Ruošiasi blogiausiam

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius kalbėdamas apie galimą antrąją koronaviruso bangą tikino, kad pramonė šiandien vadovaujasi antrosios viruso bangos neišvengiamumo prognoze, todėl visoje verslo bendruomenėje yra jaučiamas tam tikras nusiteikimas, kad kol neatsiras vakcina, bus gyvenama įtampoje ir nuolatinėje parengtyje.

Tai, kaip teigė, lemia, jog įmonių veiklos planavimas šiandien sudėtingėja, nors pramonei labai svarbu turėti stabilią ir prognozuojamą verslo aplinką.

„Verslas, kurio didelė dalis dar tebesitvarko su pirmosios pandemijos bangos padariniais, labai atsakingai ruošiasi galimam naujam COVID-19 protrūkiui: įsigyjama apsaugos priemonių, dezinfekcinių skysčių atsargų ir pan.

Taip pat rengiamos konkrečios taisyklės, kaip bendrovės pertvarkys savo veiklą, kilus didesnei ar mažesnei antrajai bangai, kokių priemonių imsis“, – „Delfi“ sakė jis bei pridūrė, kad antrosios bangos poveikis verslui gali būti labai įvairus.

„Kalbant apie pažeidžiamiausius sektorius – verslas gali ne tik susitraukti, sulėtėti, sustoti, bet ir bankrutuoti.

Vidmantas Janulevičius

Tie, kas buvo sukaupę finansinių rezervų „lašinius“, juos jau išnaudojo atsigavimui po koronaviruso protrūkio. Kol kas vis dar nėra žinoma visa pandemijos ir ją sekusio karantino įtaka ekonomikai, bet situacijos sudėtingumą atspindi skaičiai: Europos Sąjungos (ES) eksportas balandį, per griežčiausią karantiną, smuko 28 proc., o Lietuvos eksportas balandžio mėn. sumažėjo 21 proc. Europos Komisija prognozuoja, kad 2020 m. pasaulio prekyba gali susitraukti iki 16 proc., o ES prekių ir paslaugų eksportas į trečiąsias šalis susitrauks iki 15 proc., EBPO prognozuoja ekonominės veiklos smukimą iki 35 proc“, – kalbėjo V. Janulevičius ir sakė, kad visas šis verslo aplinkoje tvyrantis neapibrėžtumas labai neramina.

Anot jo, šiuo metu valstybės uždavinys turėtų būti mažinti šį nerimą, o kilus antrajai bangai Vyriausybė turėtų nedelsiant reaguoti ir būti paruošusi efektyvesnius ir lankstesnius pagalbos verslui instrumentus.

„Kaip parodė pirmasis pavasarinis krizės etapas, anaiptol ne visada numatytieji paramos verslui instrumentai galioja realybėje ir yra pakankamai sparčiai pritaikomi.

Labai svarbu, kad Ateities ekonomikos DNR plano lėšos, ekonomikos skatinimo priemonių paketai, parama iš ES fondų būtų nukreipta didinti produkcijos vertę ir konkurencingumo stiprinimui, mūsų ekonomikos stabilumui svarbių sektorių stiprinimą, kad galėtume išgyventi ir kitą karantino bangą, jeigu tokia bus“, – kalbėjo LPK prezidentas V. Janulevičius.

Kaupia saugos priemonių rezervus, turi daugiau prekių atsargų

„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė „Delfi“ sakė, kad prekybos tinklas šiuo metu itin atidžiai seka situaciją dėl COVID-19 tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje, o šiandien yra sukaupęs ir saugos priemonių rezervą.

„Didžiausias iššūkis pirmaisiais mėnesiais buvo pasirūpinti apsaugos priemonėmis. Šiuo metu jau esame sukaupę priemonių rezervą: kaukių, pirštinių, dezinfekcinių priemonių. Išmokome dirbti karantino sąlygomis“, – teigė ji.

Kalbėdama apie karantino metu lietuvių kiek pasikeitusius prekių pirkimo įpročius vadovė teigė ir tai, kad tinklo parduotuvės nė karto nejautė maisto ar pramonės prekių stygiaus.

„Kaip ne kartą skelbėme, kartais prekių lentynos ištuštėdavo, nes būdavo sudėtinga prognozuoti vis besikeičiančius klientų srautus ir poreikius“, – sakė ji.

„Maxima“ kasininkė

E. Dapkienė pabrėžė, kad karantino metu prekybos tinklas ne kartą viešai kalbėjęs, kad iš valdžios pusės būtų galima priimti sprendimą ir prekybos sektoriuje dirbančius žmones, kaip ir medikus, dėl koronaviruso tirti pirmumo teise.

„Rimi Lietuva“ Prekybos centrų valdymo vadovė Irina Miklienė taip pat neslėpė, kad prekybos tinklas ruošiasi antrajai bangai.

„Dar besitęsiant karantinui, galvojome ir sprendėme, kaip užtikrinti kuo didesnį „Rimi“ darbuotojų ir pirkėjų saugumą, todėl įvedėme ir, nepriklausomai nuo sergamumo koronavirusu statistikos šalyje ar oficialių institucijų reikalavimų, „Rimi“ tinkle galioja saugumo standartas.

Remiantis juo, visose „Rimi“ parduotuvėse liko pirkinių vežimėlių ir krepšelių dezinfekcijai skirtos priemonės, kuriomis pirkėjai gali naudotis pagal poreikį. Taip pat visuose prekybos centruose, prie įėjimo ir išėjimo iš prekybos salės, pirkėjams prieinamos dezinfekcinės stotelės rankoms“, – teigė ji bei pridūrė, kad darbuotojų poreikiams dezinfekcijai skirtų priemonių sąrašas taip pat buvo papildytas apsauginėmis veido kaukėmis ir skydeliais.

„Jų, taip pat dezinfekcinio skysčio didesnes atsargas turime sukaupę „Rimi“ sandėliuose“, – sakė atstovė.

Pasiteiravus, ar sandėliai užpildyti ir ilgiau galiojančiais produktais, kurie skirti pardavimui, I. Miklienė tai patvirtino.

„Ilgo galiojimo produktų, higieninio popieriaus ir kitų pirmosios koronaviruso bangos metu paklausių prekių kiekis, t.y. atsargos šiuo metu „Rimi“ sandėliuose yra didesnės nei įprastinėmis sąlygomis.

Specialiai jų nekaupiame, bet, remiantis jau turima patirtimi, atitinkamai bendradarbiaujame su tiekėjais, siekdami užtikrinti, kad išaugus šių prekių paklausai, jų tiekimas nesutriktų ir jų nepritrūktume“, -– sakė ji.

Ekonomikos taip nebeuždarytų

Apie tai, ar antrajai bangai ruošiamasi ir kaip, „Delfi“ teiravosi ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovų.

Jų teigimu, jei banga pasikartotų, reaguoti, kalbant apie pagalbą verslui, ministerijai jau būtų daug lengviau.

„Tikėtina, kad jei ir kils antroji koronaviruso banga, tokio ekonomikos uždarymo, koks buvo, nebus ir taip griežtai apriboti verslų nebeprireiktų. Be to, Lietuvos ekonomikai bus kur kas lengviau įveikti antrąją COVID-19 bangą, jei jos sulauktumėme, nes tiek verslas, tiek visuomenė, tiek valdžios sektorius jau turi patirties, kaip reaguoti tokioje situacijoje.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija sieks, kad galima antroji banga tiesiogiai paliestų kiek įmanoma mažiau verslų ir sektorių ir yra pasiruošusi reaguoti lanksčiai, o paramą verslui skirstyti greičiau“, –buvo rašoma ministerijos siųstuose atsakymuose.

Taip pat teigiama, kad besiruošiant antrajai bangai, ministerijoje jau yra aptarti keli galimi scenarijai ir veiksmų planai.

„Jei prasidėjus pirmajai bangai egzistuojančios paramos verslui priemonės buvo skubiai adaptuojamos, o naujos kuriamos pradedant nuo tuščio lapo, dabar turime visą priemonių rinkinį, kurį galėtumėme itin greitai pritaikyti, išvengiant buvusių klaidų ir įvertinant naujus iššūkius.

Jeigu tektų, atnaujinsime arba plėsime tas likvidumo priemones, kurios duoda didžiausią efektą ir yra lengviausiai pasiekiamos verslo (lengvatinis kreditavimas, mikrosubsidijos pagal de minimis schemą, dalinis palūkanų kompensavimas).

Be to, paramos verslui priemonės juda toliau, o jų sąrašas pildosi ir šiuo metu: planuojama, kad rugpjūčio antroje pusėje startuos prekinio kredito garantijų priemonė, padėsianti mūsų eksportuotojams. Taip pat yra numatytos kelios naujos priemonės, skirtos finansavimo verslui prieinamumui didinti. Priemones rugpjūtį planuojame pristatyti Vyriausybei“, – teigė ministerijos atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)