Kainų stabilumą aiškina skirtingai

Plungės rajone jau dešimtmetį veikiantis slidinėjimo trasų kompleksas „Mortos kalns“ kol kas dar neskuba atidaryti sezono, tačiau ir kainų kelti neplanuoja.

„Žinokite, turbūt, kad nebranginsime. Ne, nebranginsime. Kas dėl energetinių kainų, pernai gruodžio mėnesį buvo dar didesnės negu dabar, kai mes sniegą gamindavome gruodžio mėnesį. (…). Su kolegomis kalbėjau, lyg irgi neplanuoja branginti‟, – „Delfi‟ komentavo komplekso savininkas Saulius Gramauskas.

Anot jo, išlaidų pareikalauja ir administravimas, apsauga, tačiau, palyginti su pernai, kaštai iš esmės nepasikeitę.

„Sniego gamyba mums pagrindinės išlaidos‟, – teigia jis.

Paklaustas, ar auga lankytojų srautai, S. Gramauskas sako, jog viskas priklauso nuo to, kokia žiema: jeigu orai žiemiški – ir lankytojų daugiau.

„Jeigu nežiemiškas oras – nors trasa gal ir paruošta – bet lankytojų nėra. (…) Kiek žinau, ir Liepkalnis, ir Aukštagiris atsidarė, mes kol kas neatsidarinėjame, pabijojome dar, nes prognozės nekokios, dabar jas pakeitė. Jeigu bus lemta žiemai, atsidarysime‟, – kalbėjo pašnekovas, neatmetantis galimybės atidaryti kompleksą gruodį, priklausomai nuo orų.

Anot jo, norint paslidinėti, galima tilpti į kelias dešimtis eurų.

„Jeigu suaugusiam žmogui, savaitgalį, su įrangos nuoma tai apie 30 eurų pasislidinėjimas porą valandų. Vaikams – apie 20 eurų‟, – sakė S. Gramauskas.

Liepkalnio slidinėjimo centro vadovas Artūras Bielskus pripažįsta, kad elektros sąnaudos šiemet bus ypač didelės, tačiau neprognozuoja paslaugų kainų augimo, praneša LNK Žinios.

„Pas mus didžiausios sąnaudos elektrai. Labai didelės sąnaudos būdavo visada. O šiais metais bus ypač didelės, nes patys žinote, kiek dabar elektra kainuoja. Buvo truputį atpigus, bet prieš pradedant sniego gamybą ji vėl pabrango‟, – televizijai sakė A. Bielskus.

„Palyginti su pernai, su užpraeitais metais, šiuo metu viskas pabrangę 5–6 kartus‟, – priduria jis.

A. Bielskus komentuoja, kad taupyti centre nėra daug kur.

„Nuomos kaina gal 1 euru pasikeitė – labai simboliškai. O bilietų kainų nutarėme nekelti – čia visur viskas brangsta, žmonės ir taip gal nelabai visi turės pinigų, tai mes šiais metais dalį didesnių sąnaudų prisiimsime sau.

Nes jeigu dar branginsime, tai dar mažiau žmonių bus ir jokios naudos nei žmonėms, nei mums. Tai likome prie senų kainų‟, – teigia A. Bielskus.

Vietomis kainos gali kilti ir penktadaliu

Lietuvos žiemos sporto centras Ignalinoje teigia, kad jo kainos augs.

„Paslaugų įkainiai bus didesni dėl objektyvių priežasčių – elektros kainų kilimo, dėl minimalaus darbo užmokesčio didėjimo, dėl infliacijos. (Palyginti) su pernai, 20 proc. turėtų didėti‟, – teigia centro vadovas Andrius Leškevičius.

Pasak jo, daugiausia išlaidų reikalauja elektra ir degalai trasų ruošimui, taip pat didėja bendros darbo užmokesčio sąnaudos mėnesiui, kai priimami specialią techniką galintys valdyti operatoriai, padaugėja darbo valandų esamiems darbuotojams.

Ir vis dėlto lankytojų tikimasi tiek pat ar net daugiau nei pernai.

„Lankytojų skaičius, ko gero, priklausys nuo bendros ekonominės situacijos ir vartotojų lūkesčių, mat pasiruošimas Kalėdoms ir Naujiesiems tautiečiams šiemet kainuos brangiau.

Tačiau sprendžiant iš pasirodančių viešosios nuomonės apklausų, kol kas miestų gyventojai nelinkę taupyti, tad tikimės panašaus ar didesnio srauto nei pernai‟, – aiškina A. Leškevičius.

Tiesa, gali būti ir korekcijų priklausomai nuo COVID-19 situacijos.

Centras planuoja atsidaryti gruodžio viduryje ar antroje jo pusėje, „kai gamta bus labiau pasiruošusi. Technologiškai protingiau išlaukti didesnio žemės įšalo. Nes kol kas žemė šilta ir sniego danga nebus tvari‟.

„Snow Arena‟ kainų nekeis

Ištisus metus veikiančio Druskininkų pramogų centro „Snow Arena“ vadovas Aivaras Kadziauskas „Delfi‟ komentuoja, kad kainos augti neturėtų.

„Kainos nekyla, kokios išlikusios, tokios ir yra. Kainų neplanuojame kelti. Turime pasirašę ilgalaikę elektros sutartį prieš 1–1,5 metų, dar turime galiojančią į priekį apie 1,5 metų – mums elektros kaina išlikusi ta pati, tai dėl to mums ir šiandien palanku dirbti, palanku nebekelti kainų‟, – paaiškino A. Kadziauskas.

Ano jo, lankytojų skaičius auga nuo vasaros.

„Didėja nuo vasaros laikotarpio, nuo profesionalių sportininkų, atvykusių iš įvairių pasaulio valstybių, kur vertina „Snow Areną‟ tik geriausiais atsiliepimais, ir Austrijos nacionalinės rinktinės treniravosi du kartus, ir olimpinė čempionė Petra Vlhova (slovakė kalnų slidininkė – red.) buvo atvykusi du kartus. Šiandien turistų srautas tik didėja‟, – sako centro vadovas.

A. Kadziauskas skaičiuoja, kad savaitgaliai gali būti brangesni, bet iš esmės, turėtų užtekti 50 eurų.

„Apie pavienį žmogų – jeigu neturintis įrangos ir neturintis savo apsirengimo, pradedant batais, baigiant šalmais, tai maždaug vidutiniškai apie 50 eurų dvi valandas. Šiek tiek savaitgalis gali būti brangiau, plius minus, bet iš principo vidutinė kaina yra apie 50 eurų žmogui‟, – kalbėjo A. Kadziauskas.

„Delfi‟ įvertino šešių slidinėjimo centrų kainas, iš kurių matyti, kad vienam žmogui darbo dienomis slidinėjimas be įrangos nuomos 1,5–2 valandas gali kainuoti 10–17 eurų, įrangos komplekto (slidės/snieglentė, šalmas, batai, bet be papildomų rūbų) nuoma 2 val. – 12–18 eurų. Kartu galima užsisakyti instruktoriaus paslaugų: pamoka iki vienos valandos kainuos 30 eurų. Konkretūs įkainiai skelbiami paslaugų teikėjų interneto svetainėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)