Penktadienį M. Skuodis pareiškė abejojantis, ar „Lietuvos geležinkelių“ vadovas toliau gali eiti pareigas, ir paprašė įmonės valdybos įvertinti M. Bartuškos veiksmus.

Pirmadienį jis teigė besitikintis, jog valdyba pateiks aiškius atsakymus dėl JAV sankcionuotos Baltarusijos kalio trąšų gamintojos „Belaruskalij“ pervesto avanso „Lietuvos geležinkeliams“.

„Pagal sutartį avansas su „Lietuvos geležinkeliais“ turėjo būti derintas ir netikėtai įkristi į sąskaitas negalėjo. Aš neįsivaizduoju, kaip jis galėjo įkristi. Tikiuosi, kad rytoj valdyba pateiks labai aiškius atsakymus“, – pirmadienį kalbėjo ministras.

Valdyba antradienį taip pat numato galutinai patvirtinti atnaujintas ilgalaikes strategines LTG veiklos kryptis. Iš jų ji dar spalį pašalino „Belaruskalij“ krovinius. Kitų metų grupės biudžetas suplanuotas be šių krovinių.

Praėjusį penktadienį paviešintoje informacijoje apie valdybos svarstymus dėl JAV sankcijų „Belaruskalij“ poveikio rašoma, kad rugsėjo 28 dieną valdybos nariai teiravosi M. Bartuškos, ar bendrovė bendravo su „Belaruskalij“ dėl galimybės atsiskaityti avansu. M. Bartuška tuomet teigė, kad su Baltarusijos įmone spalį bus tariamasi dėl ateities atsiskaitymo galimybių.

M. Bartuška, be to, informavo, kad bendrovė bendrauja su įvairiais bankais dėl atsiskaitymų galimybės, kai įsigalios JAV sankcijos.

Lapkričio 16 dieną M. Bartuška informavo valdybą, jog bendrovė pasirašė sutarties su „Belaruskalij“ pakeitimą dėl avansinių mokėjimo sąlygų. Pasak jo, iki tol „Belaruskalij“ sumokėjo avansinius mokėjimus už visą lapkritį, gruodį ir pusę sausio mėnesio.

Be to, geležinkelių vadovas pranešė, kad bendrovė išsiuntė raštus Lietuvos bankui, Lietuvos bankų asociacijai, Užsienio reikalų ministerijai ir pagrindiniams komerciniams bankams dėl JAV sankcijų paaiškinimo ir pasiūlė dalyvauti susitikime su bendrovės atstovais. M. Bartuška taip pat pranešė, kad bendrovė palaiko ryšius su įvairiomis fintech įmonėmis ir neobankais, ieškodama sprendimo, kaip gauti „Belaruskalij“ mokėjimus po gruodžio 8 dienos.

„Kol kas teigiamo atsakymo iš komercinių bankų negauta, nes jiems reikia raštiško OFAC )JAV Iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuras – BNS) patvirtinimo“, – rašoma pranešime.

Gruodžio 7 dieną valdyba pritarė iš „Belaruskalij“ gautų patvirtintų avansinių mokėjimų grąžinimui pagal sutartį už vežimus po gruodžio 31 dienos.

Šiame posėdyje pristatytas 2022 metų grupės biudžetas suplanuotas be „Belaruskalij“ krovinių.

Gruodžio 8 dieną įsigaliojus JAV sankcijoms „Belaruskalij“, jų tranzitas per Lietuvą nesustojo. „Belaruskalij“ dar lapkritį atlikus avansinį mokėjimą geležinkeliams už paslaugas, šių lėšų gali pakakti pervežimams gruodį, sausį ir vasarį. Tačiau „Lietuvos geležinkeliai“ teigia ieškantys būdų, kaip grąžinti pinigus už sausį ir vasarį – apie 10 mln. eurų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)