Iš 297 Lietuvos–Ukrainos įmonių daugiau kaip trečdalis (36 proc., 103) dirba mažmeninės ir didmeninės prekybos srityje. Paslaugas teikia beveik ketvirtadalis – 22 proc., arba 62 bendrovės. Penktadalis Lietuvos–Ukrainos įmonių vykdo statybas (20 proc., 58), daugiau kaip šeštadalis yra transporto įmonės (15 proc., 43). Apdirbamojoje pramonėje ir finansų srityse dirba atitinkamai 5 proc. ir 1 proc. bendrovių.

Dauguma įmonių (226 arba 76 proc.) registruota Vilniaus apskrityje, o kitose apskrityse tokių bendrovių skaičius svyruoja nuo 4 iki 25.

Pagal darbuotojų skaičių dauguma Lietuvos–Ukrainos įmonių yra smulkios ir vidutinio dydžio, tik vienoje iš jų yra daugiau kaip šimtą darbuotojų – tai 223 darbo vietas sukūrusi paslaugų bendrovė „Gilana“. Tarp didžiausių Lietuvos–Ukrainos įmonių yra apdirbamosios pramonės bendrovės „Tolimanas“ (86) , „Alenas“ (79) ir „Golski LT“ (58), viešbučio paslaugas teikianti „Pakruojo parkai“ (50), statybų bendrovė „Amber Trade Group“ (45). Uždarosios akcinėse bendrovėse „Roshen“, „Pervežimų logistika“ ir „Mykolajivo laivų statykla“ įdarbinta atitinkamai po 31, 32 ir 35 žmones, tačiau daugiau nei pusėje – net 165 Lietuvos–Ukrainos įmonėse – dirba tik po vieną žmogų.

Tik 32 Lietuvos–Ukrainos įmonės turi interneto tinklapius

Tik 32 Lietuvos–Ukrainos įmonės yra sukūrusios savo veiklą pristatančius interneto tinklapius su įmonėms skirtais atskirais domenais. Tarp viešai pateiktų kontaktinių el. pašto adresų net 218 Lietuvos–Ukrainos įmonių nurodė viešųjų domenų adresus, tokius kaip ua.net, hotmail.com, takas.lt, yahoo.com, mail.ru, yandex.ru ir kt. Populiariausias viešai skelbiamas el. paštas registracijai yra Gmail, jis nurodytas kaip kontaktinis net 141 įmonės atveju.

Lietuvos–Ukrainos įmonės išsiskiria palyginti nedideliu skolų skaičiumi – iš 297 bendrovių kredito biure „Creditinfo“ iš viso registruota 20 įmonių, apie kurias pranešta kaip turinčias įsiskolinimų. 17 įmonių turi iki trijų skolų ir tik dvi įmonės – daugiau: 11 neapmokėtų skolų dviem kreditoriams turi transporto paslaugų bendrovė „Transmensaitė“ (iš viso skolinga 2118 Eur) ir net 77 skolas taip pat dviem kreditoriams – žemės ūkio technikos detalių bendrovė „Agrodetalė“, kurios bendra skolų suma viršija 205 tūkst. Eur.

Teismuose nuo įmonių įkūrimo pradžios bylinėjosi 37 Lietuvos–Ukrainos įmonės. Iš jų daugiau kaip 20 yra turėjusio net po keletą teismo posėdžių: 13 teismo posėdžių yra turėjusi UAB „Arkainas“, 18 – UAB „Agrofertis“, 20 – UAB „Ribera“, 27 – „Agrodetalė“, 45 – UAB „Pakruojo parkai“. 10 Lietuvos–Ukrainos įmonių pritaikytas turto areštas, iš šios skaičiaus 5 areštai skirti UAB „Agrodetalė“.

„Creditinfo Lietuva“ sistemoje iki 70 proc. įmonių priklauso žemai ir vidutinei rizikos klasėms

„Creditinfo Lietuva“ duomenimis, 68 proc. Lietuvos–Ukrainos įmonių priskirtos žemai arba vidutinei mokėjimo vėlavimo klasėms, aukštai – 22 proc., aukščiausiai – 10 proc. Panašiai situacija atrodo ir vertinant bankroto rizikas: 71 proc. įmonių priklauso žemai arba vidutinei klasei, 19 proc. – aukštai ir 10 proc. – aukščiausiai. 52 įmonės iki šiol nėra pateikusios finansinės veiklos atskaitomybės už 2020 m.

Iš viso „Creditinfo Lietuva“ išanalizavo 105,8 tūkst. šiuo metu veikiančių ir darbuotojų turinčių įmonių. Veikiančiomis įmonėmis laikomos tos, kuriose dirba bent vienas žmogus ir mokami mokesčiai „Sodrai“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją