Konkrečios finansinių technologijų bendrovės savininkas (įmonės pavadinimas ir savininko tapatybė „Delfi“ žinomi ir gali būti pateikti suinteresuotoms šalims) teigia patyręs didelę žalą dėl bendradarbiavimo su Jungtinėje Karalystėje likviduojama bendrove „Allied Wallet“ (AW), kurios savininkas ir vadovas buvo A. Khawaja.

„AW buvo Jungtinės Karalystės Finansų priežiūros tarnybos licencijuota įmonė bei patvirtinta „Mastercard“ narė, teikianti išankstinio papildymo kortelių paslaugą. Norėdami teikti šią paslaugą savo klientams, turėjome palaikyti teigiamą lėšų balansą papildymui skirtoje AW sąskaitoje. Tad buvo padaryti pirmi pavedimai mažomis sumomis. Gautos kortelės veikė, jos buvo išdalintos klientams“, – pasakoja Lietuvoje veikiančios įmonės savininkas.

Lietuvis verslininkas paaiškina patikėjęs, kad AW yra patikimas partneris, todėl buvo nuspręsta naudotis siūlomomis paslaugomis.

„Siekdami užtikrinti tolimesnį teikiamų paslaugų veikimą, atlikome didesnius pavedimus, kurie siekė beveik 700 tūkst. eurų. Tačiau iš karto po to AW pranešė, jog papildymo sąskaita uždaroma ir jose esančiomis lėšomis nebebus galima naudotis. Pasirodo, jog mūsų pasitikėjimas AW buvo reikalingas tik tam, kad galimai apgaulės būdu būtų pasisavinta didelė suma“, – mano verslininkas.

Jis paaiškina nenorintis viešinti savo įmonės pavadinimo dėl galimos neigiamos įtakos reputacijai, tačiau istoriją papasakoti jam svarbu – gali atsirasti ir kitų nukentėjusiųjų nuo A. Khawajos ar įmonės AW.

Kaip teiginių įrodymą jis pateikė skundo Generalinei prokuratūrai ištraukos kopiją – ant jos yra Generalinės prokuratūros antspaudas su žyma „Gauta“ spalio 19 d. Bet panašu, kad tai jau ne pirmas kreipimasis, o pakartotinis „paaiškėjus naujoms aplinkybėms“.

Vadovas portalui „Delfi“ pateikė ir dvi mokėjimo pavedimų kopijas, kuriose nurodoma, kad 2018 m. rugpjūčio 2 dieną į „Allied Wallet Ltd.“ sąskaitą pervesta 200 tūkst. eurų, o tų metų rugpjūčio 13 dieną – dar 500 tūkst. eurų. Nurodoma, kad lėšų gavėjo – „Allied Wallet“ – sąskaita buvo atidaryta „Ceskoslovenska Obchodni Banka“.

JAV ir Libano pilietis A. Khawaja pagarsėjo tuo, kad 2016 m. JAV prezidento rinkimų metu dosniai parėmė kandidatę Hillary Clinton. JAV prašymu jis Vilniuje buvo sulaikytas ir teismo sprendimu suimtas. JAV siekia, kad finansiniais nusikaltimais įtariamas garsios elektroninių mokėjimų bendrovės kompanijos „Allied Wallet“ vadovas būtų išduotas baudžiamajam persekiojimui vykdyti.

Dviejų mėnesių suėmimo terminą skyrę teisėjai Lietuvoje konstatavo, kad JAV yra atliekamas tyrimas dėl to, kad įtariamasis A. Khawaja 2017-2018 metais vykdė plataus masto schemą, skirtą pervesti milijonus dolerių neteisėtų ir viršijančių leistinas ribas rinkimų kampanijų įmokų, įskaitant pinigus iš užsienio vyriausybės, į 2016 m. JAV prezidento rinkimų ir kitus JAV politinius komitetus. Taip pat JAV išduotas arešto orderis baudžiamojoje byloje ir šalies Teisingumo departamentas rugpjūčio 27 d. pateikė prašymą laikinai suimti A. Khawają, kol bus nuspręsta dėl jo ekstradicijos. Plačiau apie sulaikymą rašė „Delfi“.

Vėliau pranešta, kad A. Khawaja paleistas už rekordinio dydžio užstatą.

Sudarė patikimą įspūdį

Vadovas pasakoja, kad minima Lietuvos finansinių technologijų įmonė prieš kelis metus norėjo plėsti teikiamų paslaugų spektrą ir ieškojo patikimo partnerio. Taip ji susidūrė su „Allied Wallet“.

„Kompanija AW nuo 2014 metų vasario turėjo Didžiosios Britanijos priežiūros institucijų išduotą finansų įstaigos licenciją, ji taip pat buvo patvirtinta „Mastercard“ narė. Apie „Allied Wallet“ savininką ir vadovą A. Khawaja internete iki šiol galima rasti daug informacijos, tame tarpe ir žinomų verslo žurnalų viršelių nuotraukas su A. Khawaja atvaizdu“, – pasakoja finansinių technologijų įmonės savininkas.

Anot jo, tokios aplinkybės neleido suabejoti „Allied Wallet“ patikimumu. Tad bendradarbiavimas prasidėjo paslaugų „išbandymu“ – pervedus kelių dešimčių tūkstančių sumą. Kadangi paslaugos daugiau nei mėnesį laiko veikė sklandžiai, siekdama užtikrinti tolimesnį jų veikimą, įmonė atliko didesnių sumų pavedimus.

„Tačiau vos gavusi didesnes sumas, „Allied Wallet“ užblokavo prieigą prie beveik 700 000 eurų ir jų niekada nebegrąžino“, – paaiškina verslininkas.

2019 metų gegužę JAV Federalinė prekybos komisija viešai pranešė, jog A. Khawajos įkurta bendrovė „Allied Wallet“ galimai apdorojo apgaulingas mokėjimų operacijas, pateikė kaltinimus dėl įsitraukimo į sukčiavimo schemas – įmonė neva padėjo atlikti pinigines operacijas nelegalią veiklą vykdžiusiems klientams. JAV Federalinė prekybos komisija skyrė 110 mln. dolerių sankciją A. Khawajai, jo įmonėms „Allied Wallet“ ir „GTBill“.

Netrukus po to Jungtinėje Karalystėje Finansų priežiūros tarnyba („Financial Conduct Authority“) atėmė teisę bendrovei verstis bet kokia reguliuojama veikla ar disponuoti turėtomis lėšomis, buvo paskirti jos likvidatoriai.

Net ir Lietuvoje A. Khawaja anksčiau buvo pristatomas kaip „amerikietiškos svajonės pavyzdys“. Jis buvo kviečiamas į Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimą kaip pranešėjas, pasidalinsiantis sėkmės istorija, svetainėje buvo rašoma: „Iš Libano kilęs verslininkas gyvenimą Jungtinėse Amerikos Valstijose pradėjo turėdamas kiek daugiau nei 20 dolerių kišenėje. Dirbęs greito maisto užkandinėse, prekybos centruose, dabar Andy vadovauja inovatyviai, elektroniniuose mokėjimuose tarpininkaujančiai kompanijai „Allied Wallet“, kuri per 2013 metus vartotojams padėjo elektroninėje erdvėje atlikti pavedimų už daugiau kaip 55 milijardus dolerių.“

Viešumoje A. Khawaja pristatomas kaip milijardierius, tačiau jis nėra įtrauktas į populiarius milijardierių sąrašus, tokį, pvz., sudaro „Forbes“.

Bankroto administratoriai neatseka lėšų savininkų

Sankcijų sulaukusios „Allied Wallet“ likvidatore Jungtinėje Karalystėje paskirti „BDO LLP“ atstovai. Savo laiškuose, pateiktuose ir Lietuvos įmonei, jie tvirtina negalintys atsekti, kas buvo savininkai tų lėšų, kuriomis disponavo „Allied Wallet“.

„Nors likvidatoriai yra pripažinę, jog mūsų pateiktus kvitus atpažįsta, tačiau tvirtina, kad atgauti prarastas lėšas gali būti itin sudėtinga. Jie teigia, kad atsekti lėšų savininkų bent jau kol kas neįmanoma, nes „Allied Wallet“ klientų lėšas maišė su priklausančiomis pačiai įmonei“, – laiškus cituoja Lietuvos verslininkas.

Laiške, kurio kopiją turi ir „Delfi“, likvidatoriai Lietuvos įmonei konstatavo, kad „Allied Wallet“ valdė daugybę banko sąskaitų įvairiose įstaigose ir, panašu, kad buvo gana įprasta reguliariai uždaryti sąskaitas ir atidaryti naujas sąskaitas, atitinkamai pervedant likučius. Likvidatoriai aiškina, kad Jungtinės Karalystės institucijos sankcijų prieš „Allied Wallet“ ėmėsi dėl klientų pinigų maišymo, o išsiaiškinti, kokias sumas koks klientas turėjo – sudėtinga užduotis.

Pirmame „BDO LLP“ laiške, adresuotame Lietuvos įmonei, rašoma, kad imamasi visų veiksmų, jog būtų gauta prieiga prie „Allied Wallet“ įrašų. Tačiau vėliau atsiųstame laiške likvidatoriai konstatavo, kad elektroninių pinigų įstaiga nemokumo atveju turėtų grąžinti pinigus, tačiau „Allied Wallet“ tinkamai neapsaugojo lėšų ir jas maišė su bendrovės pinigais, o likvidatoriai tebeturi tik ribotą prieigą prie „Allied Wallet“ elektroninių įrašų.
Pinigai

Steigė verslą ir Lietuvoje

Rugsėjo pradžioje Vilniuje sulaikytą verslininką A. Khawaja su Lietuva sieja artimi ryšiai. A. Khawajai atstovaujanti advokatė Vilija Viešūnaitė yra teigusi, jog verslininkas turi leidimą gyventi Lietuvoje, jo žmona ir nepilnametis sūnus yra Lietuvos piliečiai. Dar A. Khawaja Lietuvoje taip pat turi nekilnojamojo turto, kur iki sulaikymo daug metų reguliariai reziduodavo.

A. Khawaja Lietuvoje turėjo ir verslą. Registrų centro duomenimis, 2007 m. Lietuvoje jis įsteigė įmonę „BalticBill“ ir jai vadovavo iki 2019 m. vasario. 2019 m. pradžioje įmonės akcijas ir valdymą A. Khawaja perleido.

Tačiau liko bendrovės ryšys su A. Khawajos vadovauta Jungtinėje Karalystėje licencijuota „Allied Wallet“ – 2019 m. sausio mėnesį „BalticBill“ buvo įtraukta į veiklą tebevykdžiusios „Allied Wallet“ agentų sąrašą. Agento statusas paprastai suteikia teisę pardavinėti „Allied Wallet“ paslaugas Jungtinėje Karalystėje ar kitose Europos ekonominės erdvės šalyse.

„Po to, kai A. Khawaja įmonėms buvo pritaikytos sankcijos JAV ir Jungtinėje Karalystėje, savo klientams „Allied Wallet“ išplatino laišką, kurį gavome ir mes. Jame skelbiama, kad visas „Allied Wallet“ teises ir pareigas perima „BalticBill“, kuri kartu teiks tas pačias mokėjimų aptarnavimo paslaugas. Visgi, šiame laiške išdėstyti teiginiai turėjo mažai bendro su tikrove, nes „Allied Wallet“ galimai pasisavintų lėšų iki šiol taip ir neatgavome“, – laišku pasidalino finansinių technologijų įmonės savininkas.

Lietuvoje įsteigta „BalticBill“ neturi mokėjimo paslaugas leidžiančių teikti licencijų.

Nei pats A. Khawaja, nei institucijos – nekomentuoja

„Neturiu kliento sutikimo teikti komentaro, todėl negaliu teikti. Turiu atsiprašyti, nieko negaliu komentuoti, nes jis neleido. Jis tiesiog sakė, kad šiuo metu nenori teikti jokių komentarų“, – informavo A. Khawahai atstovaujanti „Triniti“ advokatė Vilija Viešūnaitė.

Generalinė prokuratūra šiuo klausimu nekomentavo.

„Apgailestauju, bet prokuratūra nekomentuoja ir neteikia jokios informacijos apie asmenų (fizinių ar juridinių) kreipimąsi, nei apie patį kreipimosi faktą, nei apie tokio kreipimosi esmę ar detales, tretiems asmenims. Tokią informaciją gali suteikti Jums tik tas asmuo, kuris kreipėsi, jei jis to pats pageidauja“, – teatsakė generalinės prokuratūros komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė.

Lietuvos bankas atsakė, kad nėra gauta jokių skundų ar paklausimų dėl A. Khawaja ar „Allied Wallet“.

Lietuvos bankas nėra ir nebuvo išdavęs veiklos licencijų ar leidimų „Allied Wallet“, o Ahmad Khawaja nefigūravo Lietuvos banko atliekamuose prižiūrimų finansų rinkos dalyvių vadovų ir akcininkų vertinimuose. „Allied Wallet Limited“ buvo išduota elektroninių pinigų įstaigos licencija Jungtinėje Karalystėje, tačiau šios įmonės veiklą sustabdė Jungtinės Karalystės finansų rinkos priežiūros institucija“, – teigiama atsiųstame komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)