„Vyriausybė nuosekliai laikosi pajamų didinimo krypties. Diferencijuoti mažų pajamų gavėjus užprogramuotų didesnį neteisingumo jausmą ir didintų susipriešinimą visuomenėje. Vienoje vietoje siekdami mažinti nepagrįstas lengvatas, kitoje vietoje jas kurdami, atrodytume nenuoseklūs. Horizontalūs sprendimai yra teisingesni“, – Eltai teigė M. Lingė.

„Kaip rodo statistika – viena labiausiai skurstančių visuomenės grupių yra vieniši asmenys, todėl būtų sunku pagrįsti, kodėl didesnį MMA turėtų gauti šeima, o ne vienas gyventis asmuo“, – sakė jis.

BFK pirmininkas pabrėžia, kad tikslinėms grupėms yra numatytos pagalbos priemonės, kuriomis negali pasinaudoti sąlygų neatitinkantys asmenys, o praėjusioje kadencijoje vietoj papildomo NPD vaikus auginančioms šeimoms buvo įvesti vaiko pinigai. Anot M. Lingės, tai yra labai brangi priemonė valstybės biudžetui, tačiau jeigu šis modelis pasirinktas, tai blaškytis nereikia.

„Vaiko pinigai mokami visoms šeimoms, nepriklausomai nuo jų ekonominės situacijos, tiek dirbančių tėvų, tiek ir nedirbančių tėvų vaikams – visiems taikomos vienodos sąlygos, todėl galbūt nėra tikslinga grįžti prie senojo modelio. Juolab, kad visų esančių pasaulyje lengvatų pritaikyti vienu metu neįmanoma“, – tikino konservatorius.

ELTA primena, kad prieš Seimo pavasario sesiją prezidento patarėja Irena Segalovičienė „Žinių radijui“ užsiminė, jog vienas iš kryptingų tikslų turėtų būti NPD ir MMA sulyginimas, prioritetą skiriant dirbančioms ir vaikus auginančioms šeimoms.

Prezidentūros atstovė akcentavo, kad sprendimai, susiję su NPD artinimu prie MMA, šeimoms turėtų būti priimami kaip įmanoma greičiau, o vėliausia jų įsigaliojimo data galėtų būti kitų metų sausio 1 d.

Reaguodama į tokią prezidentūros poziciją, premjerė Ingrida Šimonytė savo „Facebook“ paskyroje ironizavo, kad NPD sulyginti su MMA būtų galima nebent sumažinus pastarąjį dydį. Pasak I. Šimonytės, kadangi „to daryti neketiname“, MMA ir NPD didės tiek, kiek leis ekonomikos augimas.

Ji taip pat rašė, kad minėtais klausimais „į priešrinkiminių pažadų aikštelę“, matyt, išbėgs dar ne vienas prezidento patarėjas ir jo mintys „taps dar viena antrašte“.

Galiausiai Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad prezidentūros pasiūlymas NPD sulyginti su MMA galėtų būti įgyvendintas iki šios parlamento kadencijos pabaigos.