aA
Lietuvos duonos rinka ir toliau traukiasi – remiantis rinkos tyrimus atliekančios įmonės AC „Nielsen“ duomenimis, pernai ji apimtimi susitraukė 4,7 proc. Tačiau besikeičiantys valgymo įpročiai – užkandžiavimas, mobilumas ir sveikatai palankesnių produktų poreikis – daro įtaką duonos rinkos pokyčiams.
Ruginė duona
© Shutterstock

Pasak kepyklų „Fazer Bakery Baltic“ vadovo Klavo Berzinio, tokios tendencijos rodo, kad išgyvename duonos gaminių evoliuciją, kuri atveria naujas galimybes duonos kepėjams ir siūlo visiškai naujus skonius ir formatus duonos vartotojams.

„Fazer Bakery Baltic“, prekiaujančios duonos gaminiais, pažymėtais „Gardėsio“ prekės ženklu, atstovo teigimu, pernai duonos rinkos traukimuisi didžiausią įtaką padarė mažėjantis gyventojų skaičius šalyje. Dar vienas svarbus veiksnys – mažėjantys namų ūkiai, kuriuos dažnai sudaro tik vienas ar du asmenys. Tai lemia mažesnius duonos kiekių pardavimus ir perėjimą prie mažesnių duonos pakuočių. Šios tendencijos būdingos visose Baltijos šalyse, kur šviežios duonos rinka pernai susitraukė 3,6 proc.

Šios tendencijos, pasak K. Berzinio, padarė įtaką ir duonos kategorijų pokyčiams – toliau nuosekliai mažėjo tradicinių duonos gaminių populiarumas. Didžiausias 6 proc. vertės nuosmukis Lietuvoje buvo matomas batonų segmente.

Tačiau mitybos įpročių pokyčiai lėmė netradicinių ir modernių duonos formatų augimą: remiantis „Nielsen“ duomenimis, verte sparčiausiai augo tamsių (21 proc.) ir šviesių porcijinių duonelių (17 proc.) segmentai. Taip pat 10 procentų augo netradiciniai duonos formatai, kuriuos sudaro tokie gaminiai kaip duonos paplotėliai ar etninės duonos.

Prognozuojama, kad tradiciniai duonos segmentai ir šiemet išgyvens smukimą, užleisdami vietą moderniems gaminiams – duonos užkandžiams, porcijinėms duonelėms, duonos paplotėliams.

„Duonos kategorija išgyvena savotišką evoliuciją, nes šiandien duona – tai nebe tik tradicinis duonos kepalas, skirtas sotumo jausmui patenkinti. (...) Šiandien duonos valgytojai ieško alternatyvų tradicinėms duonos formoms, plečiasi duonos gaminių vartojimo situacijos. Šios tendencijos artimiausiu metu tik augs ir stiprės, todėl duonos kepėjai vartotojams siūlys naujus, dažnai duonos kategorijai nebūdingus formatus“, – vartojimo įpročių dinamiką komentavo K. Berzinis.

Dėl besikeičiančių vartotojų poreikių, duonos kepėjai vis daugiau dėmesio skiria naujų produktų gamybai, eksperimentavimui ir naujų receptūrų kūrimui.

„Pastaraisiais metais duonos asortimente stebime ženklius pokyčius. Rinkoje atsirado gaminių, kuriuose trečdalį produkto sudaro daržovės ar sėklos, pakeičiančios įprastinius miltus. Taip pat populiarėja gaminiai be pridėtinio cukraus“, – sakė K. Berzinis.

Lietuvoje pridėtinės vertės duonos segmentai pernai augo ir šiuo metu sudaro 42 proc. bendros duonos rinkos.

Viena ryškiausių ir labiausiai augančių duonos kategorijų – užkandžiai. Remiantis AC „Nielsen“ duomenimis, užkandžių paklausa auga visose Baltijos šalyse. Lietuvoje pernai ji paaugo 6,9 proc. Latvijoje – 8,2 proc., Estijoje – 4,4 proc.

Anot K. Berzinio, duonos užkandžiai – tai palankus produktas eksportui, kadangi jo galiojimo laikas ilgesnis, o transportavimas – paprastesnis. Todėl šis produktas atveria naujų verslo plėtros galimybių.

Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Ketvirtadalis gyventojų mano, kad ekonominė padėtis Lietuvoje pablogėjo (37)

Ketvirtadalis apklaustųjų mano, kad per pastaruosius kelis mėnesius pablogėjo tiek Lietuvos...

Įžūlumo viršūnė: nesibaigus vienai bylai, sukčiavimu įtariamas vyras pradėjo ieškoti naujų aukų (74)

Sukčiavimu ir dokumentų klastojimu įtariamas Marius Valiūnas galimai ir toliau apsimetinėja...

Teismas leido baigti Rusų dramos teatro remonto konkursą

Neatsiradus rangovų, Rusų dramos teatras Vilniuje gali baigti beveik 4 mln. eurų vertės...

Parduotuvių darbo laikas per Velykas: kai kurios visai nedirbs (98)

Šiemet ne visi prekybos centrai per šventes lauks pirkėjų. Vis dėlto, nors pirmąją šv. Velykų...

Teismas turės iš naujo nagrinėti „Telia“ ir AVAKA ginčą (2)

Vilniaus apygardos teismas turės iš naujo nagrinėti integruotų komunikacijų bendrovės „...

Top naujienos

Lietuvį papiktino apmokestinta taupymo sistema: tai atrodo veidmainiškai (2)

„Rašau jums norėdamas papasakoti, o gal ir atkreipti dėmesį, į vieną nelabai logišką...

Tėvą nustebino mokyklos klausimynas vaikui: renka statistiką apie pinigus, darbus ir namuose esančius daiktus (460)

„Ar Tavo namuose yra indaplovė?“ – tai tik vienas iš klausimų, į kuriuos turi atsakyti...

Po įspūdingos Zelenskio pergalės – pirmosios reakcijos iš Maskvos (1193)

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sekmadienį pareiškė, kad...

Gydytoja įspėja: šio maistinio elemento perdozavimas dar pavojingesnis už trūkumą (14)

Nepakankamas jodo kiekis organizme sukelia daugybę sutrikimų – tai kretinizmas, pažeistos...

Kaip atrodė Velykos vienu sunkiausių laikotarpių Lietuvoje? (8)

Šv. Velykos – didžiausia religinė šventė kiekvienam krikščioniui. Nors mūsų laikais...

Kas žinoma apie sprogimus Šri Lankoje: pareigūnai įvardino kaltininkų grupuotę, aukų skaičius toliau auga sužeista 500 (9)

Virtinės Velykų dieną surengtų pražūtingų sprogdinimų nusiaubtą Šri Lanką pirmadienį...

Kęstutis Girnius. Seimas privalėjo tirti LRT (134)

Antradienį Konstitucinis teismas (KT) pradėjo nagrinėti Seimo narių grupės prašymą...

Apgaulingos išvaizdos pusryčiai tiems, kurie nemėgsta kiaušinių (7)

Nors per Velykas įprasta valgyti mėsos ir kiaušinių patiekalus, šis netikėtas užkandis jus...

Girtų britų linksmybėms ir vėl nebuvo ribų: šiemet apgulė ne tik gatves bei klubus, bet ir paplūdimius (88)

Iš britų (ne)mokėjimo linksmintis juokiasi ne tik vietinė, bet ir užsienio spauda: kasmet per jų...