Žaibai sugadino įvairius elektronikos prietaisus, modemus, kompiuterius, televizorius, vartų elektroniką. Penktadienį perpiet, kaip skelbia „Lietuvos draudimas“, bendrovei jau buvo pranešta 70 įvykių, kurių nuostoliams atlyginti rezervuota 40 tūkstančių eurų, iš viso šie skaičiai išaugs iki 200 įvykių, kurių nuostoliai sieks 100 tūkstančių eurų, prognozuoja bendrovė.

„Tai pirmoji didelė gamtos stichija šiemet. Po itin karštų dienų keičiantis oro masėms užgriuvusi kruša, liūtis ir stiprus vėjas plovė daugiausia Žemaitiją ir vidurio Lietuvą. Daugiausia pranešimų apie suniokotą turtą registruojame iš Plungės rajono. Vidutinė žala, kurią patyrė gyventojai, - apie 500 eurų.

Viena didžiausių žalų, kurios preliminarūs nuostoliai gali siekti 5900 eurų, įvyko, kai užgriuvus audros išverstam medžiui iš dalies sugriautas namas: išgriuvo pastato siena, išdužo langai, sulaužytas stogas. Kita panašius nuostolius atnešusi žala registruota vėjui nuplėšus visą skardinį stogą“, - sako „Lietuvos draudimo“ Žalų valdymo skyriaus vadovė Viktorija Katilienė.

„Lietuvos draudimo“ gamtos jėgų žalų statistika rodo, kad pernai dėl gamtos išdaigų gyventojams atlyginta 1,64 mln. eurų nuostolių, iš jų 800 tūkstančių eurų išmokėta vien vasaros sezono metu. Vien žaibavimo sukelti elektros įtampos svyravimai per metus atneša pusę milijono eurų nuostolių, audrų - 325 tūkstančius eurų. Draudimo ekspertai sako, kad vasarą audrų ir žaibavimų bei liūčių nuostoliai išauga keletą kartų, lyginant su kitais metų laikais. 2017 metais nuo gamtos stichijų nukentėjo 3900 šalies gyventojų, vidutinė jiems atlyginta žala 420 eurų. V. Katilienė pastebi, kad didžiausios žalos įvyksta ant gyvenamųjų pastatų užgriuvus medžiams - šie griauna pastato konstrukcijas, laužo stogus.

Patyrusiems žalą gyventojams „Lietuvos draudimo“ ekspertai primena, kad pirmiausia reikia imtis neatidėliotinų gelbėjimo veiksmų, jei reikalinga iškviesti avarines tarnybas, registruoti įvykius klientai gali jiems patogiausiu būdu - telefonu ar internetu, užregistravus įvykį žalų ekspertas susisieks dėl apžiūros laiko. Esant galimybei patariam patirtus nuostolius nufotografuoti telefonu. Liūties ir vandens sukelti nuotoliai bus vertinami turtui išdžiūvus, kad būtų galima tiksliau nustatyti nuostolių dydį.

„Lietuvos draudimas“ yra didžiausia draudimo bendrovė šalyje, savo paslaugas teikianti daugiau nei 582 tūkstančiams privačių ir verslo klientų. Bendrovėje dirba daugiau nei 1000 darbuotojų, Lietuvoje draudikė užimanti 31 proc. ne gyvybės draudimo rinkos. „Lietuvos draudimas“ yra pelnęs Geriausio darbdavio 2017 apdovanojimą Baltijos šalyse. „Lietuvos draudimo“ paslaugas renkasi 40 proc. visų apsidraudusiųjų Lietuvoje, o kitiems bendrovę rekomenduoja 9 iš 10 klientų. „Lietuvos draudimas“ kasdien padeda 430 savo klientų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)