Kainos galios iki 2002 metų birželio 30-osios. Vėliau jos bus peržiūrėtos. Gamtinių dujų kainos vartotojams nepakito, nepaisant to, jog kitais metais "Lietuvos dujos" iš "Gazprom" pirks dujas vidutiniškai 2-3 litais už 1000 kubinių metrų brangiau.

"Lietuvos dujų" Dujų apskaitos ir prekybos skyriaus viršininkas Martynas Bartys BNS sakė, jog kitąmet už 1000 kubų bus mokama iki 328 litų (bazinė kaina - 320 litų plius papildoma kaina už dujų kaloringumą), tuo tarpu šiemet vidutinė kaina yra apie 325,5 lito.

Be to, komisija antradienį suteikė laisvojo vartotojo statusą 18-kai šalies bendrovių, kurios nuo sausio 1-osios galės laisvai pasirinkti dujų tiekėją, tačiau dujas transportuos "Lietuvos dujoms" nustatytomis transportavimo kainomis.

Laisvaisiais vartotojais patvirtintos bendrovės "Achema", Lietuvos elektrinė, Vilniaus šilumos tinklai, "Kauno energija", "Klaipėdos energija", "Šiaulių energija", Panevėžio šilumos tinklai, "Litesko", Energijos taupymo centras, "Panevėžio stiklas", "Ekranas", "Grigiškės", Jonavos šilumos tinklai, "Ukmergės energija", "Panevėžio cukrus", "Josvainiai", "Geoterma" ir "Pagirių šiltnamiai".

Laivieji vartotojai paprastai naudoja daugiau nei 15 mln. kubinių metrų dujų per metus, o reguliuojamieji - iki 15 mln. kubų. M.Bartys sakė, kad kitais metais įmonė nepardavinės dujų laisviesiems vartotojams, nes tuomet ji turėtų pirkti papildomai dujų iš kitų tiekėjų. Tuo tarpu nuo kitų metų "Lietuvos dujos" pirks dujas tik iš "Gazprom" - iš viso 450 mln. kubų per metus.

Iš kitų dujomis prekiaujančių bendrovių - "Dujotekanos" ir "Itera Lietuvos" - kitąmet "Lietuvos dujos" žaliavos nepirks. Pasak finansų maklerio įmonės "Jūsų tarpininkas" analitiko Vytauto Plunksnio, sprendimas savo noru atsisakyti rinkos ir prisirišti tik prie vieno tiekėjo tikriausiai gali būti priimtas tik valstybinėje įmonėje. Kyla klausimas, ar tokiais sprendimais nesiekiama sumažinti "Lietuvos dujų" pardavimo kainos.

Kita vertus, pastebi V.Plunksnis, kiti tiekėjai dujas iš Rusijos perka maždaug 5 proc. pigiau ir laisviesiems vartotojams gali siūlyti mažesnę kainą. M.Bartys BNS pripažino, jog "Lietuvos dujos", pirkdamos dujas iš tarpininkų, negalėtų konkuruoti su jais, nes pardavinėtų dujas brangiau. Tuo tarpu "Gazprom" nesuteikė didesnės kvotos Lietuvos dujų įmonei 2002 metais.

Paklaustas, kodėl iki šiol "Lietuvos dujos" galėjo konkuruoti rinkoje ir pardavinėjo dujas didiesiems vartotojams, M.Bartys sakė, jog "Lietuvos dujos" dėl kitų tiekėjų nerangumo ar reklamos stokos sugebėdavo laimėti dujų pirkimo konkursus.

2002 metais, pasak M.Barčio, "Lietuvos dujos" užims apie 20 proc. šalies gamtinių dujų rinkos, o šiemet ji sieks daugiau nei 30 proc. - bus parduota apie 800 mln. kubų dujų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją