„Delfi“ pasidomėjo, kaip kai kurios kompanijos pasiruošusios apsisaugoti nuo siaučiančio viruso.

Sudarė ekstremalios situacijos darbo grupę

Lietuvos geležinkeliai“ (LG) komunikacijos departamento direktorius Mantas Dubauskas „Delfi“ pasakojo, kad įmonė taip pat reaguoja į situaciją Lietuvoje bei pasaulyje, kuri yra susijusi su siaučiančiu koronavirusu.

„Bendrovėje sudaryta Ekstremalios situacijos darbo grupė. Darbuotojams, kurių darbas susijęs su keleivių aptarnavimu, buvo surengti specialūs mokymai. Stebime atsakingų institucijų rekomendacijas, dalijamės jomis bei kita aktualia informacija su savo darbuotojais“, – tikino jis.

Taip pat, kaip sakė, įmonės darbuotojams rekomenduojama nevykti į užsienio šalis, tokias, kaip Kiniją, Italiją ir Rusiją.

„Jei tik yra galimybė, su užsienio partneriais bendraujame nuotolinio ryšio priemonėmis.

Darbuotojams, kurie neseniai grįžo iš šalių/regionų, kuriose paskelbtas viruso COVID-19 karantinas, 14 dienų nuo grįžimo dienos rekomenduojama likti namuose ir stebėti savo sveikatą“, – sakė M. Daubauskas. Taip pat jis aiškino, kad esant galimybei šiems darbuotojams organizuojamas ir nuotolinis darbas.

„Jei nėra galimybės darbuotojui organizuoti darbą nuotoliniu būdu, tokiems darbuotojams rekomenduojame kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, kuris tarpininkauja organizuojant nedarbingumo pažymėjimo išdavimą“, – sakė jis.

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius taip pat tikino, kad įmonėje vadovaujamasi Sveikatos apsaugos ministerijos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro rekomendacijomis, kur teigiama, kad, pavyzdžiui, tie, kurie neseniai laikėsi Kinijoje ar Šiaurės Italijoje, dirbtų nuotoliniu būdu iš namų.

„Taip pat vadovaujamės rekomendacija darbuotojams susilaikyti nuo kelionių į tas šalis ar regionus, kuriuose nustatyti koronaviruso židiniai.

Situacija yra dinamiška ir besikeičianti, tad aktyviai sekame naujausią informaciją, ir prireikus imsimės kitų rekomenduojamų priemonių“, – kalbėjo jis bei pridūrė, kad įmonėje galioja ir bendrosios prevencijos rekomendacijos – kuo dažniau plauti rankas, naudoti dezinfekcinį skystį, vengti didelių susibūrimo vietų ir pan.

Po kiek laiko portalas gavo ir AB LG darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ platintą spaudos pranešimą.

„Įmonė UAB „LG Keleiviams“ visiškai nepasiruošė nepaprastai padėčiai, nors ne pirmą mėnesį informacija apie koronavirusą buvo aktualiausia, kaip Azijos, taip ir Europos žemyne, tačiau iki šiol darbuotojams, kurie dirba su klientais, nebuvo organizuota jokių papildomų mokymų arba bent instruktažų dėl koronaviruso grėsmes. 2020-02-26 paskelbus nepaprastąja padėti Lietuvoje, tą pačią dieną buvo iškabinta informacija kaip elgtis darbe ir ką darbuotojai privalo daryti įtarus keleivius galimai sergančius koronavirusu.

Tiesioginė vadovybė darbuotojų papildomai neinformuoja ir darbuotojai priversti kreiptis į profsąjungą, kaip į psichologus, kad išgirstų bent kokių patarimų ar nuraminimų.

Kritiška situacija daugiausia yra maršrute Vilniaus stotis – Oro uostas, kuris visą dieną kursuoja pirmyn – atgal, ir dirbantys darbuotojai per darbo pamainą kontaktuoja su šimtais ar net tūkstančiais keliautojų iš oro uosto“, – buvo rašoma gautame pranešime.

Organizavo specialius mokymus, atšaukia komandiruotes

Kovai su galimu koronaviruso plitimu Lietuvos oro uostų darbuotojams buvo suorganizuoti ir mokymai, redakcijai pasakojo Lietuvos oro uostų atstovas spaudai Tadas Vasiliauskas. Pasak jo, jie įvyko dar prieš mėnesį laiko.

„Jų metu Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai paaiškino situaciją ir pristatė asmens apsaugos veiksmus, kurių reikia imtis. Panašius mokymus dar planuojame organizuoti ir artimiausiomis dienomis, juos kartosime ir ateityje“, – sakė T. Vasiliauskas.

Jo teigimu, apie esamą situaciją vidiniais komunikacijos kanalais darbuotojai šiandien yra informuojami kasdien, o visuose oro uostuose žymiai dažniau dezinfekcinėmis priemonėmis yra valomos terminalo erdvės ir kiti paviršiai.

„Darbuotojams, priklausomai nuo darbo specifikos ir konkrečios darbo vietos, paruoštos asmeninės apsaugos priemonės: respiratoriai, apsauginiai akiniai, kombinezonai, dezinfekcinis rankų skystis. Šiuo metu vyksta turimų atsargų papildymas“, – tikino T. Vasiliauskas bei sakė, kad yra peržiūrimos ir darbuotojų suplanuotos komandiruotės.

„Yra priimtas sprendimas atšaukti visas, vykstančias padidintos rizikos zonose“, – apie komandiruotes sakė jis.

Įsteigė ypatingų situacijų vadovų ir specialistų komandą

Logistikos bendrovės „Girteka Logistics“ atstovė žiniasklaidai Neringa Rimšelienė teigė, kad bendrovė, būdama viena didžiausių darbdavių, įsteigė ypatingų situacijų vadovų ir specialistų komandą, kuri kasdien stebi informaciją ir operatyviai priima sprendimus.

„Pažingsniui įgyvendiname krizės prevencinių priemonių planą, sudarytą pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas ir mūsų tarptautinių klientų reikalavimus“, – sakė ji ir teigė, kad visi darbuotojai yra informuojami apie prevencijos priemones, ypatingas dėmesys skiriamas higienai, bendro naudojimo patalpų ir įrenginių dezinfekcijai.

„Kuo įmanoma skubiau įsigyjame specialius saugumo rinkinius išvykstantiems darbuotojams arba kompensuojame už juos patirtas išlaidas. Iki būtino minimumo mažiname verslo kelionių kiekį. Bene svarbiausia priemonė yra nuolatinė darbuotojų edukacija apie privalomą higieną bei prevenciją ir racionalios komunikacijos palaikymas“, – sakė N. Rimšelienė.

Jos teigimu, šiuo metu yra peržiūrimas ir įmonės veiklos tęstinumo planas, kuriuo siekiama užtikrinti tiekimo grandinės Europoje palaikymą.

Kas buvo karštuose taškuose – liepia dirbti iš namų

Kiek anksčiau pranešimu spaudai apie priemones, kurių ėmėsi, dalijosi ir NT, tekstilės ir baldų gamybos sektoriuose veikianti SBA koncerno grupė, vienijanti apie 5 tūkst. darbuotojų 30-yje įmonių.

Personalo grupės vadovas Edis Kasperavičius tikino, kad panika jaučiama nėra, tačiau koncernas reaguodamas į viešojoje erdvėje esančias rekomendacijas padidino dezinfekcinio skysčio prieinamumą ne tik sanitariniuose mazguose, bet ir valgyklose, bendrose poilsio zonose, rūbinėse, gamybinėse patalpose ir pan.

„Darbuotojams ne tik priminėme svarbiausią informaciją apie užkrečiamųjų ligų profilaktiką, tačiau ir papildomai išplatinome detalesnę informaciją su Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis dėl higienos ir dėl galimų veiksmų pajutus ligos simptomus.

Mūsų įmonėse esantys medicinos punktai turi medicininių kaukių, o šiandien pradėjome organizuoti ir viešąjį respiratorių pirkimą grupės mastu.

Taip pat, visiems mūsų darbuotojams, grįžtantiems iš atostogų Italijoje ar kitų regionų, kuriuose nustatyti koronaviruso atvejai, nurodome dvi savaites dirbti iš namų ir stebėti savo sveikatą.

Jei nuotolinio darbo galimybės nėra, rekomenduojame pasinaudoti nedarbingumo pažymomis ar atostogomis. Ir toliau atidžiai sekame situaciją bei atsakingų institucijų rekomendacijas, tad jeigu tik prireiks – imsimės ir kitų priemonių“, – platintame spaudos pranešime buvo cituojamas E. Kasperavičius.

Aprūpino dezinfekcinėmis priemonėmis

Prieš keletą dienų taip pat paaiškėjo, kad į Taliną koronavirusu užsikrėtęs vyras atvyko „Lux Express“ įmonės autobusu.

Kompanijos rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovas Sander Sõõrumaa „Delfi“ sakė, kad, kalbant bendrai, šiandien darbas, įskaitant ir bilietų pardavimus, tęsiamas įprasta tvarka.

„Mes stebime situaciją ir palaikome kontaktą su atsakingomis institucijomis, laikomės visų reikiamų saugumo priemonių.

Nuodugnus autobusų valymas po kiekvieno reiso yra įprastinė mūsų darbo procedūra. Paviršiai, kurie turi kontaktą su keleiviais, yra valomi drėgnuoju būdu bent kartą per 24 valandas. Visos transporto priemonės yra aprūpintos reikiamomis dezinfekcinėmis priemonėmis. Keleiviui pasijutus blogai, autobuso vairuotojas kviečia greitąją pagalbą – tai standartizuota veiksmų eiga.

Bendradarbiaujame su Estijos sveikatos apsaugos departamentu ir visos būtinos saugumo priemonės yra įgyvendinamos. „Lux Express“ patvirtina, kad yra pasiruošusi priimti atgal bilietus iš tų keleivių, kurie dėl susidariusios situacijos nuspręstų atšaukti savo keliones artimiausiomis dienomis“, – komentavo S. Sõõrumaa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)