VPT duomenimis, Kretingos rajono tarybos nario, buvusio parlamentaro socialdemokrato Virginijaus Domarko, kuriam šiame ikiteisminiame tyrime yra pateikti įtarimai, vadovaujama „Limeta“ 2019-2020 metais pasirašė 1,1 tūkst. sutarčių už 20 mln. 577 tūkst. eurų. Teisėsaugos akiratin pateko ir įtarimų taip pat sulaukęs „Limetos“ akcininkas Kęstutis Kutkauskas.

Kita tyrime minima įmonė „Graina“, per dvejus metus po laimėtų viešųjų pirkimų sudarė daugiau kaip 600 sutarčių už daugiau kaip 37 mln. eurų.

Viešųjų pirkimų duomenys rodo, jog „Graina“ medicininę įrangą tiekė įvairioms Lietuvos gydymo įstaigoms ir savivaldybėms. Pavyzdžiui, tarp didžiausios vertės pirkimų yra Klaipėdos miesto savivaldybės pernai įsigyta 1,3 mln. eurų vertė gama kamera, Kauno miesto poliklinika iš bendrovės taip pat pernai įsigijo du magnetinio rezonanso tomografus, kurių kiekvieno vertė siekia daugiau kaip 1,1 mln. eurų.

Tarp bendrovės klientų – tiek Santaros, tiek Kauno klinikos, Sveikatos apsaugos ministerija.

Šios įmonės valdybos pirmininkui bei akcininkui Erlandui Sudeikiui taip pat pareikšti įtarimai.

„Limetos“ sutarčių su tiriamomis įstaigomis – už 1,5 mln. eurų

Su ikiteisminiame tyrime figūruojančiomis gydymo įstaigomis „Limeta“ sudarė beveik pusšimtį sutarčių, vertų daugiau kaip pusantro milijono eurų.

Su Vilniaus klinikine ligonine per dvejus metus sudarytos 26 sutartys už 813 tūkst. eurų. Didžiausia jų – 583 tūkst. eurų siekianti pernai vasario mėnesį sudaryta sutartis dėl „Medicinos įrangos techninės priežiūros ir remonto paslaugų, detalių pirkimo“.

Pernai gegužę Vilniaus klinikinė ligoninė sudarė 47 tūkst. eurų sutartį dėl rentgeno aparato montavimo ir skaitmenizavimo, 2019-aisiais per du pirkimus išleista daugiau kaip 70 tūkst. eurų medicininės įrangai.

13 sutarčių „Limeta“ sudarė su Kėdainių ligonine, jų vertė – daugiau kaip 340 tūkst. eurų. Daugiau kaip pusę šių sutarčių vertės sudaro vienas – 199 tūkst. eurų ligoninei kainavęs – pernai rugsėjį pasirašytas susitarimas dėl rentgeno aparatų pirkimo. Dar beveik 50 tūkst. eurų ligoninė pernai gruodį sumokėjo už medicininių dujų sistemą ir jos įrengimą.

Plungės rajono savivaldybės ligoninė su „Limeta“ sudarė šešias sutartis už daugiau kaip 398 tūkst. eurų. Beveik 200 tūkst. ši ligoninė pernai rugpjūtį taip pat sumokėjo už diagnostinį rentgeno aparatą, gruodį išleisti dar 149 tūkst. eurų už diagnostinį endoskopinį aparatą.

Su Šeškinės poliklinika per dvejus metus sudarytos dvi sutartys, vertos maždaug 25 tūkst. eurų, su Vilniaus rajono Nemenčinės poliklinika – vienintelė, 707 eurų vertės sutartis. Vieną panašios vertės – 724 eurų – sutartį sudarė ir Radviliškio pirminės sveikatos priežiūros centras.

Per dvejus metus „Limeta“ taip pat sudarė 2,6 mln. eurų vertės sutarčių su Respublikine Šiaulių ligonine, 720 tūkst. eurų vertės sutarčių su Karoliniškių poliklinika, 950 tūkst. eurų – su Santaros klinikomis, 11 sutarčių su Kretingos ligonine vertos beveik 565 tūkst. eurų.

35 sutartys su „Graina“ – vertė kaip 2 milijonai eurų

Su STT tyrime minimomis gydymo įstaigomis, kurių vadovams tyrime jau pateikti įtarimai, „Graina“ iš viso sudariusi 35 sutartis, kurių vertė siekia daugiau kaip 2 mln. 56 tūkst. eurų.

Vilniaus miesto klinikinė ligoninė iš bendrovės pernai įsigijo medicinos įrangos techninės priežiūros ir remonto paslaugas bei detalių, šio pirkimo vertė siekia 284,8 tūkst. eurų. 2019 metais ligoninė iš „Grainos“ įsigijo diagnostikos reagentų su analizatorių panauda už 180,6 tūkst. eurų.

Pernai iš bendrovės taip pat įsigyta 50 tūkst. eurų vertės medicininės įrangos, 2019-aisiais vykdytas 29,4 tūkst. eurų vertės medicininės įrangos pirkimas. 2019-aisiais bendrovė taip pat tiekė 20,5 tūkst. dezinfekcijos priemonių, 8,2 tūkst. eurų vertės medicinos įrangos remonto paslaugas.

Iš viso 11 sutarčių vertos per 585 tūkst. eurų.

Šeškinės poliklinika iš „Grainos“ pernai už 210 tūkst. eurų įsigijo rentgeno diagnostikos priemonių, o 2019 metais – 20 tūkst. eurų vertės ultragarsinę sistemą. Trys jos sudarytos sutartys vertos 285 tūkst. eurų.

Nemenčinės poliklinika pernai iš bendrovės už 199,8 tūkst. eurų įsigijo rentgeno diagnostinę sistemą. Tokią sistemą maždaug puse mėnesio anksčiau už 199,7 tūkst. eurų iš „Grainos“ įsigijo ir Plungės rajono savivaldybės ligoninė.

2019 metais Nemenčinės poliklinika iš „Grainos“ taip pat pirko 78,3 tūkst. eurų vertės ultragarsinę diagnostinę įrangą. Pernai poliklinika už 51 tūkst. eurų įsigijo dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų. Taip pat pernai įvyko du pirkimai, kur po 10 tūkst. eurų įsigytas elektrokardiografas ir įranga kardiologinių tyrimų atlikimui.

Šios poliklinikos sudarytos penkios sutartys siekia beveik 350 tūkst. eurų.

Kėdainių ligoninė iš viso su „Graina“ sudarė devynias sutartis už 336 tūkst. eurų. Pernai ji už 129,8 tūkst. eurų pirko įrangą endoskopijų kabinetui, už 105,8 tūkst. eurų – mamografo skaitmenizavimo įrangą, 2019 metais lizingo būdu įsigijo 37 tūkst. eurų vertės ultragarsinį aparatą, pernai – 21,6 tūkst. eurų vertės echoskopinę įrangą.

Pernai taip pat įvyko du pirkimai, kiekvienas 11,9 tūkst. eurų vertės, medicininės įrangos remontui ir kokybės kontrolei. Už 9,5 tūkst. eurų pirktos rentgenografijos kasetės ir apsauginės priemonės.

Plungės rajono savivaldybės ligoninė su įtariama bendrove sudarė septynias sutartis už kiek daugiau nei pusę milijono eurų.

2019 metais ligoninė už 127 tūkst. lizingo būdu įsigijo skaitmeninį rentgeno aparatą. Kitą rentgeno aparatą ligoninė tą pačią dieną įsigijo už 120 tūkst. eurų. Tais pačiais metais ligoninė iš „Grainos“ už 35,9 tūkst. eurų pirko laboratorinių reagentų, pernai už 18,7 tūkst. eurų – medicininės įrangos techninės priežiūros ir remonto paslaugas. Taip pat vykdė du 4 tūkst. eurų vertės pirkimus holterio monitoriams įsigyti.

Įtariamų gydymo įstaigų gali būti ir daugiau

Ketvirtadienį pranešusi apie atliekamą didelės apimties tyrimą dėl korupcijos sveikatos apsaugos sektoriaus viešuosiuose pirkimuose, teisėsauga teigė, kad įtarimai dėl įvairių korupcinių nusikaltimų pareikšti 35 asmenims, keturi iš jų yra privačių įmonių vadovai ir šeši – gydymo įstaigų vadovai.

Teisėsauga patvirtino, kad tarp įtariamųjų yra Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius Narimantas Markevičius, Šeškinės poliklinikos direktorė Daiva Kanopienė, Vilniaus rajono Nemenčinės poliklinikos vyriausiasis gydytojas Olegas Kačanas, Kėdainių ligoninės direktorius Stasys Skauminas, Plungės rajono savivaldybės ligoninės direktorius Antanas Martusevičius ir Radviliškio rajono pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Irena Janušonienė.

Įtarimai taip pat buvo pareikšti ir „Limeta“ vadovui V. Domarkui, „Limetos NT“ vadovui, abiejų minėtų įmonių akcininkui K. Kutkauskui bei „Graina“ vadovui E. Sudeikiui.

Pasak Specialiųjų tyrimų tarnybos, tiriama daugiau kaip šimtas nusikalstamų veikų. Įtariama, kad į jas galėjo būti įtraukta daugiau kaip dešimt gydymo įstaigų iš skirtingų savivaldybių, jų vadovai ir kiti asmenys, atsakingi už viešuosius pirkimus.

Teisėsaugos teigimu, tiriamos tokios nusikalstamos veikos kaip piktnaudžiavimas, papirkimas, prekyba poveikiu, kyšininkavimas, taip pat – apgaulingos buhalterinės apskaitos vedimo, dokumentų klastojimo.

STT Centrinės tyrimų valdybos vadovas Darius Balčiūnas anksčiau ketvirtadienį sakė, jog apie 150 kratų metu rasta 270 tūkst. grynųjų įvairia valiuta. Pasak jo, pareigūnai taip pat užfiksavo galimo kyšio perdavimo momentus.

Pasak prokuroro Žydrūno Radišausko, įstaigoms vykdant viešuosius pirkimus „buvo ribojama konkurencija, diskriminuojami kiti tiekėjai“, o sąlygos buvo suderintos taip, kad laimėtų tam tikros proteguotos įmonės.

Daugumai įtariamųjų paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti. Vienas įtariamasis – E. Sudeikis – suimtas. Prokuratūra prašė suimti ir V. Domarką bei K. Kutkauską, tačiau teismas šių prašymų netenkino.

STT Centrinės tyrimų valdybos tyrimą kontroliuoja, organizuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento bei apygardų prokuratūrų Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrių prokurorų grupė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)