Mato rizikų

Ekonomistas prof. Rimantas Rudzkis „Delfi“ aiškino, kad Lietuvos ir Kinijos konfliktas daro poveikį mūsų šalies investiciniam klimatui ir su laiku jis prastės.

„Bus dalis įmonių, kurios plėtoja tokią veiklą, kuriai yra pakankamai svarbus atskirų komponenčių tiekimas iš Kinijos ir tai, kad tas tiekimas pradeda strigti dėl blogų santykių (su Kinija-red.), natūraliai įmonėms kelia klausimą, gal tada joms gamybą plėtoti ne Lietuvoje, kur tokių problemų nebus“, – aiškino jis.

Ekonomistas tikino, kad kalbant apie plėtrą, yra bent kelios šalys, kurios yra labai panašios į Lietuvą. Kaip vardijo, tai: Latvija, Slovakija, Čekija ir Lenkija.

„Čia pasirinkimas tikrai yra. Juk kaskart, kai į Lietuvą ateina užsienio investuotojas, paprastai būna gana ilgas Lietuvos ir aplinkinių šalių lyginimas.

Lietuva, kurios pagrindinis variklis yra apdirbamoji pramonė, yra susijusi su gamyba, o didžioji dalis gamybos – su įvairiausių tarpinių detalių panaudojimu. Nėra taip, kad iš vieno gamintojo galima nusipirkti viską, ko reikia. Šiuolaikinė gamyba labai sudėtinga ir paprastai prietaisą sudaro detalės iš įvairiausių šalių.

Būtent Kinija yra vadinama pasaulio fabriku ir labai didelė dalis tarpinės produkcijos gaunama iš Kinijos. Ir jei ta tarpinė produkcija strigs, bent jau prie to linkstama, tai jei būčiau nešališkas investuotojas, kuriam rūpi tik pelnas, ir svarstyčiau, kur man plėtoti gamybą, aš dėl viso pikto nesirinkčiau Lietuvos. Verslininkai nėra linkę rizikuoti“, – sakė jis.

R. Rudzkio teigimu, tam tikrai daliai investuotojų Lietuvos patrauklumas dėl Lietuvos konflikto su Kinija sumažės.

„Bet taip bus tik tam tikrai daliai. Įmonėms, kurios neturi ryšių su Kinija, jų tai nepalies“, – teigė jis.

Ekonomistas įsitikinęs, kad įmonės paprasčiausiai žiūri, kaip gauti didesnį pelną.

„Įmonių vadovai stengiasi tenkinti įmonių akcininkų interesus, o kas rūpi akcininkams? Arba pelnas, arba įmonės vertė. Abiem atvejais, jei įmonė susijusi su Kinija, tai bus nepalanku“, – sakė jis.

Yra didesnių grėsmių

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)