Lietuvos ir Kinijos prezidentų susitikimas įvyko didžiausiame Kinijos mieste Šanchajuje tuo pat metu, kai čia vyksta pirmoji tarptautinė Kinijos importo paroda. Kinijai siekiant atverti savo milžinišką rinką ir mažinant apribojimus užsienio gamintojų importui, vienas pagrindinių susitikimo akcentų buvo lietuviškų gaminių eksporto galimybės šios šalies vartotojams.

Prezidentė pabrėžė, kad būtina greitinti Kinijos sertifikavimo procedūras lietuviškiems jautienos ir paukštienos produktams, kurios stringa dėl techninių kliūčių. Sparčiai augant Kinijos ekonomikai ir didėjant vidurinei socialinei klasei, auga ir aukštos kokybės maisto gaminių poreikis. Todėl lietuviškos mėsos produktų eksportas į Kiniją yra abipusiškai naudingas.

Lietuvos verslas yra suinteresuotas išplėsti savo gaminių eksportą į milijardinę Kinijos rinką. Kinija yra pagrindinė mūsų šalies prekybos partnerė ir didžiausia eksporto rinka Azijoje. Vien per praėjusius metus Lietuvos eksportas į Kiniją išaugo 50 proc., o prekybos apyvarta - 20 proc. ir pernai siekė milijardą eurų.

Mūsų šalies gamintojai jau sėkmingai prekiauja Kinijoje sertifikuotais pieno ir žuvies produktais - 20 Lietuvos pieno ir 19 žuvies gamintojų turi reikalingus sertifikatus savo produkcijos eksportui į šią šalį. Vis platesnį kelią į milžinišką šios valstybės rinką atsiveria lietuviška duona, padažai, alus, baldai ir tekstilės gaminiai.

Labai daug neišnaudoto potencialo glūdi inovacijų, mokslinių tyrimų, biotechnologijų ir elektronikos srityse. Kinija yra trečia pagal dydį Lietuvos lazerių eksporto kryptis - 12 proc. viso lietuviškų lazerių eksporto keliauja būtent į šią valstybę.

Dvišaliame susitikime su Kinijos prezidentu Lietuvos vadovė ES vardu kėlė ir Europos verslui aktualius klausimus. Prezidentės teigimu, didelę abipusę naudą ir naują impulsą ekonominiam bendradarbiavimui duotų Europos ir Kinijos susitarimas dėl investicijų apsaugos. Tai padės geriau apsaugoti ir Kinijoje veikiančias lietuviško verslo įmones.

Nors Kinija kalba apie atviresnę savo ekonomikos politiką, tačiau reikalingi spartesni pokyčiai. ES ragina Kiniją įgyvendinti didesnį atvirumą skatinančias priemones - visuose sektoriuose panaikinti reikalavimą užsienio verslui investuoti tik steigiant bendras įmones su Kinijos kompanijomis.

Taip pat būtina iš esmės užtikrinti intelektualinės nuosavybės apsaugą. Dar viena sritis, kur siektinas didesnis atvirumas, tai galimybė užsienio verslui dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

Susitikime taip pat kalbėta apie globalios prekybos problemas. Šalies vadovė pabrėžė, kad Lietuvos ir visos ES interesas - išsaugoti atvirą daugiašalę pasaulinę prekybos sistemą, pagrįstą Pasaulio prekybos organizacijos taisyklėmis. Lietuvai, kuri yra atviros rinkos ekonomikos šalis, stipriai orientuota į eksportą, prekybiniai ES susitarimai su Kinija ir kitomis Azijos valstybėmis yra ekonomiškai naudingi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)