Pasak draudimo įmonės eksperto Artūro Juodeikio, ši žiema yra išskirtinė, nes tokios audros, kokių sulaukėme, nėra būdingos žiemai – labiau pasireiškia tuo metu, kai keičiasi sezonai. Dažniau būdavo nuostoliai dėl plikledžio, sniego slėgio, dėl intensyvaus kūrenimo vykdavo daug gaisrų.

„Šiais metais yra kiek kitaip – dideli temperatūrų svyravimai ir besimaišančios oro masės sudaro palankias sąlygas įsisiautėti vėjams. Būtent šiais metais žiema ir nustebino uraganiniu vėju – smarkūs vėjo gūsiai vertė medžius, žalojo žmonių turtą, gyventojai taip pat susidūrė su būsto užliejimais“, – sako „Lietuvos draudimo“ Operacijų departamento vadovas Artūras Juodeikis.

Draudimo bendrovės duomenys rodo, jog šią žiemą būsto žalų skaičius išaugo net 43 proc.

„Praėjusią žiemą gruodžio-sausio mėnesiais dėl nuostolių būstui kreipėsi 5 tūkst. žmonių, o šiemet per tą patį laikotarpį jau sulaukėme daugiau kaip 7 tūkst. gyventojų skundų. Šią žiemą iš viso jau išmokėta per 4,3 mln. eurų būsto nuostoliams atlyginti. Vasaris dar tik prasidėjo, todėl šios žiemos padarytų nuostolių sumos dar tik augs. Būsto žalas daugiausiai sudaro stichinių nelaimių ir užliejimų nuostoliai“, – situaciją komentuoja A. Juodeikis.

Augančios kainos

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, didžiausias šios žiemos nuostolis būstui siekia 41 tūkst. eurų sumą, o vidutinė išmoka šią žiemą yra 517 eurų. Ekspertai įspėja atkreipti dėmesį į kylančias kainas ir nusiteikti, kad nuostolių kaštai gali išaugti.

„Į augančias kainas vertėtų atkreipti dėmesį ir gyventojams nusimatyti didesnius biudžetus. Pastebime tendencijas, rodančias, kad menkai tikėtina, kad nuostoliai ateityje mažės. Pavyzdžiui, buvusi namo sienos kaina, kai tik buvo statoma, greičiausiai jau bus kur kas išaugusi, jei ją dabar reikės keisti dėl didelių sniego luitų ar kitų stichinių nelaimių gausos“, – teigia A. Juodeikis.

Nukentėjusiems gyventojams „Lietuvos draudimo“ ekspertas pataria nelaukti ir iškart kviesti avarinę pagalbą. Anot jo, kuo ilgiau lauksite – tuo nuostoliai gali būti didesni. Labai svarbu nufotografuoti nuostolius ir kreiptis į savo draudimo bendrovę. Registruoti įvykius „Lietuvos draudime“ klientai gali naudojantis savitarnos svetaine „SavasLD“.

Išaugo ir nuostoliai kelyje

Ši žiema taip pat pasižymėjo temperatūros kaita, pliusinės temperatūros staigus pasikeitimas į minusinę, didelis kritulių kiekis lėmė sunkias vairavimo sąlygas keliuose.

„Šiais metais sumos padengti transporto nuostolius jau siekia 16 mln. eurų, kai tuo tarpu praėjusiais metais per tą patį laikotarpį buvo išmokėta 14 mln. eurų. Transporto žalų skaičius, lyginant praėjusios žiemos gruodžio-sausio mėnesius su šios žiemos tuo pačiu laikotarpiu, išaugo 35 proc. Vidutinė transporto žalų išmoka yra per 950 eurų, o didžiausia išmokėta žalos išmoka siekia 45 tūkst. eurų“, – komentuoja A. Juodeikis.

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, didžiąją dalį transporto žalų sudaro avarijos keliuose.

„Esant slidžiai kelio dangai, gausiems krituliams, plikledžiui, rūkui – geriausia būtų susilaikyti nuo kelionių. Dažnu atveju vairuotojai tokiomis oro sąlygomis keliauja esant būtinybei. Vienas iš esminių veiksnių vairuojant tokiomis sąlygomis – greitis. Pasirinktas saugus greitis sumažina eismo įvykio riziką. Svarbu atkreipti dėmesį, kad esant sudėtingoms oro sąlygoms leistinas greitis dažniausiai nėra saugus greitis. Kartais tenka rinktis dvigubai mažesnį nei leistinas.

Žinoma, labai svarbu ir žieminių padangų kokybė – net ir saugus greitis negali apsaugoti esant netinkamoms padangoms. Dar svarbu laikytis saugaus atstumo nuo priekyje esančio automobilio, prieš žiemą pasitikrinti stabdžius, posūkių ir stabdymo žibintus“, –sako A. Juodeikis.

Lietuvos draudimas“ yra didžiausia draudimo bendrovė šalyje, savo paslaugas teikianti daugiau nei 588 tūkstančiams privačių ir verslo klientų. Bendrovė užima didžiausią ne gyvybės draudimo rinkos dalį šalyje ir turi daugiau nei 1000 darbuotojų komandą visoje Lietuvoje. „Lietuvos draudimas“ yra ne kartą pripažintas Geriausiu darbdaviu Baltijos šalyse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją