąjunga, rengianti streikus net prieš Europos Parlamentą Strasbūre. Plieno paklausa Europoje dėl krizės ir toliau mažėja, todėl uždaryti kai kurias metalo liejyklas yra neišvengiama.

Liuksemburge brangsta benzinas

Per pastarąsias dvi savaites benzinas Liuksemburge pabrango net du kartus. Paskutinį kartą jo kaina pakilo 2,3 euro centų. Šiuo metu litras perkamiausio 95 oktanų benzino kainuoja 1 eurą 37 centus, t. y. 4 Lt 73 ct. Nepabrango šį kartą tik dyzelinis kuras, kuris Liuksemburge kainuoja 1 eurą 24 centus. Tačiau ir pabrangę degalai Liuksemburge kainuoja vis dar mažiau nei kaimyninėje Vokietijoje ir Prancūzijoje.

Beje, Liuksemburgo pasienio degalinėse automobilių su vokiškais numeriais matyti daug daugiau nei vietinių gyventojų. Vokiečiai į Liuksemburgą važiuoja pirkti ne tik degalų. Prisipildę bakus benzino ar dyzelinio kuro, jie prisideda pilnus krepšius ir pigesnių nei namuose tabako gaminių bei kavos.