Šiuo metu daugiau nei 700-uose aktyviai veikiančių Lietuvos startuolių dirba 16,4 tūkst. specialistų, fiksuojamas 18 proc. šio skaičiaus augimas per metus ir 3 proc. – per ketvirtį.

„Technologijų sektoriuje juntamas darbuotojų samdos augimo lėtėjimas, svarbesnis tampa tvarumas – stabilus įmonės augimas, stabili darbo vieta. Tai – galimybė Lietuvai, kur reikšminga dalis startuolių orientuojasi būtent į pelningumą, augimą savo kapitalu, ne išorės investicijomis. Šis sprendimas gal ir trukdo plėstis itin greitai, tačiau padeda lengviau išgyventi nepalankias ekonomines aplinkybes“, – pastebi asociacijos vadovė Inga Langaitė.

„Unicorns Lithuania“ duomenimis, vidutinis atlyginimas startuoliuose šiandien siekia 3,2 tūkst. eurų prieš mokesčius ir augo 14 proc. per metus. Kartu darbuotojams siūlomi ir įvairūs papildomi naudų priedai. Pavyzdžiui, opcionai, sveikatos draudimas, daugiau laisvų dienų, neribotas mokymosi biudžetas, galimybės dirbti nuotoliniu būdu, darbostogos, programėlių prenumeratos psichinei gerovei, nemokami užkandžiai, namų tvarkytojų paslaugos ir kt.

„Vis dėlto daugumos nuomonė vieninga – svarbiausia talentams yra darbas, kuriantis vertę, tobulėti leidžianti aplinka ir kolegos, konkurencingas atlyginimas, aiškios augimo galimybės. Visa tai startuoliuose dirbantiems specialistams leidžia būti žingsniu priekyje kitų kolegų ir iš Lietuvos kurti pokytį milijonams žmonių visame pasaulyje“, – sako I. Langaitė.

Pirmasis Lietuvos vienaragis „Vinted“ 2023 m. planuoja išlaikyti ambicingus augimo planus ir sukurti kelis šimtus naujų darbo vietų, daugiausiai – Lietuvoje, Berlyne ir Amsterdame.

„Didžiausią poreikį – apie trečdalis naujų pozicijų – turėsime ir daugiausia dėmesio skirsime technologijų srities specialistams. Ieškosime programuotojų, kibernetinio saugumo specialistų, duomenų mokslininkų, produkto vadovų ir t.t.“, – sako „Vinted“ technologijų srities talentų pritraukimo direktorė Ieva Kuniejūtė.

Pašnekovės teigimu, 2022 m. „Vinted“ išsiplėtė trijose naujose rinkose – Slovakijoje, Vengrijoje ir Švedijoje, taip pat pristatė ir siuntimo paslaugų verslą „Vinted Go“. Per 2022 m. įdarbinta daugiau nei 500 naujų kolegų.

„Nord Security“ siūlo 200 laisvų pozicijų, daugiausiai samdys Lietuvoje.

„Pastebime didžiulį technologijų talentų, pavyzdžiui, kibernetinio saugumo specialistų, programuotojų, testuotojų, duomenų mokslininkų, duomenų analitikų, taip pat ir skaitmeninio marketingo specialistų, trūkumą.

Šiemet daugiausia samdyti planuojame Lietuvoje: čia įsikūręs mūsų pagrindinis biuras, taip pat norime kuo daugiau prisidėti prie Lietuvos ekonomikos kurdami naujas darbo vietas. Vis dėlto Lietuvoje trūksta talentų, ypač tam tikrų sudėtingų technologijų srityse. Turime biurą Vokietijoje, samdome darbuotojus Lenkijoje, kai kuriose kitose šalyse. Praėjusių metų pabaigoje turėjome per 1300 darbuotojų – 40 proc. daugiau nei 2021-aisiais. Šiemet irgi planuojame augti, šiuo metu turime apie 200 laisvas pozicijas“, – vardija „Nord Security“ personalo vadovė Karina Dirvonskienė.

„Surfshark“ ieškos 100 darbuotojų, daugiausiai – rinkodaros specialistų.

„Iki šiol įmonėje stebėjome itin didelį augimą, kai darbuotojus samdėme netgi „į priekį“, nes sparčiai augant kompanijai atitinkamai ir specialistų poreikis kilo akimirksniu. Šių metų augimas, tikėtina, bus gerokai nuosaikesnis, bet pagrindinis tikslas išlieka toks pats – sieksime ir toliau išlaikyti žemus darbuotojų išėjimo ir aukštus jų išlaikymo rodiklius. Per šiuos metus į „Surfshark“ planuojame pasamdyti apie 100 įvairių sričių specialistų. Etatų mažinimo, masinių atleidimų ar samdos stabdymo taip pat neplanuojame“, – sako „Surfshark“ personalo samdos vadovė Beatričė Leikaitė.

Be technologijų ekspertų, šiuo metu daugiausiai atvirų pozicijų yra „Surfshark“ rinkodaros skyriuje. Pavyzdžiui, ieškoma turinio kūrimo ir naujų vartotojų pritraukimo specialistų.

IT konsultacijų įmonė „Codigi“ nedidelę savo komandą šiemet planuoja auginti kone 60 proc.

„Mūsų pagrindinė specialistų grupė yra patyrę programinės įrangos kūrimo ir kokybės užtikrinimo inžinieriai, matome jų padidėjusį aktyvumą rinkoje. Esame nedidelė ir jauna įmonė, tačiau paskutiniu metu kur kas lengviau pritraukti kandidatus mūsų darbo pozicijomis. Sakyčiau, tai lemia sumažėjusi pozicijų pasiūla rinkoje ir dalies įmonių sprendimas optimizuoti savo kaštus. Juntamas nesaugumas verčia dairytis pokyčių“, – sako „Codigi“ personalo valdymo partnerės Karolinos Bakanauskaitė.

Apie 40 proc. augimą šiemet planuoja ir sveikatos technologijų įmonė „Kilo Health“, praėjusius metus palydėjusi su per 700 specialistų komanda. Kaip ir pernai, taip ir šiemet labiausiai ieškomi IT ir marketingo specialistai. Siekiant atliepti talentų augimo tempus, atidaromi nauji biurai tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, informuoja įmonės žmogiškųjų išteklių vadovė Ilona Bernotaitė.

Hostinger“ atstovai sako, kad šiemet įmonė neplanuoja nei staigaus darbuotojų skaičiaus padidėjimo, nei sumažėjimo. Pagrindinis tikslas 2023 m. – išlaikyti ir ugdyti turimus talentus, sustiprinti komandas bei investuoti į darbuotojų gerbūvį.

Apie tvarų augimą kalba ir rinkodaros automatizavimo bendrovės „Omnisend“ vyresnioji žmogiškųjų išteklių vadovė Justina Raškauskienė: „Praėjusių metų pirmą ketvirtį sparčiai augome – pasamdėme 24 darbuotojus. Šiuo metu darbuotojų skaičiaus atžvilgiu esame pasiekę brandą, todėl samdome mažiau, tačiau tvariai, pagal realų poreikį“.

Šiuo metu „Omnisend“ labiausiai trūksta produktą vystančių specialistų – inžinerijos komandų vadovų, programuotojų, produkto vadovų bei klientų aptarnavimo specialistų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)