Po to, kai praeitais metais Vilniaus gatvėse važinėjo fotokameromis aprūpinti „Google“ automobiliai, mokesčių inspektoriams iš Lietuvos prasidėjo tikras darbymetis. Jie net kelis mėnesius dirbo su gauta vaizdo medžiaga, ieškodami nuslėpto turto, už kurį būtų galima išieškoti priklausančius mokesčius.

„Mums tai padarė įspūdį. Supratome, jog per trumpą laiką galime pasiekti žymiai geresnių rezultatų, ir su mažesnėmis sąnaudomis“, - sakė Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininkas Modestas Kaseliauskas.

Pareigūnai, pasitelkę „Street View“ nuotraukas, aiškinosi, kas iš tikrųjų slepiasi po maždaug 500 pastatų įrašais Nekilnojamojo turto registre, ieškojo nedeklaruotų statybų.

Du pastarieji mokesčių inspektorių radiniai susiję net su 346 tūkst. litų nesumokėtų mokesčių ir baudų – tyrėjai „Street View“ nuotraukose pastebėjo statinių, kurie oficialiuose dokumentuose paprasčiausiai neegzistuoja.

Įžvelgė galimybę ten, kur kiti nematė

Pradedant stebėjimais iš oro ir baigiant specialiomis programėlėmis išmaniesiems telefonams – skolų varginamų Europos valstybių pareigūnai stengiasi išnaudoti kuo daugiau netradicinių priemonių kovoje su mokesčių vengėjais ir padidinti įplaukas. Yra šalių, kur pareigūnai bando į tokią veiklą įtraukti ir eilinius piliečius. Pavyzdžiui, Graikijoje klientai raginami visada pasiimti sąskaitą už įsigytą prekę ar paslaugą.

Lietuvai, kurioje vos prieš du dešimtmečius pradėjo virsmas iš komunistinės į savarankišką ir demokratinę valstybę ( ir, deja, ji vis dar laikoma viena iš skurdžiausiai gyvenančių Europos Sąjungos (ES) valstybių narių), šiuo atveju labai padėjo „Google“. Po 2008 metais skaudžiai smogusios ekonominės krizės, šalies Valstybinės mokesčių inspekcijos biudžetas buvo sumažintas trečdaliu. Inspekcija buvo priversta atsisakyti ketvirtadalio darbuotų, tačiau iš sumenkusių pajėgų ir toliau reikalauta geresnių rezultatų.

„Buvome spaudžiami surinkti nuo daugiau mokesčių“, - sako M. Kaseliauskas.

„Street View“ suteikė M. Kaseliausko vadovaujamai tarnybai galimybę pastebėti tai, ko kitomis aplinkybėmis tikrai nebūtų pavyko užčiupti. „Google“ darytos nuotraukos kokybiškesnės ir pigesnės nei darytos iš oro (pastarųjų kokybė neleidžia įžiūrėti visko, kas galbūt atneštų naudos), sako pareigūnai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)