Pasigedo užsienio turistų

2022 m. trijų ketvirčių duomenis palyginus su 2021 m. tuo pačiu laikotarpiu, turistų skaičius Birštone išaugo 75 proc., o nakvynių skaičius trečdaliu, tačiau tai vis dar atsilieka iki priešpandeminių 2019 m. statistikos, rodo Birštono turizmo informacijos centro duomenys.

Centro direktorė Rūta Kapačinskaitė sako, kad žmonės pradėjo taupyti, atsisako sveikatinimo paslaugų, todėl mažėja atvykstančiųjų srautas.

„Pagal užsakymus kalėdinis laikotarpis buvo lėtas. Dabar užimtumas žemas, kaip įprastai po naujų metų – apie 50 proc., o savaitgalį apie 60–70 proc. Po švenčių iki Valentino dienos toks sąstingis įprastas. Anksčiau šį tarpą užpildydavo Rusijos turistai, kurie turėdavo ilgąsias atostogas iki sausio 9 d.“, – sako ji.

Iš tiesų 2019 ir 2020 m. Rusijos turistų nakvynių dalis Birštone siekė 17 proc., o pernai teko tik 1 proc. Tačiau srauto mažėjimas prasidėjo dar prieš karą, 2021 m.

„Buvo trys Rusijos regionai, iš kurių pas mus atvykdavo turistų: Maskva, Sankt Peterburgas ir Kaliningradas. Iš Kaliningrado atvažiuodavo paprasti rusai į sanatorijas gydytis ir pailsėti, iš Sankt Peterburgo – pailsėti sanatorijose, o iš Maskvos turėjome platesnio pirkimo profilio klientus – jie eidavo į restoranus, nuvažiuodavo ir į Vilnių“, – pasakoja R. Kapačinskaitė.

Rūta Kapačinskaitė

Jos teigimu, rusakalbių gyventojų daug atvyksta iš Vokietijos. Bendrai turistų iš Vokietijos prieš pandemiją skaičius sudarė apie pusę viso srauto, o pernai, vertinant trijų ketvirčių duomenis, apie trečdalį. Pašnekovės teigimu, šis srautas po truputį sugrįžta.

„Tų, kurie nepalaiko Rusijos ir yra prieš jos lyderį, srautas iš Vokietijos grįžta. Tačiau statistiškai toli gražu, kas buvo iki pandeminio laikotarpio ir iki karo Ukrainoje“, – sako Birštono turizmo informacijos centro direktorė.

O turistų iš Baltarusijos į Birštoną apskritai atvyksta itin mažai.

„Juokaudavome: kaip vadas pasakys, ten jie tais metais ir atostogaus. Vienais metais buvo didelis augimas – apie 30 proc., o kitais metais – jau tik 12 proc. Baltarusis turistas daugiausia Lietuvoje rinkdavosi Druskininkų kurortą, nes netoli pasienis, nedidelis atstumas, dar ir baltarusiška sanatorija ir Vilniaus „Ikea“, – pažymi ji.

Siekia pritraukti daugiau turistų iš Izraelio

Vis dėlto pernai Birštone atsirado daugiau turistų iš Latvijos, Estijos, sparčiai ėmė daugėti ir iš Izraelio bei Jungtinės Karalystės atvykstančiųjų poilsiauti. Pastaroji kryptis labiau siejama su lietuvių emigrantais. Šiuo metu prioritetinės užsienio rinkos – Latvija, Izraelis ir Vokietija, iš kurių Birštonas bando pritraukti daugiau turistų.

„Su „Keliauk Lietuvoje“ pagalba ieškome ir bandome pakviesti naujo profilio izraelietį: jauną keliaujančią šeimą, turinčią finansų, turinčią tradiciją per metus bent du kartus bent keletą savaičių atostogauti. Norime į Lietuvą pritraukti daugiau naujosios kartos izraeliečių. Jų pagrindinis tikslas čia – gamta ir pažinimas bei sveikatinimas. Visi tokiu atveju laimėtume“, – teigia R. Kapačinskaitė.

Birštonas

Užsieniečiai neatvyksta dėl nepaprastosios padėties

Sumažėjusį turistų skaičių jaučia ir ekskursijas elektromobiliu Birštone teikiantis „Birštonas Tours“ vadovas Karolis Rutkauskas. Anot jo, sausis ir vasaris Birštono kurortui – pats ramiausias metas turistų atžvilgiu.

„Pernai Birštone pasijautė sumažėjusių turistų srautas, nes iš užsienio atvyksta mažai klientų. Pandemijos metu vasaros savaitgaliai buvo atlaisvinti ir galėjome dirbti, buvo daug žmonių – lietuvių atvykstančių, niekas turbūt nevyko į užsienį.

Šiemet ir pernai atlaisvėjo užsienio skrydžių kryptys, jaučiame, kad lietuviai išvyksta į užsienį, o pas mus jų mažai atvyksta. Tenka dirbti Druskininkuose ir Klaipėdoje, ten – tokia pati situacija“, – pasakoja jis.

Pašnekovas svarsto, kad sumažėjusiems srautams didelę įtaką turi karas Ukrainoje ir Lietuvoje paskelbta nepaprastoji padėtis.

„Tenka Klaipėdoje vasarą bendrauti su turistais, atvykstančiais kruiziniais laivais. Turiu kontaktą su žmonėmis iš JAV ir Australijos. Jie baiminasi karo, nes Lietuvoje paskelbta nepaprastoji padėtis. Jų informacijos svetainėse pasirenkant šalį, prie Lietuvos matoma, kad šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis. Tikrai dėl to mažiau čia atvyksta turistų“, – sako K. Rutkauskas.

Karolis Rutkauskas

Vieni geriausių turistų buvo iš Rusijos

Anot jo, iš Rusijos jau keletą metų atvyksta mažai žmonių, mažiau vokiečių ir Izraelio turistų.

„Prieš kokius 5–6 metus atvykdavo daug turistų iš Maskvos, Sankt Peterburgo, bet paskui pradėjo mažėti. Automobiliu iš sanatorijų rinkdavome žmones ir veždavome juos apsipirkti, į kultūrines programas Kaune, Vilniuje, Trakuose. Jie būdavo vieni geriausių turistų, nes kultūriškai labai įdomūs žmonės – jie mėgdavo Čiurlionį, vargonų muziką. O Vokietijos ir Izraelio turistams, atvykstantiems į sanatorijas su kelialapiais, Urmo bazė – pagrindinis objektas“, – pasakoja gidas.

Nemažai rusų atvyksta iš Vokietijos, tačiau šio srauto dabar nėra. Pasak pašnekovo, paprastai jis pradeda didėti nuo pavasario.

„Vokiečių turistų statistika – didžiausia pas mus, bet tai rusakalbiai Vokietijos gyventojai, išvykę iš Rusijos. Jiems sanatorijose Vokietijos ligonių kasos finansuoja tam tikrą kelialapio sumą, jie gauna baltą chalatą ir jaučiasi kaip 5 žvaigždučių viešbutyje. Jie per daug neišlaidauja, labai taupūs“, – pažymi „Birštonas Tours“ vadovas.

Paslaugų kainas kėlė, bet dalis lietuvių daug išleidžia

Vytautas Mineral SPA“ vadovė Aistė Pranckuvienė sako, kad pernai žmonės tiesiog dingo iš Lietuvos, o užsieniečių srautas siekia vos 5 proc.

„Užsieniečių srautas labai sumažėjęs, turime tik iki 5 proc. užsieniečių – latviai ir lenkai. Iki pandemijos jų atvykdavo iki 15-20 proc. Vyrauja karo baimė, ir apskritai, manau, Birštonas nėra labai žinomas užsieniečiams“, – sako ji.

Anot pašnekovės, gruodį užimtumas siekė 84 proc., o sausio mėn. sieks apie 70-80 proc. Vadovės teigimu, jaučiasi, kad dalis žmonių taupo, kiti – visiškai ne: „Daug kalbama apie infliaciją ir krizę, bet faktas, kad žmonės daug išleidžia. Visada yra dvi pusės.“

A. Pranckuvienės teigimu, įstaiga stipriai pajuto infliacijos ir energetinės krizės padarinius: šildymas pabrango tris kartus, o elektra daugiau nei dvigubai: pernai už ją sumokėta 560 tūkst. eurų, kai užpernai – 260 tūkst. eurų.

Anot jos, kaštų augimą pavyko kompensuoti tik dėl augančių pajamų: „Pernai apyvarta buvo auganti – pasiekėme apie 9 mln. eurų, o pelno ar nuostolių rezultato dar neturime. 2021 m. buvo 6,6 mln. apyvarta, reikia prisiminti, kad tik nuo liepos pradėjome normaliai dirbti.“

Prie pajamų augimo prisidėjo šiek tiek išaugusios paslaugų kainos.

„Kad išlaikytume pelningumo rodiklius, pajamų augimo neužteko, nors ir turėjome rekordines pajamas. Jos didesnės dėl to, kad pakėlėme kainas 5 proc. Svečių skaičių panašiai surinkome – apie 70-80 tūkst. Prie augimo prisidėjo ir praplėstas paslaugų krepšelis, pavyzdžiui, pernai atidarėme restoraną“, – komentuoja „Vytautas Mineral SPA“ vadovė.

Aistė Pranckuvienė

Viešbučio veikla nuostolinga

Turistų štilį jaučia ir mažesnės Birštono apgyvendinimo įstaigos. Štai nedidelio viešbučio „Audenis“ vadovas Žydrūnas Kazlauskas sako, kad žiemą poilsiautojų srautas labai sumažėjęs, o norint išlaikyti viešbutį, tenka jį finansuoti iš kitų verslų.

„Užimtumas sumažėjęs, turime daugiau savaitgalinių klientų, o šiokiadieniais tikrai norėtųsi jų turėti daugiau. Mes neturime visuotinai Birštone priimtinų dalykų, tokių kaip SPA ir baseino, tai sąlygoja klientų trūkumą žiemos metu, nes visi atvažiavę nori į pirtis ir baseinus.

Tai jau 100 kartų įrodyta, kad jei neturi savo apgyvendinimo įstaigoje SPA, nors tai šiandien labai dideli papildomi energetiniai kaštai, klientų bus mažiau. Dabar subsidijuojame viešbučio veiklą iš kitų veiklų iš dalies, nes žmonėms reikia mokėti atlyginimus“, – sako jis.

Brangiausia vasaros savaitgaliais

Pašnekovas patikina, kad kainų pernai nekėlė, vidutiniškai dvivietis kambarys kainuoja apie 50 eurų.

Birštono turizmo informacijos centro direktorė sutinka, kad Birštone brangu, ypač vasaros metu ir savaitgaliais.

„Taip yra dėl trumpėjančios nakvynės – žmonės mažiau gali skirti laiko poilsiui, todėl poilsiauja savaitgaliais, kada visi nori, todėl kainų pikas savaitgalį, ypač vasarą, smarkiai jaučiasi“, – sako R. Kapačinskaitė

„Vytautas Mineral SPA“ vadovė taip pat sako, kad paprastai pigiausia apsistoti darbo dienomis nuo pirmadienio iki trečiadienio, kai mažesnis užimtumas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)