KPMG tyrimo duomenimis, praėjusiais metais Lietuvoje suvartota 570 mln. vienetų kontrabandinių cigarečių. Lyginant su 2016 m., nelegaliu būdu į Lietuvą patekusių cigarečių kiekiai išliko stabilūs ir sudarė šeštadalį (17 proc.) visų šalyje surūkytų tabako gaminių. Remiantis ankstesnių metų KPMG analize, 2015 m. šis skaičius siekė 18,7 proc. Fiksuojama, jog praėjusiais metais dėl šešėlinės rūkalų rinkos šalies biudžetas neteko iki 62 mln. eurų potencialių pajamų.

Kaip teigia „KPMG Baltics“ partneris Rokas Kasperavičius, į Lietuvą nelegaliu būdu cigaretės dažniausiai patenka iš kaimyninės Baltarusijos. Ten jų pakelio kaina vidutiniškai siekia apie 0,4 euro. Tuo tarpu Lietuvoje rūkalų kainų vidurkis yra beveik 7 kartus didesnis – apie 3 eurus. Anot R. Kasperavičiaus, akivaizdus kainų skirtumas yra pagrindinė didelių kontrabandos mastų priežastis.

„Nuo praėjusių metų Lietuvoje parduodamų cigarečių kainų vidurkis išaugo 0,2 euro. Maža to, Baltarusijoje jis krito tiek pat. Tokie kainų skirtumai yra lemiantis veiksnys kontrabandos paklausai augti“, – aiškina R. Kasperavičius.

Tuo tarpu KPMG tyrimas atskleidė, jog šiemet nelegalių rūkalų suvartojimo kiekis nuo praėjusių metų sumažėjo 7,4 proc. Tačiau fiksuojama, jog 2017 m. Europoje bendrai buvo realizuota beveik 45 mlrd. vienetų kontrabandinių cigarečių. Šis skaičius sudaro 8,7 proc. visoje Bendrijoje surūkytų cigarečių. Remiantis tyrimu, valstybių biudžetai dėl to prarado apie 10 mlrd. eurų galimų pajamų.

Kaip sako R. Kasperavičius, nepaisant aktyvių ES šalių vyriausybių veiksmų, kuriais siekiama sustabdyti nelegalių rūkalų prekybą, ir bendros šešėlinės rinkos kritimo, penkiose Bendrijos šalyse kontrabandos kiekis per pastaruosius metus visgi paaugo.

„Bendras šešėlinės prekybos rūkalais mastas ES sumažėjo. Šalims tai yra didelis paskatinimas toliau vykdyti kontrabandai priešišką politiką. Tačiau nepaisant bendro kritimo, nelegali prekyba augo tose šalyse, kur, lyginant su kitomis Bendrijos narėmis, fiksuojamas didelis legalių ir nelegalių rūkalų kainų skirtumas. Skaičiuojama, jog Prancūzijoje, Lenkijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje bei Rumunijoje buvo suvartota net 62 proc. visų į ES nelegaliai patekusių cigarečių“, – komentuoja R. Kasperavičius.

KPMG tyrimo duomenimis, daugiausia kontrabandinių cigarečių į ES vis dar patenka iš Baltarusijos ir Ukrainos. Nuo praėjusių metų šių šalių statistika atitinkamai pagerėjo šeštadaliu (17 proc.) ir ketvirtadaliu (24 proc.). Anot R. Kasperavičiaus, į ES šalis rūkalai neretai patenka per Rytų Europą ir keliauja ten, kur gyvena nemaža dalis imigrantų, ieškančių pigesnių cigarečių.

„Gabenama iš Baltarusijos ar Ukrainos kontrabanda ES neretai pasiekia per Baltijos šalis, kurių pasienyje šiandien vykdomos griežtos patikros. Nelegalūs tabako gaminiai parduodami ne tik šešėlinėje Lietuvos rinkoje. Kontrabandininkai į Vakarų Europą rūkalus gabena nedideliais kiekiais, mažais pašto siuntiniais, tačiau dažnai“, – komentuoja „KPMG Baltics“ partneris.

Žvelgiant į KPMG atlikto tyrimo rezultatus, akivaizdu, jog kiekvienais metais iš Rytų Europos išvežamos kontrabandos kiekis mažėja, tačiau bendras Vakarų Europos rinkos kontrabandinių cigarečių poreikis dėl augančio rūkalų kainų vidurkio išlieka didelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)