Iš daugiau nei 300 lietuviško kapitalo įmonių Rusijoje liks vienetai, neseniai įvardijo Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) viceprezidentas bei Lietuvos ir Rusijos verslo tarybos pirmininkas Arūnas Laurinaitis.

„Pasakydamas, kad liks vienetai, turėjau minty, kad iš karto apibrėžti ir identifikuoti, kokios įmonės vis dar dirba Rusijoje, yra pakankamai sunku. Kadangi dalis įmonių, kurios dirbo Rusijoje, priklausė Lietuvos pramonininkų konfederacijai, dalis įmonių nepriklausė.

Tačiau žinant bendrą tendenciją apie išėjimo problematiką ir sunkumus, aš preziumavau, kad tol, kol pilnai įmonės išeis iš Rusijos, tam reikės pakankamai laiko, jeigu verslas norės nepamesti, neatiduoti už dyką arba neužkabinti spynos ant durų ir neišeiti iš tos rinkos, tai tam natūraliai reikalinga laiko.

Aš neturėjau nė vienos įmonės konkrečiai, kuri galėtų likti, tačiau žinodamas verslo modelį, kaip vyksta verslas Rusijoje ir tie įstatymai Rusijoje tai gali šiek tiek apsunkinti greitą lietuviško verslo pasitraukimą iš Rusijos“, – laidoje kalbėjo A. Laurinaitis.

Anot jo, yra verslų iš Rusijos pasitraukimo dvi kryptys.

„Viena – reputacinė arba moralinė dalis verslo, kuris dirbo arba vis dar dirba šiuo metu Rusijoje, t. y. kokios jų strategijos atsitraukimo iš Rusijos. Viena strategija galėtų būti: nežiūrint į nuostolius, kurie galėtų atsirasti, kaip daro nemažai Vakarų kompanijų: paprasčiausiai palieki tą verslą arba uždarai, arba sumažini apsukas.

Nemažai vakariečių tą problematiką ir jos sprendimą atiduoda savo advokatams arba teisininkams, kadangi per dieną tu negali nutraukti veiklos, turi galbūt trišalius įsipareigojimus. Jei tai gamybinė įmonė, turi įsipareigojimų žaliavos pirkimo, turi pardavimo kontraktus, kuriuos turi vykdyti.

Kitas dalykas – turi įsipareigojimų, jeigu investicijos buvo padarytos iš kreditų bankams, darbuotojams ir t. t. Visam tam reikia laiko. Kai kurie vakariečiai manė, kad moralė arba reputacija yra svarbiau, ir visus klausimus paliko teisininkams išspręsti, turėdami minty, kad jie daugiau į Rusiją arba negrįš, arba sugrįš kitokiame formate. Tam reikia laiko“, – dėsto Lietuvos ir Rusijos verslo tarybos pirmininkas.

Visą laidą Iš esmės galite žiūrėti ketvirtadienį 17:00 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją